Ültess Gojit, igazi csodanövény!

A Goji bogyót  (Kínai ördögcérna, vagy latin nevén Lycium chinense) évszázadok óta alkalmazza a kínai orvoslás, mint hagyományos csodaszert.

Az elmúlt évtizedben a nyugati kultúra is felfedezte magának, és egyre több magánkertben is megtalálhatjuk 3-4 méter magasra növő cserjeként. Vannak olyanok, akik a kerítés mellé telepítik sövénynövénynek, de egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy kifejezetten bogyója miatt ültetnek gojit a konyhakertbe.

Termesztése egyszerű

Viszonylag igénytelen növény, bármilyen talajon megél. Nem igényel speciális trágyázást, sőt, a mesterséges szerek még rontják is a gyümölcs minőségét! A növekedés serkentésére csak az idősebb példányoknál van szükség, de akkor legfeljebb célzott ritkítást szükséges alkalmazni. Ha tavasszal szórunk egy kevés marhatrágyát a földjére, azt biztosan meghálálja, de semmilyen műtrágyára, tápoldatra nincs szüksége. Speciális kórokozója nincs, egyedül lisztharmatos fertőzése ismert. Fényes, napos, meleg helyre ültessük, és az egyre melegedő időben gondoskodjunk megfelelő vízellátásáról. Gyümölcse nyár végén-ősz elején érik, leginkább aszalva fogyasztjuk, de sokan szeretik teaként is.

Igazi csodaszer

Az örök fiatalság gyümölcseként is emlegetett termés lassítja az öregedést, növeli az életerőt, erősíti az immunrendszert. Magas a vitamintartalma, ezen felül 19 féle aminosavat tartalmaz, amelyek közül 8 esszenciális, vagyis alapvetően fontos a szervezet működéséhez. Jelentős nyomelem forrás, és nagyon magas a vastartalma.

Fajtái

Két fajtáját ültethetjük kertünkbe, a "Korean Biget" és a "Sweet gojit". Mindkettő erős növekedésű, öntermékeny fajta, 3-4 méter magasra nőnek meg. Már a 2-3. évben termőre fordulnak, és jó hír, hogy télállók, és a talajra nem igényesek. Napos-félárnyékos helyre ültessük. Érési idejük augusztus-szeptember. Bőségesen hozzák a nagyobbacska bogyókat. A gyümölcs hosszúkás, narancssárga, leginkább aszalva szokták fogyasztani. Tápanyag- és vitamin tartalma igen magas.

Goji-bogyós vitamindús gyümölcsturmix

Minden reggel ezt fogyasztjuk, van amikor más gyümölcsökkel. A Goji-bogyó kimaradhatatlan eleme ennek a pompás italnak. Nagyon finom és szuper egészséges. Goji-bogyó: 18-féle aminosavat ...

Gyümölcsös azték zsályakása

Mivel lisztérzékeny (is) vagyok így állandóan vadászok újabb receptek után, ezt a neten találtam, Jason Wrobel receptje, aminek kimondottan örülök, ugyanis ez az egyik legfinomabb étel, ...

Mire jó?

A közönséges, vagy kínai ördögcérna, avagy líciumcserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását:

  • a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt;
  • immunerősítő;
  • javítja az emlékezőképességet;
  • fokozza a férfierőt;
  • segít fenntartani az egészséges keringési rendszert;
  • segít megőrizni a látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterinszintet;
  • enyhíti a fejfájást és a szédülést;
  • csillapítja a stresszt és az idegességet;
  • javítja az alvás minőségét;
  • elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést;
  • támogatja a fogyókúrás folyamatot;
  • csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát;
  • enyhíti a változó kori tüneteket;
  • erősíti a csontokat és az izmokat;
  • segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket;
  • segít megelőzni a korai öregedést.
  • Ráadásul a Goji-ital nemcsak egészséges, hanem finom is. Kifejezetten kellemes íze miatt alkalmas arra, hogy a reggeli juice helyett fogyasztva megerőltetés nélkül tegyél egészséged megőrzéséért.

Ez is érdekelhet!

Éld meg Provance-t a teraszodon! Ültess és használj levendulát otthon is!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...