
Vedd fel a ritmust!
Aki Spanyolországba készül, és nem egy ötcsillagos szállodában, all inclusive ellátással szeretné tölteni a szabadságát, annak egy dologra mindenképpen fel kell készülnie: a spanyolok más időszámítás szerint élnek! A reggeli nem kezdődik el 10 előtt, az ebéd négyig is eltarthat, aki vacsorára vágyik, az pedig 8 óra előtt ne is próbálkozzon! Délután 4 és este 8 között az éttermek is zárva tartanak, így ha nem egy turistacsalogató, spagettit és muszakát kínáló helyen szeretnénk étkezni, ebben az időszakban tapas-bárokkal kell vigasztalódnunk. De higgyétek el, ez egyáltalán nem probléma.
Nemzetek konyhája: A lecsó külföldiül >>
Katalán halas egytál
Tipikus partvidéki halétel, ami eredetileg Katalóniából származik, de az ország többi partvidékén is készítik. Ezt az ételt hagyományosan a halászat során megsérült, és így ...
Spanyol saláta
Ez a saláta egy igen kellemes és egészséges vacsora a családnak. Én nagyon szeretem a balzsamecetet, így ha tehetem, majdnem mindegyik salátát ezzel készítem. Az eredeti receptben 1 ...
Pikáns spanyol sült oldalas
Tegnap régi barátaim hívtak meg egy borkóstolóra, mivel vinotékát nyitottak, és fő profiljuk a tokaji borok. Elkóstolgattam a boreceteket, és annyira megtetszett ez az aszúból készült ...
Csak kényelmesen!
Ha tehát egy jó reggelire vágyunk, nem kell korán kelnünk – 10 előtt egy tisztességes spanyol kávéház nem nyit ki. És hogy milyen a spanyol reggeli? Hát természetesen ráérős! Legtipikusabb reggeli falat a churros, egy édes fánkféle, amit sűrű, forró csokiba vagy tejeskávéba mártogatva fogyasztanak. Menőnek számít még minden kelt és leveles sütemény is, de a sós reggeli nem nagyon jellemző.
Spanyol bableves
Télen szeretjük a tartalmas, laktató leveseket, ami után általában valamilyen kelt- vagy kevert sütit csinálok. Ezt a receptet egy konyhamagazinban találtam. Bár az íze eléggé elüt a mi ...
Spanyol sokbabos egytál
Zsenge babfélék várnak fagyasztásra. Hogy így szépen együtt volt három fajta, adódott, hogy megpróbáljam összehozni egy spanyol recept variációját. Az eredetiben csak zöldhüvelyű ...
A délután a tapasé!
Ebédre általában főtt ételt vagy egy könnyű salátát fogyasztanak, persze csak mértékkel, egy pohár jó bor vagy sangría kíséretében. Ha valaki nem bírja ki vacsoráig, akkor jöhet a tapas. Ez az ital mellé fogyasztott, állva bekapkodott falatka szinte bármi lehet – olajbogyó, spanyol sonka natúran vagy dinnyével, tortillakocka, tengeri herkenytyű, empanadas, vagyis töltött kis falatkák. De van, hogy csak a spanyol nemzeti kincset, a gazpachót fogyasztják vagy ennek andalúz verzióját, a salmorejót, ami kenyérrel van dúsítva, így nemcsak frissít, hanem laktat is!
Salmorejo
A recept a Chili és Vaníliáról származik, de eredetileg a NOL videósorozatában láttam. Mivel tényleg paradicsomszezon van, és nálunk is pihen a hűtőben jópár nagyon finom, érett házi ...
Tortillakockák
Barcelonai tengerparti tapas bárban ettünk pont ilyet. A gyerekeknek nagyon bejött ez a "magyar"' változat.
Tonhalas empanadas
Latin-Amerikában, a karibi térségben és Spanyolországban népszerű étel az empanadas: félkör alakúra összehajtott töltött tészta, melyet általában sütőben sütnek (vannak országok ...
Egy nehéz nap éjszakája
Este 8 órakor nyitnak az éttermek, de 9 óra előtt nem telnek meg. A vacsorának pedig meg kell adni a módját! Először kis tapasok, majd előétel, főétel és desszert. A spanyolok nem levesesek, ami van, az inkább hűsítésre szolgál. Ritka, hogy egy étellel jól laknak, inkább rendelnek egészen pici adagokat, de abból többfélét. Lehet chorizo, a híres spanyol kolbász, száraz ibériai sonka, paradicsomos húsgolyó, vagyis albondigas, halak, rákok, gombák. A körettel nem sokat vacakolnak, főleg hirtelen sült krumplit vagy rusztikus kenyeret kínálnak a fogások mellé. És ha valaki még bírna enni 11 körül, mikor a vacsora végéhez érnek, az nyugodtan rendel magának egy könnyű desszertet, mint például a katalán krém.
Még több spanyol recept itt >>
Fokhagymás-petrezselymes garnéla
A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este ...
Csípős pirított újburgonya
A csípős pirított újburgonya ötlete a "Tapas" című szakácskönyvből származik. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. ...
Katalán krém
A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!