A hét szakácsa rovat tavaly új köntöst kapott - a választott szakács elárul magáról néhány kulisszatitkot. Lássuk, kik voltak a kedvenceitek tavaly!
1. Klivi
A 2012-es év kedvence a hét szakácsak rovatban Klivi volt. Csodálatos fényképei és ötletes süteményei sokatok kedvencévé tette. Nagy konyhai tapasztalata van, saját családjának nap-mint nap főz munka mellett. Szerinte abból válik jó szakácsa, akinek szerethető konyhai emlékei vannak egészen kicsi korától kezdve.
Korpás vágott zsemle
A felpuffasztott, bolti zsemlékkel ellentétben ez másnap is finom marad, és nem szárad ki. A búzakorpa szabályozza a bélműködést, a fogyókúra és a diéta fontos étrend-kiegészítője.
Sütőben sült rántott karfiol
Húsokhoz hasonlóan zöldségeket is süthetünk rántva, sütőben. Jó módszer nemcsak azoknak, akik olajat akarnak megspórolni, hanem a kevésbé olajos ételeket kedvelőknek is. Másik ...
Cukros csiga muffinsütőben sütve
Érdekes formájú muffinsütőben készített kelt tésztát találtam itt. Ez adta az ötletet, hogy muffinsütőben süssem a csigákat. Nagyon szép formájuk lett.
Gesztenyekrémes rolád
Húsvétra készítettem, szeretjük a gesztenyés édességeket. A rumos-kakaós piskóta nagyon jól harmonizál a könnyű habos gesztenyekrémmel.
Foszlós kalács 7. - hidegen kelesztve
Ez a hideg kelesztés véletlenszerűen alakult nálam. Egyik este fonott kalácsot akartam sütni, el is készítettem a tésztát, de hirtelen el kellett mennem otthonról, és tudtam, hogy nem ...
2012 legnépszerűbb haztartástan tippje >>
2. Klári
Klári szinte alapítónak számít a Nosalty-n, hiszen amajdnem kezdetektől velünk van. Alapvetően a sütést kedveli a konyhai foglalatosságok közül, klasszikus receptjeiből százak tanultak sütni - pedig úgy ment férjhez, hogy a teán és a pirított grízen kívül semmit sem tudott készíteni. Ma ő készíti a nagyobb családi ünnepekre a bonyolultabb, macerásabb sütiket - mi pedig nem tagadhatjuk le, hogy irigykedünk.
Mézes krémes
Ez egy tipikusan olyan sütemény, amit előre el kell készíteni. Fogyasztás előtt egy-két napot álljon a hűtőben, akkor lesz igazán puha a tésztája.
Karácsonyi diós tekercs
Szinte minden karácsonykor készítem ezt az isteni finom diós tekercset, Gizi néném receptje alapján.
Piskótatekercs
Ha fokozni szeretnénk a látványt és az ízeket, bevonhatjuk a tekercset csokimázzal. Természetesen ízlés szerint bármilyen krémmel, vagy lekvárral megtölthetjük a piskótát. Én most ...
Dobostorta
Öcsém kerek évfordulós bulijára készült ez a dobostorta, ami a vendégek nagy részénél felébresztette a gyermekkor iránti nosztalgiát. Mindenkinek nagyon ízlett. A társaságban ...
Diós kekszgolyók
Meggy helyett, illetve a változatosság kedvéért a golyók közepébe pörkölt mandulát, vagy diót is tehetünk. Rumos meggyel is nagyon finom. Hűtőben sokáig eláll, főleg, ha nagyon hamar ...
2012 legnépszerűbb gasztrobloggerei >>
3. Csiki Piroska
Piroska ma már boldog nyugdíjasként főz finomságokat az unokáinak, pedig volt idő, mikor nehezebb volt kreatívnak lenni a konyhában - a '80-as évek Romániájában az alapanyag beszerzése is sokszor jelentett gondot. Piroska tele van humorral - játékos receptjei árulkodnak arról, hogy igazán kreatív szakáccsal van dolgunk. Sőt, azt is neki köszönhetjük, hogy tudjuk, milyen a székely sushi!
Székely sushi
Délutáni vendégeim jöttek, tulajdonképpen csak poénból készítettem, gondoltam, ha nem is ízlik, jól díszíti az asztalt. Mind elfogyott, volt aki vörösáfonya szósszal ette, mások meg ...
Töltött bélszín Csiki Piroskától
A nagy melegre való tekintettel nem sütőben, hanem serpenyőben sütöttem, minden oldalára fordítva, szép pirosra. Krumplikörettel és salátával tálaljuk főételként, de hidegen svéd ...
Tökös-káposztás felfújt
Azóta, hogy a fotó készült, már újra elkészítettem, középre is raktam paradicsomot és sonkát. Így sokkal gazdagabb.
Mini szavarin
Most rum helyett a szirup egy részét bodzasziruppal helyettesítettem, de citromlével ízesítve is finom. A cukor mennyisége ízlésünkhöz igazítható.
Kakaós-tejfölös mézes
A cukormáz a Citrom szeletemnél leírt módon készült. Készíthetjük nem emeletesnek, ilyenkor 4 kisebb lapot nyújtunk. 40 éve készítem ezt a süteményt. Az unokám szerint ez a kedvenc a ...