Trigliceridek - te hallottál már róluk?

Sokat hallunk a koleszterinről, de homály fedi a másik vérzsírtípust, a triglicerideket. Pedig ezek is kockázatot jelentenek a szív- érrendszeri betegségek szempontjából.

A szaknyelv számos szinonimával illeti a zsíranyagcsere zavarait: hallhatunk hiperlipidémiáról, hiperlipoproteinémiáról, diszlipidémiáról. Ráadásul szövevényes felosztása is van a zsíranyagcsere-zavaroknak a hiányzó vagy hibás fehérjék alapján, illetve aszerint, hogy koleszterinszint is emelkedett-e. Ami nekünk „földi halandó” szinten érdekes, az az, hogy:

  1. életveszélyes is lehet
  2. vannak öröklődő formák
  3. tudunk tenni ellene

Veszélyek

A magas trigliceridszint fokozza az érelmeszesedés kockázatát, ami kezelés nélkül többek közt szívinfarktushoz, stroke-hoz (agyi infarktus) vezethet. Okozhat azonban hasnyálmirigy-gyulladást is, ami szintén súlyos betegség, valamint zsírmájat és úgynevezett xanthomákat, melyek sárgás csomókként jelennek meg a bőrben, gyakran a szemhéjakon.

Barna sörben pácolt csülök

Egy régi prágai utazásunk során ettünk barna sörös csülköt. Idén Húsvétkor úgy döntöttem, a felnőtteknek is kedvezek, és elkészítem, ahogyan én gondolom. Habár nem knédlivel és ...

Mitől alakulhat ki?

Három fő oka van a trigliceridszint emelkedésének:

  1. Életmód: alkoholfogyasztás, illetve magas zsír- és/vagy magas kalóriatartalmú étkezés
  2. Egyéb betegséghez, gyógyszerekhez társuló forma: pl. cukorbetegség, szteroid-készítmények szedése, veseelégtelenség esetén. Természetesen ebben az esetben a kezelőorvos figyelemmel kíséri a trigiceridszintek alakulását.
  3. Örökletes forma: mind a koleszterin, mind a triglicerid szállítását és lebontását érinthetik genetikai zavarok. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a familiáris hipertrigliceridémia gyakorisága 1:500-hoz, a kombinált (magas koleszterin- és magas triglicerid-értékekkel járó) öröklődő hiperlipidémia gyakorisága pedig 1:400-hoz. Ennél azért jóval több a túlsúlyból származó laboreltérés, tehát nem érdemes csípőből a genetikára fogni.

Mit lehet tenni?

Alapvető az alkoholfogyasztás csökkentése vagy felfüggesztése, valamint törekedni kell a testsúly normalizálására. Válasszunk az ételek készítéséhez növényi olajokat, és fogyasszunk több tengeri halat! Érdemes növelni a napi étkezések számát az esti, hazaérés utáni habzsolás helyett.

Extrém eltérések, illetve örökletes forma gyanúja esetén lipidológiai szakrendelést szükséges felkeresni.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...