A török ízek hódítása

Legutóbb Bécsbe kalandoztunk, de maradjunk is ott egy kicsit, és tartsunk egy börekes-döneres-falafeles-baklavás napot!

Múlt héten a törökök kifliszeretetét illetően nyitva maradt egy kérdés, most visszatérünk erre. A kifli történetét ismerjük már, de még adós maradtam nevének magyarázatával. Kifli szavunk az osztrák Kipferl (a németeknél Gipfel) szóból ered, ami csúcsot, ormot jelent. Ebben az esetben a régi bécsi városhatáron kívül levő István templom tornyának ormáról van szó, ahová a törökök kitűzték a zászlójukat, és amikor újra kereszt került a félhold helyére, és az első bécsi kifli elkészült, ennek emlékére kapta ezt a nevet.

Mindez régen történt, de ha Szulejmán szultán valami csoda folytán feltámadna, és a bécsi piac, a Naschmarkt környékére vetődne, ugyancsak meglepődne. Amit neki nem sikerült hatalmas hadseregével elérnie, azt utódai könnyűszerrel megvalósították. Békésen bevették Bécset, úgy is mondhatnánk, a hasán keresztül hódították meg a várost. A piaci árusok többsége török, a környező utcákban pedig lépten-nyomon török pékségek kínálják portékájukat. Mielőtt unokámnak válaszoltam volna arra a kérdésére, hogy szeretik-e a törökök a kiflit, felkerekedtünk, és belekóstoltunk ételeikbe.

Mit tapasztaltunk? Kapható minden, ami a török konyhát jellemzi: döner, falafel, börek (hússal, spenóttal és más zöldségekkel, túróval, tarhóval töltve) és piláf, padlizsánok töltve és párolva. Ki ne maradjanak a piták, de ezen kívül árulnak kombét is (töltött kenyér, de ez nem is biztos, hogy autentikus török étel) és édességek garmadáját. Láttunk halvét, baklavát, rahvaniját, tatliját (a tejbegrízünk sütve és citromos cukorsziruppal megbolondítva), török kalácsot, pitéket, lepényeket és szultánkenyeret. Ez utóbbi inkább arab-perzsa eredetű, egy más irányú és sikeres hódítás hozadéka.

Spenótos börek

Igazi török házi recept, ami eddig még nem sikerült úgy soha, ahogy az eredeti, de ahhoz még több évtizednyi gyakorlás kell! :) Ugyanezt a tésztát gyakran töltik pirított darált ...

Török sült tejberizs

A sült tejbegríz gyümölcsös és mézes-mandulás változata is nagy kedvencünk, gondoltam a sült tejberizs is sikert fog aratni a gyerkőcöknél. Nem tévedtem, rögtön bekerült a favoritok ...

Szóval van minden, mi szem-szájnak ingere, mi pedig igyekeztünk helytállni, kóstoltunk lepényekbe tekert és tésztába bújtatott húsos, zöldséges, joghurtos finomságokat, sőt, az édességeknek sem álltunk ellen.

Utólag visszagondolva kiflit nem láttunk, és bizony el is feledkeztünk róla, mert elvonta figyelmünket a sokféle lapos kenyér, a pide, a gyűrű alakú simit és a vékonyra nyújtott, sütőlapon sütött yufka. Azt hiszem, a több száz évvel ezelőtti affér már senkit nem érdekel, ráadásul a most élő törökök nem ismerik a kiflihez kötődő legendát, a formája miatt pedig akár kedvelhetik is.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...