A transzzsírsavaknak végük. De vajon jól jártunk?

Az élelmiszergyártóknak csökkenteniük kellett a transzzsírsavtartalmat. De vajon, amit helyette használnak, az egészségesebb?

Korábban a margarinok, édes ostyák, bolti kekszek gyakori összetevői voltak a transzzsírok, de a szervezetünkre gyakorolt káros hatásaik miatt ma már felhasználhatóságuk lehetőségei az élelmiszeripar számára igencsak beszűkültek.

Talán kevesen gondoltak bele, de a transzzsírsavak csökkentésével, elhagyásával az élelmiszergyártóknak nyilvánvalóan szükségük volt valami helyettesítő anyagra.

Tudj meg többet a transzzsírsavakról!:

Félelmetes transzzsírsavak

Transzzsírsav szabályozás

Egészségünk védelmében 2014 elejétől rendeleti szinten került szabályozásra a mesterségesen előállított transzzsírsavak szintje az élelmiszerekben: ez a szint nem lépheti túl az összes zsírtartalom 2%-át.

Ám jogosan merülhet fel a kérdés: vajon mivel helyettesítik az élelmiszerekben azóta a transzzsírsavakat?

Nem ússzuk meg ilyen egyszerűen

Az élelmiszeripar új üdvöskéi a telített zsírsavakból és növényi olajokból mesterségesen előállított, ún. átészterezett zsírok (IF - interesterified fat), amelyekkel valószínűleg egyre többet találkozunk majd. Funkciójuk elődjeikhez hasonló: növelik a zsiradék stabilitását, így a velük készített termékek szavatossági ideje nő - azaz tökéletes összetevője a félkész-, késztermékeknek.

Fetás tojáskrém

Egy egyszerű és finom krém, ízesíthetjük kevés citromlével is. A krémbe beledolgozhatunk ízlés szerint egy darab piros paprikát is. 

Hol a csapda?

Az átészterezési eljárás során olyan molekulák (trigliceridek) keletkeznek, melyekben egészen véletlenszerű a zsírsavak molekulán belüli elrendeződése. Teljesen mesterséges anyag alakul ki ezáltal, ami eredetileg egyáltalán nem fordulhat elő az élő szervezetekben.

2007-ben már kísérletekkel bizonyították, hogy fogyasztásuk során ugyanúgy fellép a "rossz" (LDL) koleszterinszint-emelő hatás, sőt 20%-kal növelte az önkéntesek éhgyomri vércukorszintjét is. További kísérleteket végeztek patkányokon, melyek során arra lettek figyelmesek, hogy azon utódok, melyeknek szülei a transzzsírok helyett átészterezett zsírokat fogyasztottak, nagyobb hajlamot mutatottak az elhízásra.

Természetesen további kutatások szükségesek egy egységes álláspont kialakításához, én mindenesetre továbbra is arra szavazok, hogy a legjobban akkor járunk, ha magunk készítjük el otthon ételeinket.

via eatclean.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...