Út a tökéletes rántott hús felé

Liszt, tojás, zsemlemorzsa. Látszólag csupán egy szimpla panírozásról van szó, a tökéletes rántott húshoz vezető út azonban, sajnos, jóval göröngyösebb ennél.

Számos buktatóval szembesülhetünk a hamisítatlan Wiener Schnitzel készítése során, ezért jó, ha tisztában vagyunk néhány fortéllyal. Az alábbi trükkök betartásával garantáljuk a tökéletes végeredményt, vagyis a kívülről ropogós, aranyló színű, hullámos „kabátot”, és a belül rejtőző puha, szaftos húst. Indulhatunk?

Előkészületek

Autentikusan borjúhúsból (nem is akármilyenből, 100 naposból) készül a bécsi szelet, de ennek nehéz beszerezhetősége és borsos ára miatt legtöbbször rántott sertés vagy csirke kerül az asztalra. Legszerencsésebb, ha sertéskarajt választunk (lehet csontos is) vagy sertésszüzet, illetve a csirkének a combját. (Bundázhatjuk persze a csirke- vagy pulykamellszeleteket is, csak ekkor eleve szárazabb lesz a hús.)

A húsok ideális vastagsága 1-1,5 cm, papírvékonyság kizárva, hacsak nem cipőtalpat szeretnénk enni.

Klopfolni tilos, csak lapogatni, nyomkodni szabad a húst. A rostok fellazítása a cél (legjobb, ha két folpack közé tesszük a húst közben), nem a hús szétroncsolása. Speciális, sima felületű, nehéz nyeles koronggal van a legkönnyebb dolgunk, hiányában egy súlyosabb serpenyő is megteszi.

Még puhább lesz a végeredmény, ha készítés előtt egy éjszakára tejbe áztatjuk a hússzeleteket.

Panírozás előtt a húsokat konyhai törlővel szárítsuk tökéletesre, különben levet ereszt, eláztatja a bundát, és nem lesz ropogós a kabát.

Ezután finoman sózzuk be a szeleteket. Ha túlsózzuk, könnyen kiszárad a hús.

Enyhén borsozhatjuk is, de tényleg csak módjával.

Rántott borjúláb Big Boss-tól

Itt kezdődött minden! Rántott borjúlábat először tavaly decemberben ettem, eleget téve barátom meghívásának. Aztán Z barátom meglepett néhány szépen előkészített megtisztított ...

Panírozás

  • A lisztbe forgatott húsról alaposan rázzuk le a felesleget.
  • A tojás legyen jó habos, és éppen csak mártsuk bele a húst (ne úsztassuk benne), már szedjük is ki, jól csöpögtessük le.
  • A zsemlemorzsa következik, ami ideális esetben házilag és frissen készült.
  • Fontos a gyorsaság, és panírozás után azonnal kezdjük meg a sütést, ne hagyjuk állni a vékonyan bundázott hússzeleteket.
  • Ha egy kis csavart szeretnénk vinni a dologba, a panírt tetszés szerint ízesíthetjük, pl. a zsemlemorzsába kevert szezámmaggal, darált dióval, mandulával vagy parmezán sajttal.

Kentucky csirke

A KFC úgy hirdeti a csirkecombját, mint "11 secret herbs and spices", vagyis 11 tikos fűszer- és gyógynövény. Az interneten se szeri, se száma, a "titkos receptet" ígérő ...

Sütés

  • A serpenyőnk lehetőleg legyen vastag falú, amely jól tartja a hőt.
  • Kb. 2 cm magasan álljon a zsiradék a serpenyőben, így nem merül el a panírozott hússzelet, csak lebeg benne.
  • Használjunk semlegesebb ízű olajat (pl. mogyoróolajat), de süthetjük sertészsírban, tisztított vajban vagy olaj és vaj keverékében is.
  • Ne feledjünk olajhőmérséklet-próbát végezni a sütés megkezdése előtt.
  • Fedő nélkül süssük, és közben óvatosan rázogassuk a serpenyőt, hogy felülről is kapjon olajat a hús, ne tapadjon rá a panír.
  • Sütés után kétféleképpen járhatunk el: vagy konyhai papírtörlőre szedve itatjuk le a felesleges olajat a húsról, vagy élére állítva csepegtetjük le a rántott húst, így ropogósabb és levegősebb marad a bunda, nem szívja be a zsírt magába.
  • Azon melegében tálaljuk a bécsi szeletet. Fogyasztás előtt citrommal csepegtessük meg.

A rántott hús klasszikus körete a burgonyasaláta, de tálalhatjuk sült krumplival, petrezselymes krumplival, krumplipürével vagy egyszerűen és egészségesen vinaigrette-tel megspriccelt levélsalátákkal.

Cifrázhatjuk is a rántott húst, bundázás előtt megtölthetjük, klasszikus a cordon bleu, további ötletek: fűszervajjal göngyölt csirkemell, bazsalikomos-mandulás bacon-ös pulykabatyu, svájci lakodalmas szelet.

Sütőben, olaj nélkül készült rántott hús receptek

Sütőben sült rántott csirke

Örökre száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...