A nyár még várat magára, de ez még nem ok arra, hogy otthon üljünk. Most induló sorozatunkban a környékbeli országok konyhájával ismerkedünk – mi az, amit feltétlenül meg kell kóstolni!
Brindzás nudli
A családom egyik tagjának Békés megyében volt programja, ahol ezzel az étellel kínálták. Nagyon ízlett neki, elkérte a receptjét, gondoltam én is kipróbálom. Bár a boltban kapható ...
A szlovák konyha, akárcsak a magyar, mostanában kezd öntudatra ébredni. Mivel évszázadokon keresztül nem is létezett önálló országként, jellegzetes ételei csak az elmaradottabb, szegényebb vidékeken alakultak ki, a városokban főként a magyar, a francia, az osztrák, az erdélyi és természetesen a cseh konyha fogásai voltak megszokottak. Mint a többi, régióbeli országban, Szlovákiában sem kedvezett a konyha fejlődésének a szocializmus, sőt ők még abból a szempontból is hátrányban voltak, hogy a nemzeti jelképként lobogtatott ételek – mint nálunk a gulyásleves – főként a monarchiás ízeket idéző cseh konyhából kerültek ki – a szlovákok pedig maximum a juhtúrós sztrapacskával büszkélkedhettek. Pedig a szlovák konyha ennél jóval ízesebb és izgalmasabb! Ha nem a francia konyha kifinomult, kacifántos fogásaira számítunk, igazi kincsekre bukkanhatunk vidéken és városban egyaránt!
Gasztrocsúcs – ilyen a francia konyha >>
Levesevők előnyben
Ez is egy közös pont a konyháink között – a szlovák főétkezés szinte elképzelhetetlen a leves nélkül. Az hagyományos szlovák levesek általában káposztából, hüvelyesekből, gombából vagy a szegényeket megmentő burgonyából állnak. Mivel főként a szegények tápláléka volt, ritkán került bele jó minőségű hús, és az erdélyi konyhát idéző, fűszeres ragulevesek sem tipikusak. A sűrítés leginkább pépesített zöldséggel történt, a nálunk ismert rántás kevéssé volt elterjedt, hiszen a fehér liszt drága mulatság! Ha Szlovákiában köménymagos káposztalevest vagy krumplilevest (kulast) rendelünk, nagyon nem foghatunk mellé, de ha igazi különlegességre vágyunk, kóstoljuk meg a demikátot, vagyis a juhtúrós levest, amelynek készítése összefügg a sztrapacskával, íze pedig a mi tejlevesünkre emlékeztet.
Túrógombóc leves
Gyerekkorom rémálma apukám kedvence, a tejleves volt. Nagymamám képes volt csak azért túrós rétest nyújtani, hogy belefőzze a levesbe. Soha nem értettem, hogy miért rontja el a finom ...
Ötmagos leves
Drága párom lepett meg ezzel először, abban nem volt habarás, úgy is remek! Azt nem tudom, lehet-e kapni ezt a HRSTKA keveréket Magyarországon, én Szlovákiában vásárolom, szinte minden ...
Borsós galuskás zöldségleves
A zöld csokrot, mikor készre főtt a leves, utána kb. fél órával én ki szoktam venni belőle már, és nem teszem vissza. Van benne felaprózott petrezselyemzöld és zellerlevél, így azt ...
Sörös gulyásleves
Szlovák barátnőmtől szerzett csodálatos recept, amit most már lassan kötelező jelleggel minden hétvégén el kell készítenünk. Lehet, hogy a hazaárulás egyik enyhe formája, ...
Kelt tészták és kalácsok
Sokan mondják, hogy a töki pompos, a langalló vagy éppen a kemencés lángos szlovák étel – ez nem fedi a valóságot, hiszen a lapos lepénykenyér mindenhol létezik. Mégis van egy kis igazság a történetben, hiszen itt sokáig volt a mindennapi eledel része, és jellemzőbb volt, mint például Magyarországon. Bár ma már nálunk is minden vásáron lehet kapni, ha pár napot Szlovákiában töltünk, érdemes megkóstolni a helyi változatokat. A juhtúrót, a kaprot és a házi füstölésű felvágottakat le ne hagyjuk róla! Vidéki, és jobb pozsonyi pékeknél megkóstolhatjuk a hagyományos édes vagy sós kalácsokat, mint például a potica – bár ez inkább csak karácsonykor jellemző, akárcsak nálunk a bejgli.
Töki pompos
Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, ...
Langalló fűszeres tejföllel
Nagyon egyszerű elkészíteni, és a hűvösebb időkben is kellemesen átmelegít. Igazi fesztiválétel, amit otthon is könnyen és gyorsan el tudunk készíteni. Szeretem, ha a lakást átjárja ...
Potica kenyér
Az uramnak két kívánsága volt: süssek almás sütit, de kalácsot is. A harmadik biztosan az lett volna, hogy amikor kimondja, már kész is legyen. :) Szóval almás kalács? Még sosem ...
Langalló fokhagymás tejföllel és sajttal
Ennél a langalló receptnél a tészta hozzávalói szinte teljesen megegyeznek a pizzatészta hozzávalóival (legalábbis ahogyan én szoktam készíteni), de a burgonya hozzáadásával még ...
Kakaós fonott kalács
Mostohaanyukámtól kaptam ezt a receptet, isteni finom sütemény lesz belőle!
Tejterméket mindenkinek!
A magas hegyek és a tejet adó állatok tartásának elterjedése miatt Szlovákia a régió Svájca. Na jó, ez természetesen túlzás, de ha arra járunk, ki ne hagyjuk a gasztrokörútból a brindzát, vagyis a lágy juhtúrót, a náluk is kapható parenyicát, a hermelínt, vagyis a camembert cseh párját, ami ma már Szlovákiában is mindennapos. Ha óriási mázlink van, és az utunkba kerül egy tejtermék-őstermelő, kóstoljuk meg a brindza autentikus, kemény verzióját is, vagy a nálunk nehezebben fellelhető juhkefirt!
Tévhitek a világ konyháiból >>
A sztrapacskát se hagyd ki!
A krumpli életmentő volt minden szegényebb vidéken, több évszázadon át, hiszen mostoha körülmények között is elvan, és jóval kevesebb törődést igényel, mint a búza. Nem csoda, hogy a történelmileg kevéssé szerencsés közép-európai népek konyhájában ételfajták százai készülnek krumplival. A hagyományosan lisztes ételek, mint a galuska is így lett tele reszelt vagy főtt krumplival a szlovákoknál – olcsóbb és jóval laktatóbb, mint a hagyományos társa. A mi kedvencünkön természetesen vastagon van juhtúró és szalonna, falvanként és kocsmánként változik, hogy kerül-e bele hagyma, hogy keverik össze, milyen zsiradékon készítik. Ja, és nem strapackynak, hanem bryndzové haluskynak, brindzás galuskának hívják. A sztrapacska, vagyis strapacky ugyanaz a krumplis-lisztes tészta, csak ebben az esetben dinsztelt káposztával, esetleg egy kis szalonnával tálalják. A cseppet sem könnyű falatok szinte kívánják az alkoholt – szerencsére a szlovákoknál rengeteg kitűnő kézműves sörfőzde van, ha pedig valami „savtalanítóra" vágyunk, kóstoljuk meg a borókából készült borovickát vagy hriatot, amely nem más, mint pörkölt szalonnából, mézből és pálinkából kevert tradicionális rövidital.
Sztrapacska Heni konyhájából
Már sok ismerőstől hallottam erről az ételről, de még nem próbáltam, sőt juhtúrót sem ettem. Érdemes volt kipróbálni, nagyon ízletes, finom. Legközelebb túró helyett kipróbálom ...
Káposztás sztrapacska
A felvidéki étel neve strapacky, de azt hiszem, ez valamilyen népies kifejezés lehet. Az étlapon brindzové haluski, vagyis a juhtúrós galuska elnevezés szerepel. Télvíz idején ...
Juhtúrós sztrapacska házi füstölt szalonnával
Az én drága nagymamám (aki már sajnos nincs köztünk), Ő szerettette meg velem a sztapacskát, és tanította meg nekem elkészíteni az ő keze szerint. Előnye, hogy nagyon gyorsan ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!