Utószezon Spanyolhonban

Aki vágyik még a nap sugaraira, beiktathat gyorsan egy nyaralást az utószezonban. De legalábbis elkészítheti a helyi ételeket, hogy Spanyolországban érezze magát!

Vedd fel a ritmust!

Aki Spanyolországba készül, és nem egy ötcsillagos szállodában, all inclusive ellátással szeretné tölteni a szabadságát, annak egy dologra mindenképpen fel kell készülnie: a spanyolok más időszámítás szerint élnek! A reggeli nem kezdődik el 10 előtt, az ebéd négyig is eltarthat, aki vacsorára vágyik, az pedig 8 óra előtt ne is próbálkozzon! Délután 4 és este 8 között az éttermek is zárva tartanak, így ha nem egy turistacsalogató, spagettit és muszakát kínáló helyen szeretnénk étkezni, ebben az időszakban tapas-bárokkal kell vigasztalódnunk. De higgyétek el, ez egyáltalán nem probléma.

Nemzetek konyhája: A lecsó külföldiül >>

Katalán halas egytál

Tipikus partvidéki halétel, ami eredetileg Katalóniából származik, de az ország többi partvidékén is készítik. Ezt az ételt hagyományosan a halászat során megsérült, és így ...

Spanyol saláta

Ez a saláta egy igen kellemes és egészséges vacsora a családnak. Én nagyon szeretem a balzsamecetet, így ha tehetem, majdnem mindegyik salátát ezzel készítem. Az eredeti receptben 1 ...

Pikáns spanyol sült oldalas

Tegnap régi barátaim hívtak meg egy borkóstolóra, mivel vinotékát nyitottak, és fő profiljuk a tokaji borok. Elkóstolgattam a boreceteket, és annyira megtetszett ez az aszúból készült ...

Csak kényelmesen!

Ha tehát egy reggelire vágyunk, nem kell korán kelnünk – 10 előtt egy tisztességes spanyol kávéház nem nyit ki. És hogy milyen a spanyol reggeli? Hát természetesen ráérős! Legtipikusabb reggeli falat a churros, egy édes fánkféle, amit sűrű, forró csokiba vagy tejeskávéba mártogatva fogyasztanak. Menőnek számít még minden kelt és leveles sütemény is, de a sós reggeli nem nagyon jellemző.

Churros

A gyerekeim csokimázba mártogatva szeretik a legjobban.

Spanyol bableves

Télen szeretjük a tartalmas, laktató leveseket, ami után általában valamilyen kelt- vagy kevert sütit csinálok. Ezt a receptet egy konyhamagazinban találtam. Bár az íze eléggé elüt a mi ...

Spanyol sokbabos egytál

Zsenge babfélék várnak fagyasztásra. Hogy így szépen együtt volt három fajta, adódott, hogy megpróbáljam összehozni egy spanyol recept variációját. Az eredetiben csak zöldhüvelyű ...

A délután a tapasé!

Ebédre általában főtt ételt vagy egy könnyű salátát fogyasztanak, persze csak mértékkel, egy pohár jó bor vagy sangría kíséretében. Ha valaki nem bírja ki vacsoráig, akkor jöhet a tapas. Ez az ital mellé fogyasztott, állva bekapkodott falatka szinte bármi lehet – olajbogyó, spanyol sonka natúran vagy dinnyével, tortillakocka, tengeri herkenytyű, empanadas, vagyis töltött kis falatkák. De van, hogy csak a spanyol nemzeti kincset, a gazpachót fogyasztják vagy ennek andalúz verzióját, a salmorejót, ami kenyérrel van dúsítva, így nemcsak frissít, hanem laktat is!

Még több tapas-recept itt >>

Salmorejo

A recept a Chili és Vaníliáról származik, de eredetileg a NOL videósorozatában láttam. Mivel tényleg paradicsomszezon van, és nálunk is pihen a hűtőben jópár nagyon finom, érett házi ...

Tonhalas empanadas

Latin-Amerikában, a karibi térségben és Spanyolországban népszerű étel az empanadas: félkör alakúra összehajtott töltött tészta, melyet általában sütőben sütnek (vannak országok ...

Egy nehéz nap éjszakája

Este 8 órakor nyitnak az éttermek, de 9 óra előtt nem telnek meg. A vacsorának pedig meg kell adni a módját! Először kis tapasok, majd előétel, főétel és desszert. A spanyolok nem levesesek, ami van, az inkább hűsítésre szolgál. Ritka, hogy egy étellel jól laknak, inkább rendelnek egészen pici adagokat, de abból többfélét. Lehet chorizo, a híres spanyol kolbász, száraz ibériai sonka, paradicsomos húsgolyó, vagyis albondigas, halak, rákok, gombák. A körettel nem sokat vacakolnak, főleg hirtelen sült krumplit vagy rusztikus kenyeret kínálnak a fogások mellé. És ha valaki még bírna enni 11 körül, mikor a vacsora végéhez érnek, az nyugodtan rendel magának egy könnyű desszertet, mint például a katalán krém.

Még több spanyol recept itt >>

Fokhagymás-petrezselymes garnéla

A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este ...

Csípős pirított újburgonya

A csípős pirított újburgonya ötlete a "Tapas" című szakácskönyvből származik. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. ...

Katalán krém

A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, ...

A rovat további cikkei itt >>

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!