Top 5 idegesítő fogyókúrás tévhit

Fogyókúrás tévhitekkel Dunát lehet rekeszteni, most kiválogattam nektek azt az ötöt, amelyekre én a legérzékenyebb vagyok.

Táplálkozástudományi szakemberként amellett, hogy érdemes folyamatosan lépést tartanom a legújabb tudományos felfedezésekkel, mindenképpen szükséges az aktuális diétás trendekkel kapcsolatban is képben lennem - tudnom kell, miként reagáljak a hozzám fordulók elképzeléseire. A táplálkozás minden területét érintik tévhitek, de természetesen a legtöbb újdonság fogyókúrákkal kapcsolatosan kerül napvilágra.

Nézzük, melyik az az 5 téves elképzelés, amivel engem a leginkább ki lehet kergetni a világból!

1. Nem eszem szénhidrátot!

Egyértelműen ez a leggyakoribb fogyókúrás kiindulási pont, mindenki így kezdi. Az alapprobléma az általános iskolai tanulmányaink hiányosságában rejlik - miszerint nem igazán tudjuk, hogy mi az a szénhidrát. Anélkül, hogy most elmerülnék a kémia bugyraiban, azt mindenképpen érdemes tudatosítani magunkban, hogy nemcsak a kenyér, a tészta, a krumpli és a rizs szénhidrát - hanem annak tekinthetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Különösen pikáns számomra, hogy pl. a nagy népszerűségnek örvendő 90 napos diétában külön értendő a szénhidrát és a keményítő nap - holott a keményítő is szénhidrát.

A szénhidrátok szervezetünk legfontosabb energiaforrásai, de annak tekintetében, hogy szervezetünkre milyen hatással vannak, érdemes persze különbséget tenni egyes típusai között - erről korábbi cikkünkben már részletesen írtam, olvassuk el újra.

Fűszeres sült cékla

Nem szeretek idegen tollakkal ékeskedni, nem az én találmányom. Ildi barátnőm hozta egy baráti eszem-iszomra egyszer, és mivel a céklával jóban vagyok, rögtön megtetszett. Legutóbb ...

2. Nem eszem fehér lisztet!

Szorosan kapcsolódik a fenti tévhithez, hogy ha elhagyjuk a fehér lisztet, akkor csak úgy olvadnak le rólunk a kilók. Valójában ahhoz, hogy olvadjanak rólunk a kilók, ennél sokkal többre van szükség, pusztán a finomliszt (és a belőle készült termékek) elhagyása nem visz közelebb a kitűzött célhoz. Persze ettől még jól tesszük, ha étrendünkben áthelyezzük a hangsúlyt a teljes kiőrlésű lisztre és az abból készült termékekre - de, ahogy ezt korábban már megírtuk, ennek egyéb, élettanilag fontos előnyei vannak, a kalóriabevitelünkre önmagában nem lesz hatása.

3. Este 6 után nem eszem!

Attól, hogy este nem eszünk, még nem fogunk fogyni. A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentő étrend alapja a megfelelő napi étkezési ritmus, amelynek egyértelműen része a vacsora is. Arra valóban érdemes figyelni, hogy ne a vacsora legyen a nap fénypontja, ne ekkor próbáljuk meg bepótolni a napközben nagyon-rohantam-nem-volt-időm-enni étkezéseket és semmiképpen ne tetézzük még ezt a TV-előtt ücsörgős csipsz-ropi-csoki-mogyi nassolással is. Bátran együnk vacsorát este 6 után is, ha lehet, ügyeljünk arra, hogy az utolsó étkezésünk és a lefekvés között 2-3 óra elteljen - ez mindenkinek egyéni habitusa, életmódjának függvénye, hogy mikor kerül ágyba. Nyilvánvaló, hogy ha valaki éjjeli műszakban dolgozik, akkor elég nagy felelőtlenség lenne a részéről, ha este 6 után nem enne már semmit.

4. Gluténmentes őrület

Ez az egyik legfrissebb őrület, ami hazánkat is elérte, megmondom őszintén, én még mindig értetlenül állok a jelenség előtt. A glutén mibenlétéről is olvashattatok már az Egészség rovatban, dióhéjban annyit érdemes tudni róla, hogy nem tekintendő mindenki számára „mérgezőnek", a diagnosztizált cöliákiásoknak viszont valóban teljes mértékben el kell hagyniuk az étrendjükből. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megsütöm a máklisztes muffinomat, aztán a hétvégén beugrom a kedvenc cukrászdámba egy rigó jancsira, hanem azt jelenti, hogy nem hogy glutént nem ehet a cöliákiás, de étele még csak nem is érintkezhet gluténnal - azaz külön vágódeszka, külön merőkanál, külön kenyérpirító, külön kenyérsütőgép stb. Ha valaki az új őrületnek áldozva nem fogyaszt gluténtartalmú ételt (ez jellemzően a kenyerek, tészták, hagyományosabb sütemények elhagyását jelenti), nem azért fog fogyni (ha egyáltalán), mert nem eszik glutént, hanem azért, mert csökkentette a napi energiabevitelét, azaz a kalóriákat. Persze ha ezen alapanyagok elhagyása mellett növeljük a mák-, tökmag-, dió-, mandulaliszten alapuló ételek mennyiségét az étrendünkben, akkor még az alacsonyabb kalóriabevitel sem fog megvalósulni.

5. 2 hét alatt -10 kg!

Az évet kampányidőszakokra lehet bontani, nyilván ebből a legintenzívebb a „van még 1 hónapom a bikiniszezonig" időszak, amikor igazán bedurrannak a kampány fogyókúrák. Szintén aktív, bár a tavasz véginél türelmesebb fogyókúrás időszak az újév is - köszönhetően az ünnepek alatt felhalmozódott kilóknak és a hozzájuk kapcsolódó újévi fogadalmaknak. Ilyenkor mindent elhiszünk, még azt is, hogy le lehet fogyni 2 hét alatt 10 kilót és hogy ez jó a szervezetünknek és hogy ezt a -10 kg-t meg is fogjuk tartani hosszútávon. Nem. Nem. Nem. Nem fogyjuk le, nem jó a szervezetünknek és nem fogjuk tudni megtartani.

Az ideális testsúlycsökkenés heti -0,5-1 kg átlagosan, nagy túlsúly esetén az elején jellemzően jobban fogynak a kilók, aztán beáll a kiegyensúlyozott ütem. Mindezt persze egy személyre szabott, életmódunkhoz alkalmazkodó, megfelelő energia- és tápanyagtartalmú étrenddel és mellette rendszeres fizikai aktivitást is magában foglaló életmóddal érhetjük el. Tűzzünk ki reális célokat magunk elé, ne akarjunk 2-3 évtized alatt felhalmozódott túlsúlytól 2 hét alatt megszabadulni!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...