Utószezon Spanyolhonban

Aki vágyik még a nap sugaraira, beiktathat gyorsan egy nyaralást az utószezonban. De legalábbis elkészítheti a helyi ételeket, hogy Spanyolországban érezze magát!

Vedd fel a ritmust!

Aki Spanyolországba készül, és nem egy ötcsillagos szállodában, all inclusive ellátással szeretné tölteni a szabadságát, annak egy dologra mindenképpen fel kell készülnie: a spanyolok más időszámítás szerint élnek! A reggeli nem kezdődik el 10 előtt, az ebéd négyig is eltarthat, aki vacsorára vágyik, az pedig 8 óra előtt ne is próbálkozzon! Délután 4 és este 8 között az éttermek is zárva tartanak, így ha nem egy turistacsalogató, spagettit és muszakát kínáló helyen szeretnénk étkezni, ebben az időszakban tapas-bárokkal kell vigasztalódnunk. De higgyétek el, ez egyáltalán nem probléma.

Nemzetek konyhája: A lecsó külföldiül >>

Katalán halas egytál

Tipikus partvidéki halétel, ami eredetileg Katalóniából származik, de az ország többi partvidékén is készítik. Ezt az ételt hagyományosan a halászat során megsérült, és így ...

Spanyol saláta

Ez a saláta egy igen kellemes és egészséges vacsora a családnak. Én nagyon szeretem a balzsamecetet, így ha tehetem, majdnem mindegyik salátát ezzel készítem. Az eredeti receptben 1 ...

Pikáns spanyol sült oldalas

Tegnap régi barátaim hívtak meg egy borkóstolóra, mivel vinotékát nyitottak, és fő profiljuk a tokaji borok. Elkóstolgattam a boreceteket, és annyira megtetszett ez az aszúból készült ...

Csak kényelmesen!

Ha tehát egy reggelire vágyunk, nem kell korán kelnünk – 10 előtt egy tisztességes spanyol kávéház nem nyit ki. És hogy milyen a spanyol reggeli? Hát természetesen ráérős! Legtipikusabb reggeli falat a churros, egy édes fánkféle, amit sűrű, forró csokiba vagy tejeskávéba mártogatva fogyasztanak. Menőnek számít még minden kelt és leveles sütemény is, de a sós reggeli nem nagyon jellemző.

Churros

A gyerekeim csokimázba mártogatva szeretik a legjobban.

Spanyol bableves

Télen szeretjük a tartalmas, laktató leveseket, ami után általában valamilyen kelt- vagy kevert sütit csinálok. Ezt a receptet egy konyhamagazinban találtam. Bár az íze eléggé elüt a mi ...

Spanyol sokbabos egytál

Zsenge babfélék várnak fagyasztásra. Hogy így szépen együtt volt három fajta, adódott, hogy megpróbáljam összehozni egy spanyol recept variációját. Az eredetiben csak zöldhüvelyű ...

A délután a tapasé!

Ebédre általában főtt ételt vagy egy könnyű salátát fogyasztanak, persze csak mértékkel, egy pohár jó bor vagy sangría kíséretében. Ha valaki nem bírja ki vacsoráig, akkor jöhet a tapas. Ez az ital mellé fogyasztott, állva bekapkodott falatka szinte bármi lehet – olajbogyó, spanyol sonka natúran vagy dinnyével, tortillakocka, tengeri herkenytyű, empanadas, vagyis töltött kis falatkák. De van, hogy csak a spanyol nemzeti kincset, a gazpachót fogyasztják vagy ennek andalúz verzióját, a salmorejót, ami kenyérrel van dúsítva, így nemcsak frissít, hanem laktat is!

Még több tapas-recept itt >>

Salmorejo

A recept a Chili és Vaníliáról származik, de eredetileg a NOL videósorozatában láttam. Mivel tényleg paradicsomszezon van, és nálunk is pihen a hűtőben jópár nagyon finom, érett házi ...

Tonhalas empanadas

Latin-Amerikában, a karibi térségben és Spanyolországban népszerű étel az empanadas: félkör alakúra összehajtott töltött tészta, melyet általában sütőben sütnek (vannak országok ...

Egy nehéz nap éjszakája

Este 8 órakor nyitnak az éttermek, de 9 óra előtt nem telnek meg. A vacsorának pedig meg kell adni a módját! Először kis tapasok, majd előétel, főétel és desszert. A spanyolok nem levesesek, ami van, az inkább hűsítésre szolgál. Ritka, hogy egy étellel jól laknak, inkább rendelnek egészen pici adagokat, de abból többfélét. Lehet chorizo, a híres spanyol kolbász, száraz ibériai sonka, paradicsomos húsgolyó, vagyis albondigas, halak, rákok, gombák. A körettel nem sokat vacakolnak, főleg hirtelen sült krumplit vagy rusztikus kenyeret kínálnak a fogások mellé. És ha valaki még bírna enni 11 körül, mikor a vacsora végéhez érnek, az nyugodtan rendel magának egy könnyű desszertet, mint például a katalán krém.

Még több spanyol recept itt >>

Fokhagymás-petrezselymes garnéla

A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este ...

Csípős pirított újburgonya

A csípős pirított újburgonya ötlete a "Tapas" című szakácskönyvből származik. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. ...

Katalán krém

A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, ...

A rovat további cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...