Ünnepi maradék a kutyának? Na ne!

"Ezt még megeszem, úgyis karácsony van, most szabad!” - ez oké, ha a saját negyedik adag töltött káposztánkról beszélünk, de kutyánkkal már nem lehetünk ilyen könnyelműek.

Jobb tényként kezelni, és ezt szakemberek is megerősítik, hogy kutyáink egész egyszerűen nem képesek megemészteni azokat a feldolgozott, agyontartósított, cukrozott, sózott késztermékeket, amiket mi annyira boldogan és tudattalanul termelünk be egy átlagos karácsonyi szünet alatt. „A bűzös lehelet, a kellemetlen szelek, a viszkető, gyulladt bőr és a vakarózás legtöbbször mind az étrenddel köthetők össze” – állítja a szakértő.

1. Csokoládék, cukorkák, édességek

Sose adjunk csokit a kutyának – ezt kéri tőlünk a szakértő. Egyszerű szabály, tartsuk be. Aktív összetevői, mint a thepobromine és a koffein rossz hatással vannak hormonális és idegi funkcióikra, és ez hiperaktivitást, hányást, levertséget, rohamokat, kómát, és esetlegesen halált is okozhat. Magas zsír-és cukortartalmuk miatt az édességeket egy az egyben iktassuk ki a kutyakaják közül. Nem, még pici falatokat sem. Egy darab keksz neki = 1 zsíros hamburger nekünk.

Olvastad már?

Főzz, és etesd a kutyád királyul!

2. Pulyka, sültek

A karácsony egyik leggyakoribb húsféléje, sütjük egyben vagy combját, szeletekben, töltve, mindenhogy. Logikusnak tűnhet, hogy a maradék mehet Bodrinak is, azonban a szakértő véleménye szerint a zsíros húsok nehezek, emészthetetlenek a kutyák számára, hasfájást, hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak, így csak óvatosan adagoljuk a megmaradt zsírosabb pulykasültet és húsféléket.

Olvastad már?

17 pazar töltött sült Karácsonyra

Az állattáplálkozás-szakértő hozzáteszi: „A főtt csontok, főleg a szárnyas csontok szilánkosra törhetnek, és felsérthetik az állat torkát vagy gyomrát, így tartsuk ezeket szigorúan saját tányérunkon.” Ő a nyers csontok fokozatos étrendbe vezetését ajánlja inkább, ami a kutya fogainak is kedvező.

3. Szőlős/mazsolás illetve alkoholos sütik

A mazsola elég gyakran bukkan fel a karácsonyi sütikben, bejglikben, ezért került fel a listára. Az állattartók nagy százaléka viszont nem tudja, hogy a szőlő és a mazsola abszolút emészthetetlen a kutyák számára: hányást, levertséget, hasmenést produkálhatnak, ami a tünetek előrehaladtával akár kiszáradáshoz, étvágytalansághoz, erős vizelési ingerhez, később pedig ennek megszűnéséhez vezethet.

Vigyázzunk, mert az alkoholtartamú sütik is veszélyzónák: azt hiszem, alkalomadtán bármely kutya másodpercek alatt tüntetne el egy nagyobb kiszerelésű süteményszeletet is, ami nála már tetemes mennyiségű alkoholnak számít, így ez szintén tiltólistás.

Olvastad már?

Legjobb bejglikészítési praktikáink

4. Magvak, diófélék, avokádó

Nálunk még nem annyira elterjedt, de az avokádóból készülő guacamole egyre több ünnepi – és nem ünnepi – asztalnál megfordul, amit szintén nem tanácsos sutyiban az asztal alatt a kutyával megetetni. A dió- és magfélék szintén NEM kategória: fulladást, gyengeséget, levertséget okozhatnak, sőt, ájulást is – egyébként a makadámdió a legveszélyesebb.

Ezt csak magadnak, neki ne!

5. Ropogtatnivalók, chips-ek

A chipsekben levő esetleges hagymaszármazék vagy por szintén igen veszélyes lehet, mert konkrétan a véráramba is beavatkozhat, haemolyticus anaemia-t okozva, mely az oxigéndús vörösvérsejtek leépülését okozó betegség. A kukorica és a kukoricaliszt pedig szintén közismert allergének kutyák esetében.

6. Szerecsendió

Szintén sűrűn találkozhatunk vele az ünnepek alatt süteményekben, de akár krumplipürében vagy tojáslikőrben is. Sajnos ciánszármazék van benne, ami a gyümölcsmagokhoz hasonlóan allergiás rohamokat okozhat a kutyáknál, ezért ezeket ajánlatos elkerülni. A szeletelt rendben lehet, de egész, magokat tartalmazó gyümölcsöket ne adjunk neki.

(via: Huffingtonpost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek