Vasárnapi csúcspont: aranygaluska

Már a neve is arra utal, hogy egy selymesen puha, meleg, ropogós szélű finomsággal van dolgunk. Semmi flanc, nincs többezres, beszerezhetetlen hozzávaló, csak egy tökéletes recept!

Élesztőt a házba!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, ilyenkor augusztus 20-a előtt mindig rám jön a kelttészta-mánia. Mindegy, hogy kenyér, péksütemény vagy egy-egy nosztalgiafogás, lényeg, hogy futtatni kelljen, meg hólyagosra gyúrni, az eredmény pedig kívül roppanós, és belül foszlós legyen. Úgy döntöttem, idén a megtisztelő feladat az aranygaluskáé lesz!

Készíts velünk foszlós kalácsot! >>

Ahogy régen csinálták

Tulajdonképpen mi is a titka? Hiszen nincs benne „semmi extra”, csak egy kis dió és cukor, na meg a döbbenetesen puha tészta. Aranygaluskához hasonló kelt tésztát már a török időkben is csináltak, csak akkor még kevésébé cifrázták – egyszerű kalácstészta volt megszórva cukorral és dióval, és természetesen ünnepi fogásként szolgált. Nemhiába hasonlít az íze annyira sokunk kedvencére, az erdélyi illetőségű kürtős kalácsra. A 19. században aztán falun is elterjedt, persze eleinte csak ünnepkor, és főleg a téli időszakban. Ahol nem volt tájjellegű lakodalmas kalács, ott aranygaluskát szolgáltak fel az ifjú pár tiszteletére. A vaníliaszószt, mint „úri krémet”, a polgári konyha gondolta hozzá a boldog békeidőkben, ahonnan aztán egyenes út vezetett a vasárnapi asztalra. Ma már sokfajta változata lézetik, meggyes-mákos, gyümölcsös, mazsolás, fahéjas, csokis...Ti hogyan készítitek?

Készítsd el velünk az aranygaluskát! >>

Még több aranygaluska itt >>

A nagyi fánkja lépésről lépésre >>

Fánkot sütni mindenki tud?

A rovat további cikkei >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...