Tavasz, mediterrán hangulatban!

Néhány évvel ezelőtt kicsiny hazánkba is beszivárgott a mediterrán stílus, mindegy volt, hogy építészetről, divatról vagy ételekről beszélünk. De ez valójában nem is igazán stílus, de nem is étrend, leginkább egy életérzés, egy életmód. És nincs olyan ember, aki ne kedvelné. Hogy miért? A válasz egyszerű.

Napsütötte Toszkána

Provence, Toscana, rusztikus épületek, napsütés, tenger, könnyű olasz ételek, olajbogyó, paradicsom, levendula, sajtok, borok… nyár, nyár, nyár! Csak néhány szó, ami az eszünkbe jut róla.

Csodálatos, és rendkívül egészséges ételeikről, már egy korábbi cikkünkben írtunk. Most vegyük górcső alá azokat az alkotóelemeket, amelyek az egész mediterrán térség alaphangulatát megadják.

Az ételek elkészítése mellett, az étkezés körülményeire is óriási hangsúlyt fektetnek, mely – a különleges kulináris élvezet mellett – a közösségformáló szerep miatt is fontos számukra. Már-már szertartásosan adják meg a módját a falatozásnak. Nem erőltetetten, kapkodva, csak lazán és örömmel. Ezzel a kevésbé stresszes életmóddal sokat tesznek egészségük érdekében.

Ha mi is szívesen követnénk őket ebben, érdemes mediterrán ételeket készíteni, szem előtt tartva a tálalás fontosságát is.

Pár dolog, amivel mediterrán hangulatot varázsolhatunk konyhánkba

A rusztikus stílus

Más néven mediterrán vagy provence-i stílusnak is nevezzük. Nemcsak az épületeken vagy a lakberendezésben, hanem a terítékeken is előszeretettel használják. A rusztikus ételekkel és tárgyakkal az igazi déli nyarat csempészhetjük be otthonunkba!

A mediterrán vidékeken fontos a hagyományőrzés, így a régi családi terítők és porcelánok is szerepet kapnak a mindennapokban. Az itt-ott kicsorbult, kopott edényektől kapja meg az asztal igazi báját. A terítéssel nem sokat pepecselnek.

{ GALÉRIA = title:A%20mediterr%C3%A1n%20konyha%20legn%C3%A9pszer%C5%B1bbje%3A%20pizza!, 1,2,3,4,5,6 }

Sokszor tálalnak vágódeszkán, az ételeket pedig gyakran nem szeletelik, hanem tépik. Külön asztali dekorációt nemigen használnak, de miért is tennék, hiszen ezek az ételek már önmagukban is csodálatos díszei az asztalnak. A vágódeszka elmaradhatatlan kelléke a díszítésnek

Egy olívamester titkai >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!