A Földművelésügyi Minisztérium 1998-ban az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéshez csatlakozva „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) elnevezéssel programot indított azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. Az így összegyűjtött termékleírások nemzeti kincsként kezelendők - jelentette a Turizmus.com.
A HÍR gyűjteményben jellegzetesen magyar, illetve különleges regionális élelmiszeripari termékek (zöldségek, gyümölcsök, húsipari termékek, sütőipari termékek, italok, tejtermékek, édesipari, cukrászati, és malomipari termékek, fűszerek és száraztészták), továbbá növény- és állatfajták szakmai-történeti leírása kap helyet.
Jelenleg hetvenkilenc termelő, összesen 154 termékének van HÍR díja és ebbe sorba lépett most a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület által a pályázatra benyújtott Alföldi marhagulyás csipetkével is. Az elismerést a Díjátadó Gálán Csányi Sándor, az Egyesület elnöke vette át. Az Egyesület ugyanekkor elnyerte a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázat oklevelét is.
Ki tudja, milyen az igazi gulyás?
Egyértelmű, hogy mindenki. Vagy legalábbis mindenkinek megvan a véleménye gulyásügyben.Készüljön marhából, lehet disznóból is, disznóból kizárt, kell bele zöldség, csak krumpli kell bele, jó sok hagyma, fokhagyma nem, fokhagyma is – és az eltérő vélemények sora folytatható napestig. Ott válnak ezek a viták igazán ölre menővé, ahol olyan ételekről van szó, amelynek minden családban megvan a maga hagyománya. Az emberek ilyenkor a saját családi hagyományukat érzik sértve attól, ha mások kritizálják az adott elkészítési módot. És valószínűleg így van ez jól. Minden étel és a receptje attól lesz igazán élővé, ha sokat készítik, formálják, idomítják.
Ilyen a gulyásleves is. Mindenki eszi, mindenki készíti, sőt a külföldiek is úgy képzelik a magyar konyhát, ahogy az a gulyásból kigőzölög.
Ez is érdekelhet!
Ezeket olvastad már?
Ennyi bókot egyszerre még sosem kaptak magyar ételek
A New York-i internetes szórakoztató portál, a BuzzFeed kizárólag magyar ételeket kóstoltatott olyan vendégeivel, akik még életükben nem ettek egy jó hazait.
Hering András21 melengető gulyásleves gazdagon
A gulyáslevest kifejezetten magyar ételkülönlegességként ismerik világszerte, valóságos nemzeti jelképpé vált, a pulihoz hasonlóan társítják Magyarországhoz.
NosaltyÍgy fagyaszd tökéletesen a levesed
Hét egyszerű lépés - ha ezeket betartod, a lefagyasztott levesed éppen olyan jó lesz felengedés után, mint a készítése időpontjában.
Gréti2016 legkedveltebb levesei
Valószínűleg ezek a levesek készülnek leggyakrabban a magyar konyhákban, mert legtöbben ezeket a recepteket kerestétek 2016-ban az oldalunkon.
Nosalty