Van otthon kaja?!

Egy teljesen ártatlan kora délutáni telefonbeszélgetés a kamasz gyerekkel óriási botránnyal is végződhet.

A "sziahogyvagyhazaértél" kezdetű rutin- de mégis megnyugtató- kérdéssorozat után az esetek többségében a következő a válasz:

"Van otthon kaja? Mi lesz a vacsora?"

Vannak a szerencsés kiválasztottak, akiknek a gyereke még az iskolában ebédel, mi több hazaérve valamelyik nagyszülő tolja eléjük a terülj, terülj asztalkámat. És van a maradék lúzer, akinek ez valamiért nem adatik meg. Ők a mindennap főző anyák, akiknek minimum a fele nem tud főzni. De ez csak egy dolog.

Tervezz előre- jó lesz

A főzés mellett a legnehezebb: az előretervezés. Erre érdemes indítani családon belül az „iVacsora” projektet. Reggeli, vacsora előre- és nem újra- tervezés, ami annyit jelent, hogy minden vasárnap megbeszéljük és rögzítjük a következő hét tápcsatorna menedzselését.Mindenkinek van kütyüje, amin ezt nézegetheti és ha délután meg meri kérdezni, hogy MAMILESZMAAVACSORA?, akkor megkérem, hogy nézze meg az iPodján vagy az i-valamilyén vagy egyszerűen a füzetében, ahova be kellett írnia az infókat.

Ennek ugye két értelme van: 1. Nem kell minden délután a munkahelyen az indulás előtti utolsó hasznos húsz percet azzal tölteni, hogy mit fogsz ma főzni. Később pedig vitába szállni, hogy miért pont azt vagy már megint azt?. 2. Előre megveszem a hozzávalókat, így kímélem a családi büdzsét az impulzus vásárlásoktól. Ez utóbbival egyébként meglepően jó tapasztalataim vannak.

A bevásárlás terén lehet érzékelni leginkább a pozitívumait. Sokakat kifejezetten zavar, hogy mindennap be kell menni a boltba, miközben utálnak közértbe járni. A tervezés után hetente két-háromszor kell csak bevásárolni egy hét alatt, ami nekem nagyon nagy könnyebbség.

Azáltal, hogy előre megtervezzük a menüt és megvesszük a hozzávalókat teljesen lejön az anyáról az a teher, ami minden délután ránehezedett. Konkrét tapasztalat: egy-két nap után (micsoda hatása van, hogy ilyen hamar már érezni lehetett!) már egyáltalán nem gondoltam az aznapi teendőimre e téren.

Más kérdés az, hogy mivel nem vagyok egy konyhatündér, ezért maga a főzési procedúra nem volt számomra ettől könnyebb. Mindenesetre voltak pozitív élményeim és a célszemélyek sem voltak elégedetlenek!

A 3. héten viszont éreztem, hogy lazulunk, a 4. héten már egyedül dobtam össze a heti menüt, tehát visszatértünk ahhoz az állapothoz, amikor nekem kellett agyalnom arról amihez majd megveszem a hozzávalókat, elkészítem és a végén bepakolom (megkérem a fiatalságot, hogy pakolja be) a mosogatógépbe.

Ettől függetlenül vissza- vissza térünk ehhez a módszerhez, mert abban mindannyian egyetértettünk, hogy amikor működik, akkor nagyon jó nekünk.

A helyzet jelenleg: ma narancslé volt croissant-nal. Teszt-jelleggel holnap reggelire száraz kenyér és csapvíz szerepel a megfelelő oszlopban. Kíváncsi vagyok, hogy feltűnik-e...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...