Már a wasabit is hamisítják

A japán konyha egyik legismertebb alapanyaga, a wasabi egyben a világ talán legnehezebben termelhető fűszernövénye. Nem csoda hát, hogy leggyakrabban tormával hamisítják.

Itthon is gombamód szaporodnak a különböző sushi bárok, amelyek a japán konyha világszerte ismert fogásával csalogatják az éhes vendégeket. A sushi egyik alapvető hozzávalója a wasabi (magyarosan vaszabi), amelyet azonban származási helyén kívül jó eséllyel mindenhol hamisítanak. A világ Japánon kívüli részén tubusban vagy konzervben árusított wasabi általában torma, mustár és ételszínezék keveréke.

A torma egyébként közeli rokonságban áll a zöld színű fűszernövénnyel, ám míg az előbbi szinte bárhol megterem, addig az utóbbi csak egy nagyon szűk éghajlati övben honosítható meg Japán mellett az Egyesült Államok és Új-Zéland egyes részein. A közönséges tormához képest a japán kistestvér íze sokkal tisztább, csípős jellege sokkal természetesebb, növényszerűbb hatást kelt. Az igazi wasabigyökér egyébként mindig frissen használandó, hiszen reszelés után 15 perccel már elveszíti pikáns ízét. A növény levelei is ehetők: nyersen salátákban, vagy éppen chipsként kisütve.

Magyarországon szinte biztos, hogy nem fogunk friss wasabit találni a piacon, ám arra lehet esélyünk, hogy olyan pasztára leljünk, amely igazán wasabiból készült. Figyelmesen el kell olvasnunk az apró betűs összetevőket: amelyik csomagoláson torma (angolul horseradish) szerepel, azt nem érdemes megvennünk, hiszen közönséges tormát olcsóbban is vásárolhatunk bárhol.

Avokádós wasabis rák tésztával

Megvettem Nigella Lawson: Nigella expressz című első kötetét a második nyeremény kötetem mellé. Egy ott látott recept adta az ötletet ennek kitalálására. Természetesen befolyásoló ...

Vörös tonhal sushi

Köszönet Olinak, ki Japánban élt és a sushikészítés fortélyát megmutatta nekünk. A vörös tonhal szépen fogyott sashiminak is!

Ha szerencsénk van, és sikerül igazi wasabiból készült pasztát beszereznünk, akkor megpróbálhatjuk becsempészni otthonunkba a Távol-Kelet ízeit. A család és barátok számára megnyithatjuk a saját kis hétvégi sushi bárunkat, de kísérletezhetünk tésztával tálalt avokádós-wasabis garnélával is.

Tudod, hogy mi a különbség a torma és a csilipaprika csípése között?

A pikáns fűszerek csípős, égő érzést idéznek elő, ám a különböző fűszerek csípése nemcsak erősségben különbözik egymástól. A paprikafélék például a szánkban és nyelvünkön idézik elő a forróságot, míg a torma vagy a wasabi az orrüregben. A különbség oka a fűszerekben található molekulák nehézsége: a könnyűek felszállnak az orrba, a nehezebbek a szájban maradnak. Az alábbi videóból több érdekességet tudhatsz meg a pikáns fűszerekről.

(via Huffington Post)

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!