Trigliceridek - te hallottál már róluk?

Sokat hallunk a koleszterinről, de homály fedi a másik vérzsírtípust, a triglicerideket. Pedig ezek is kockázatot jelentenek a szív- érrendszeri betegségek szempontjából.

A szaknyelv számos szinonimával illeti a zsíranyagcsere zavarait: hallhatunk hiperlipidémiáról, hiperlipoproteinémiáról, diszlipidémiáról. Ráadásul szövevényes felosztása is van a zsíranyagcsere-zavaroknak a hiányzó vagy hibás fehérjék alapján, illetve aszerint, hogy koleszterinszint is emelkedett-e. Ami nekünk „földi halandó” szinten érdekes, az az, hogy:

  1. életveszélyes is lehet
  2. vannak öröklődő formák
  3. tudunk tenni ellene

Veszélyek

A magas trigliceridszint fokozza az érelmeszesedés kockázatát, ami kezelés nélkül többek közt szívinfarktushoz, stroke-hoz (agyi infarktus) vezethet. Okozhat azonban hasnyálmirigy-gyulladást is, ami szintén súlyos betegség, valamint zsírmájat és úgynevezett xanthomákat, melyek sárgás csomókként jelennek meg a bőrben, gyakran a szemhéjakon.

Barna sörben pácolt csülök

Egy régi prágai utazásunk során ettünk barna sörös csülköt. Idén Húsvétkor úgy döntöttem, a felnőtteknek is kedvezek, és elkészítem, ahogyan én gondolom. Habár nem knédlivel és ...

Mitől alakulhat ki?

Három fő oka van a trigliceridszint emelkedésének:

  1. Életmód: alkoholfogyasztás, illetve magas zsír- és/vagy magas kalóriatartalmú étkezés
  2. Egyéb betegséghez, gyógyszerekhez társuló forma: pl. cukorbetegség, szteroid-készítmények szedése, veseelégtelenség esetén. Természetesen ebben az esetben a kezelőorvos figyelemmel kíséri a trigiceridszintek alakulását.
  3. Örökletes forma: mind a koleszterin, mind a triglicerid szállítását és lebontását érinthetik genetikai zavarok. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a familiáris hipertrigliceridémia gyakorisága 1:500-hoz, a kombinált (magas koleszterin- és magas triglicerid-értékekkel járó) öröklődő hiperlipidémia gyakorisága pedig 1:400-hoz. Ennél azért jóval több a túlsúlyból származó laboreltérés, tehát nem érdemes csípőből a genetikára fogni.

Mit lehet tenni?

Alapvető az alkoholfogyasztás csökkentése vagy felfüggesztése, valamint törekedni kell a testsúly normalizálására. Válasszunk az ételek készítéséhez növényi olajokat, és fogyasszunk több tengeri halat! Érdemes növelni a napi étkezések számát az esti, hazaérés utáni habzsolás helyett.

Extrém eltérések, illetve örökletes forma gyanúja esetén lipidológiai szakrendelést szükséges felkeresni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...