Tény, hogy nem éppen a decemberi fogások közkedvelt alapanyaga, de a mi családunk olyannyira kedveli, hogy nem múlik el egy karácsonyi ebéd vagy vacsora spárga nélkül. Tudom, furán hangzik, hiszen nem igazán ünnepi fogás, de ez leginkább attól függ, hogyan tálaljuk. A mi családi receptünk egy spárgaleves, de nem krémleves, és cseppet sem hagyományos, ami pedig megkoronázza, az a szuper levesbetét, ami belekerül: tojásfehérje felvert habja. Emlékszem, mennyire imádtam gyerekkoromban, amikor mamám készítette - leginkább a madártejre hasonlított, ezt pedig kicsiként igen mókásnak találtam.
Mivel télen ritka afriss zöldspárga, ez a leves befőttből készül, de higgyük el, ez egyáltalán nem ront rajta, sőt, így is irtó finom. Plusz érv mellette, hogy sokkal hamarabb elkészül, íze pedig ugyanolyan, mintha frissből készítettük volna. Persze vitamin jóval kevesebb található benne, de valljuk be, nem is csak ezért esszük. Nem igaz?
A spárga kevés kalóriát tartalmaz, lédús és könnyen emészthető, emellett szuper éhségcsillapító.
Tudtad?
Mivel nagyon könnyű kis zöldségféle, ez a leves remek választás egy zsíros sült hús vagy más egyéb nehéz étel előtt. Mindössze alaplé, spárga, egy kevés tejföl, liszt és tojás kerül bele. Tényleg nagyon hamar elkészül, így az ünnepi hajtásban különösen ajánlom mindenkinek.
Pár percig főzzük a spárgát az alaplében, majd kivesszük a főzővízből, liszttel, tejföllel és a tojássárgájával behabarjuk a levet, ezt követően pedig visszatesszük bele a spárgát. A tojásfehérjét habbá verjük, teszünk bele egy kevés aprított petrezselymet, kanállal beleadagoljuk a habot a levesbe, és kész is. 15 perc alatt egy remek fogás készülhet belőle, csak ajánlani tudom!
A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.