A transzzsírsavaknak végük. De vajon jól jártunk?

Az élelmiszergyártóknak csökkenteniük kellett a transzzsírsavtartalmat. De vajon, amit helyette használnak, az egészségesebb?

Korábban a margarinok, édes ostyák, bolti kekszek gyakori összetevői voltak a transzzsírok, de a szervezetünkre gyakorolt káros hatásaik miatt ma már felhasználhatóságuk lehetőségei az élelmiszeripar számára igencsak beszűkültek.

Talán kevesen gondoltak bele, de a transzzsírsavak csökkentésével, elhagyásával az élelmiszergyártóknak nyilvánvalóan szükségük volt valami helyettesítő anyagra.

Tudj meg többet a transzzsírsavakról!:

Félelmetes transzzsírsavak

Transzzsírsav szabályozás

Egészségünk védelmében 2014 elejétől rendeleti szinten került szabályozásra a mesterségesen előállított transzzsírsavak szintje az élelmiszerekben: ez a szint nem lépheti túl az összes zsírtartalom 2%-át.

Ám jogosan merülhet fel a kérdés: vajon mivel helyettesítik az élelmiszerekben azóta a transzzsírsavakat?

Nem ússzuk meg ilyen egyszerűen

Az élelmiszeripar új üdvöskéi a telített zsírsavakból és növényi olajokból mesterségesen előállított, ún. átészterezett zsírok (IF - interesterified fat), amelyekkel valószínűleg egyre többet találkozunk majd. Funkciójuk elődjeikhez hasonló: növelik a zsiradék stabilitását, így a velük készített termékek szavatossági ideje nő - azaz tökéletes összetevője a félkész-, késztermékeknek.

Fetás tojáskrém

Egy egyszerű és finom krém, ízesíthetjük kevés citromlével is. A krémbe beledolgozhatunk ízlés szerint egy darab piros paprikát is. 

Hol a csapda?

Az átészterezési eljárás során olyan molekulák (trigliceridek) keletkeznek, melyekben egészen véletlenszerű a zsírsavak molekulán belüli elrendeződése. Teljesen mesterséges anyag alakul ki ezáltal, ami eredetileg egyáltalán nem fordulhat elő az élő szervezetekben.

2007-ben már kísérletekkel bizonyították, hogy fogyasztásuk során ugyanúgy fellép a "rossz" (LDL) koleszterinszint-emelő hatás, sőt 20%-kal növelte az önkéntesek éhgyomri vércukorszintjét is. További kísérleteket végeztek patkányokon, melyek során arra lettek figyelmesek, hogy azon utódok, melyeknek szülei a transzzsírok helyett átészterezett zsírokat fogyasztottak, nagyobb hajlamot mutatottak az elhízásra.

Természetesen további kutatások szükségesek egy egységes álláspont kialakításához, én mindenesetre továbbra is arra szavazok, hogy a legjobban akkor járunk, ha magunk készítjük el otthon ételeinket.

via eatclean.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...