A város legjobb fagyireceptje

Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.

A Szamos Gourmet Ház impozáns cukrászdájának hátsó traktusában egy látványstúdióval is felérő előkészítő helyiségben három éve töretlen sikerrel működik a Csokoládé Iskola. Minden egyes meghirdetett kurzus – legyen az bonbon, makaron, trüffel vagy kézműves fagylat készítő – rendre betelik. Résztvevői mindig elégedetten, saját készítésű édesség-csomagjaikkal távoznak. Mindezt házigazdánktól, az iskola vezetőjétől, Törőcsik Ágnestől tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy nemcsak a miénkhez hasonló 4-5 fős tanfolyamokat, hanem 40-50 fős csapatépítő tréningeket is tartanak.

Eperfagyi a Szamostól recept

Múlt héten alkalmunk nyílt arra, hogy betekintsünk egy kézműves fagyikészítő óra menetébe. Fotós kollégámmal nem csak az elkészült fagylaltba, hanem a cukrászmesterek valódi munkájába is belekóstolhattunk. Három résztvevő társamat rögtön arról faggattam, honnan ismerik a Csokoládé Iskolát. Ildi már nem először járt itt. A bonbon kurzust is elvégezte. Egyszer, amikor sütiért jött a cukrászdába, akkor látta az Iskola feliratát, és rögtön jelentkezett. Zsófi és Peti motoron érkeztek: "Peti imádja a fagylaltot, ezért kapta tőlem ajándékba ezt a tanfolyamot" – mondta Zsófi, aki ezek szerint nagyon jól tudja, a legjobb olyan ajándékot adni, melyből mi is részesedhetünk egy picikét.

Tudd magadénak a titkot

Oktatónk, Haraszti Andor, a Szamos cukrászmestere nem tétovázott. Amint látta, hogy együtt áll a csapat, rögtön kiosztotta a csinos fejfedőket és kötényeket. Ildi a vanília-, Zsófiék a csoki-, jómagam az eperfagyi elkészítését kaptuk feladatul. Az asztalon található alapanyagokból recept alapján digitális mérlegen porcióztuk ki az adagokat. "Ildi, maga olyan akkurátus, mint múlt heti tanítványom, Ungár Anikó bűvészmester" – oldotta a grammok és dekagrammok közötti átváltás okozta izgalmakat Andor.

Aztán az alapanyagok jó minőségének jelentőségéről mesélt. Ez tulajdonképpen a Szamos védjegye is egyben. Megtudhattuk többek között azt is, hogy nem a harsanósan roppanós, friss gyümölcsökből lehet jó fagyit készíteni, pont ellenkezőleg: a kissé túlérett banántól vagy epertől jóval finomabb lesz a hűsítő édesség. Utóbbiból nyugodt szívvel használhatunk fagyasztottat is!

Jó fagylalthoz jó fagyigép kell

A világ legszuperebb alapanyagaiból is készíthetjük a fagylaltot, akkor sem lesz tökéletes, hacsak nincs egy fagylaltkészítő gép a közelünkben. Oktatónk, Andor töviről hegyire bemutatta az általuk használatos Carpigianit. Tényleg, ezek az olaszok tudnak valamit! Már maga a gép is ámulatba ejtő volt, holott a fagyikészítésig még el sem jutottunk!

Négy fagyialap

A legvilágosabb színű fagyival kezdjük a fagyikészítést – mondta oktatónk. Négy fő alap van: tejszínes, vaníliás, gyümölcsös és csokis. Ezekből az összes többi előállítható. Végre eljött az én időm! Az eperfagyiba majdnem hatvan dekagramm eper került. Az összes alapanyagot – a tojásfehérje kivételével – összeturmixoltam, és már mehetett is a fagyigépbe. Ilyen egyszerűen még nem készítettem édességet! Amikor a szerkezet már kellő állagúra és hőfokúra hűtötte az epres masszát, akkor kezdhette meg munkáját a fehérje. Általa világosabb, habosabb, könnyebb lett a fagylalt. A receptjét meg is osztom most mindenkivel. A többiért pedig menjetek el a Csokoládé Iskolába Ti magatok, hogy egy ilyen gyönyörű oklevél büszke tulajdonosai lehessetek!

…és figyelem! A fagyi maximum 48 óráig tárolható, csak annyit készítsünk belőle, amennyit ennyi idő alatt biztosan meg tudunk enni. Természetesen hívhatunk barátokat segítségképpen, hogy egy kellemes vacsora záróakkordjaként elfogyasszuk az egészet.

Tudj meg többet a Csokoládé Iskola tanfolyamairól itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...