Vadulni télen kell!

Ha tél, akkor jöjjenek a vadak! Tavasszal vagy nyáron valahogy soha nem jut eszünkbe, hogy szarvas- vagy vaddisznópörköltet főzzünk. Ilyenkor, télvíz idején, viszont annál inkább. Nem csoda! Térdig járunk a vadászszezonban.

Szarvasraguleves

Egy barátnőm konyhájában elsárgult régi újság hasábjain olvastam ezt a vadreceptet. Sok-sok éve féltve őrzi ezt a kitépett lapot. Számtalanszor nagy szerepe van mindig az ...

Szarvas-raguleves burgonyagombóccal

Múlt héten, amikor először elkapott a hév, hogy „azonnal őzgerincet kell ennem áfonyával”, rögtön tudtam, az én konyhámba is beköszöntött a hivatalos tél. Hová kapjak, melyiket szeressem, milyen húsból, mit süssek-főzzek? Elővettem az összes létező szakácskönyvemet, felhívtam a barátnőmet, de még, ha az utcán összefutottam egy-egy ismerőssel, őket is erről faggattam, ahelyett, hogy az egészségük felől érdeklődtem volna.

Tudtad?

A szarvas húsa zsírban szegényebb, mint háziasított rokonáé, viszont magas tejsavtartalma miatt keményebb, ezért elkészítés előtt pácolást igényel.

Szerencsére mindenkinek volt egy jó kis receptúrája, olyannyira, hogy a végén annyi impulzus ért, úgy éreztem, cserben hagy a döntőképességem.

Egy igazi anyuka ilyenkor – és általában mindig – a gyerkőceire gondol, vajon ők mit ennének a legszívesebben. Jó, a pörköltet is szeretik, de azért egy tárkonyos vad-ragulevest nem lehet lekörözni. Gyorsan lefuttattam a lehetséges variánsokat az általam elgondolt tizenévesek processzorán, és győzött a szarvas mint husi. A disznó mégiscsak disznó, az őzikét meg sajnáljuk, hiszen olyan cukit enni, mint a Bambi?! Talán a szarvast tudják a legkevésbé pontosan maguk elé idézni. Ne nevessenek, a nyuszival én a mai napig hadilábon állok, pedig a nagymamámnál jobban még senki nem készített nyúlpaprikást!

NoSalty-tipp

A vadhúsokról mindig távolítsuk el a hártyát, összehúzó hatása főzésnél-sütésnél igen intenzív

Bukta mint második fogás

Mi legyen a második fogás? A raguleves olyan kiadós, utána nem jöhet egy sült vagy egy rakott étel. Legyen tészta? Az a legtöbb gyerek fülén jön ki, két-három naponta porciózzák nekik a menzán és én is előszeretettel főzöm, hiszen – főleg hétköznapokon lényeges szempont – gyorsan elkészíthető.

Bukta vaníliás öntettel

Egyik kedvenc natúr termék márkám idén Karácsonykor receptkönyvvel kedveskedett a vásárlóknak. Beadtam a derekam, és beruháztam egyre. Ebben találtam ezt a bukta receptet, melyet ...

Sütivel nem lehet felsülni!

A múltkor pizzát sütöttem és maradt még némi élesztőm. Lekvárból mindig dupla adag van a háznál, mert mindenki másfélét szeret. A legegyszerűbb, ha buktát sütök, különböző gyümölcsből készült lekvárral töltöm, így mindenki megtalálja a számítását.

A jövő hét már a karácsony jegyében zajlik, libamájas egybesült fasírtot és kuglófot sütünk a gyerekekkel. Addig is gyűjtsük a vadrecepteket és töltsük a buktát kedvünkre!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit itt találod!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...