Törökparadicsomból krémet!

Eredetileg a különböző zöldségkrémekről akartam írni, hiszen itt a tavasz, minden a friss zöldekről szól. De a NoSalty receptjei között válogatva, megakadt valamin a szemem: padlizsánkrémek...

Padlizsán és további receptek

Minek is nevezzelek?

Általában padlizsánnak hívjuk a leglilább zöldségünket, vagyis gyümölcsünket, de hallgat a tojásgyümölcs, a törökparadicsom, a törökpaprika és a vinete nevekre is. A zöldséges standokon már szinte egész évben kínálják, de a legkívánatosabb darabokat mégis tavasszal és nyáron találhatjuk meg. Ezek a lilaságok, szinte kérik, vegyük őket kézbe, ami jó, hiszen így állapíthatjuk meg, hogy melyik elég érett: mindig feszes, fényes „bőrű", kemény törökparadicsomot válassz!

A legszexisebb paradicsom >>

Mihez kezdjek veled?

A tojásgyümölcs az egyik legnépszerűbb húspótló a vegák körében! Készülhet belőle krémleves, roston vagy grillen sült, saláta, lehet töltött, rakott vagy rántott. A világ legvegább konyhái, a mediterrán és az arab, de a balkáni és az erdélyi gasztronómia is imádja! Ha 4 évente megrendeznék a padlizsánolimpiát, és micsoda megtiszteltetés, én lehetnék a döntőbíró, nem kellene sokat töprengenem a helyezéseken. A bronzérem a bundázott padlizsáné lenne, az ezüstöt a vegetáriánus muszaka tányérjára akasztanám, az arany pedig – dobpergés – a padlizsánkrémet illeti.

Natúr joghurtos padlizsánkrém

Tavaly nyáron kezdtem el érdeklődni a török (valamint a közel-keleti) konyha remekművei iránt. Kíváncsiságom csak fokozódott. Azóta is élvezettel próbálom ki az általunk kevésbé ...

Padlizsánkrém télire

Így csempészhetünk egy kis nyarat a szürke, téli napokra. Fogyasztáskor ízesítsük, tetszés szerint (pl. hagymával, joghurttal, vagy szardellafilével, kapribogyóval). Egy új sütési ...

Padlizsánkrém 1.

Padlizsánkrém, avagy mit csináljunk a kamrában sorsára váró, egyetlen tojásgyümölccsel? Nem halogathattam tovább, (frissesség tekintetében) az utolsó előtti pillanatban nyúltam ...

Hogyan készítselek?

Az első lépések általában minden padlizsánkrém esetében megegyeznek, a villával megszurkált lilaságot sütőben vagy platnin megsütjük, majd megszabadítjuk a héjától. Innentől kezdve azonban ahány ház, annyi szokás. A feldarabolt vinetét pépesíthetjük paprikával, paradicsommal, vörös- és fokhagymával, fűszerezhetjük sóval, borssal, mustárral, krémesíthetjük olívaolajjal, majonézzel, joghurttal vagy fetasajttal, minden más ízlés és kreativitás dolga.

Még több padlizsánkrém-receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...