Top 10 egészséges(ebb) pizzatészta

A pizza, vagy legalábbis annak puffasztott, gyorsfagyasztott verziója az egészségtelen étrend egyik szimbólumává vált. Szerintem azonban bőven megérdemel még egy esélyt!

Életem első pizzája szerencsére jófajta pizza volt, még azokban az időkben, amikor egy pizzeria igazi kuriózumnak számított idehaza. Olasz vendégek vittek el minket az étterembe, a mai napig emlékszem a vékony, roppanós tésztára.

Aztán beáradtak a gyorséttermek, a gyorsfagyasztott termékek, a szelet-bárok, és teljesen eltorzult a kép: vastag, puha tészta százféle furábbnál furább feltéttel. Talán mára enyhült ez a hullám, ahogy az emberek felismerik, hogy pizzát készíteni otthon sem nagy ördöngősség, és hogy nem a hegynyi feltét teszi a jó pizzát.

Pizzánk adagnyi energiatartalmát csökkenthetjük, ha vékonyra nyújtjuk a tésztát, ha alacsony energiatartalmú feltéteket választunk (pl. sonka, gomba, sajt), és ezeket sem halmozzuk egymásra, illetve ha megfelelően választjuk meg az adagnagyságot – azaz ha pl. ebédünket egy egész pizza helyett félre csökkentjük, és mellé friss salátát eszünk köretnek.

Az alap pizzatészta nem más, mint liszt, élesztő, olaj, víz és só keveréke. Mivel ezek viszonylag sztenderd arányban szerepelnek a tésztában, és mivel energiatartalomban nincs érdemi különbség a lisztfélék vagy az olajfélék között, más oldalról közelítsük meg a kérdést: milyen lisztet és olajat használjunk, hogy minél egészségesebb pizzatésztát kapjunk? Ha a lisztek közül a teljes kiőrlésű vagy a graham lisztet választjuk, értékes rostokat, ásványi anyagokat nyerünk, ha csak rizs- vagy kukoricalisztet használunk, gluténmentes tésztát kapunk, ha olíva- vagy lenmagolajat, akkor értékes zsírsavakat nyerünk.

Kiválogattam nektek 10 db nem csak fehér búzalisztet tartalmazó pizzatészta-receptet, próbáljátok ki őket! Ráadásul becsempésztem egyet, amihez még liszt sem kell!

Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

  1. 1.

    Pizza Férjecske módra

  2. 2.

    Reform barna pizza

  3. 3.

    Zöldséges-gombás graham pizza

  4. 4.

    Rozsos pizza

  5. 5.

    Pizzatészta 4. -teljeskiőrlésű lisztből

  6. 6.

    Pizza margherita rozsliszttel

  7. 7.

    Brokkoli alapú pizza Grétitől

  8. 8.

    Cukkinis pizza candida módra

  9. 9.

    Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal

  10. 10.

    Kukoricalisztes pizza

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...