Vaj mindig legyen otthon!

Vaj nélkül lehet sütni-főzni, de nem érdemes! Sárdi Dani megmutatja, hogy mire ügyeljünk, amikor vásároljuk, és megosztja velünk a fűszervaj és a vajas csirkecomb receptjét!

Vaj mindig legyen otthon!

Sokáig eláll, és ha jól be van csomagolva, nem lesz hűtőízű sem. Vaj nélkül nincsen vajas kenyér, nincsenek sütemények, de nincsen vajas főtt krumpli és vajas sült csirkecomb sem.Besamel mártást csakis vajon készítsünk, de krumplipüré sem képzelhető el nélküle.

Sokan a vajat margarinnal is helyettesíthetőnek gondolják, én nem tartozom közéjük. A margarin az ipar terméke, mindenféle kémiai folyamatok eredményeként jön létre, és ami a lényeg, nem is finom. Természetesen nem kell kétségbe esni, ha nagyritkán margarint kell ennünk vagy használnunk sütéshez, de törekedjünk inkább a vaj használatára!

Csirkeaprólék-leves

Nagyon szeretjük a levest. Nálunk ez a Csirkeaprólék leves. :-))) Nem kell nagy csodaalapanyag, hogy finom lehessen egy leves. Ezek az apróbb húsok és a zöldségmennyiség megteszi a ...

Csípőspaprikás fűszervaj

A férjem nagyon szereti azt a bizonyos tubusos csípős paprikát, mindig tesz a szendvicsére. Egy pénteki nap gondoltam, elkészítem, és meglepem vele a szombati reggelinél. Mivel ő most ...

Kecskevaj

Idén tavasszal kecskék költöztek hozzánk. Négy anyuka, aki kisgidával a pocakjában érkezett. Pár héttel később már összesen tizenegy kecske szaladgált a hátsó udvaron. Mostanra a ...

Vajban lehet főzni is...

...sőt, sok recept kimondottan ezt írja elő! Ebben az esetben vigyázzunk arra, hogy a vaj meg tud égni. Ha ezt el akarjuk kerülni, készíthetünk tisztított vajat (az indiai konyhában gyakran használatos a ghi). Ehhez a vajat (fél kiló alatt biztos nem érdemes nekiállni) kis lábosban olvasszuk fel és főzzük nagyon kis lángon úgy, hogy a tetején képződő habot mindig távolítsuk el. Amikor több hab már nem képződik és nem sistereg az olvasztmány (vagyis minden víz eltávozott belőle) készen is van a tisztított vajunk.

Vaj vásárlásánál vigyázni kell!

Érdemes alaposan elolvasni a termékismertetőt, mert sokszor a kisbetűs részből derül ki, hogy nem is vajjal, hanem „vajkészítménnyel” van dolgunk. Ennek az a lényege, hogy van benne vaj is, de növényi zsiradékot is adagoltak hozzá. A vaj legalább 82%-os zsírtartalmú, állati termék, semmi hókuszpókusz, egyszerűen tejből készül és kész.

Indiai vajas csirke

Az indiai konyha nálunk mindig eladható étel. Igazán nem sok törődést igényel az elkészítése. Igen gazdag ízvilágú ételek ezek. Mindenkinek ajánlom, aki még nem próbálta.

Fűszervaj-recept

A vajat vegyük elő legalább egy órával a tervezett keverés előtt, különben csak szenvedni fogunk, el fog görbülni a villánk és nem lesz igazán homogén a végeredmény. Tehát: a szobahőmérsékletű vajat sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel alaposan keverjük ki.

Házivaj-receptek itt >>

Vajas csirkecomb recept

  1. Ahányan leszünk, annyi darab kisebb csirkecombot veszünk (esetleg egy-kettőt repetának). A csirkecombokat megmossuk, szárazra itatjuk őket és alaposan besózzuk.
  2. Mindegyik tetejére teszünk egy kanyarintásnyi vajat, nem kell spórolni, de persze túl sok sem kell belőle. Sütőbe tesszük és 175 fokon, bő órán át sütjük.
  3. Akkor van készen, ha a bőre szép barnás lesz és a csontról szinte magától lejön. Krumplipürével tálaljuk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...