Töltsd bele a húsba!

A rántott hús mellett a vasárnapi asztal másik nagy sztárja a töltött hús. Csirke vagy dagadó májas-petrezselymes töltelékkel, esetleg karaj kolbásszal. Ha töltött húst terveztek, rengeteg módon készülhet!

Klasszikusok hidegen és melegen

Ha azt mondjuk, töltött hús, legtöbbször a töltött csirke, csirkecomb vagy dagadó jut eszünkbe. Az a klasszikus, ami a vasárnapi húsleves után rizibizivel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével került az asztalra, és az sem volt baj, ha másnapra maradt – hidegen ugyanis még jobb, mint frissen és melegen. A klasszikus töltött dagadó és csirke megunhatatlan tölteléke a zsemlés-májas verzió, amelybe a petrezselyem kötelező, de sok más fűszert is elbír. Különösen jó választás akkor, ha nagy vendégseregre készülünk, mert előre elkészíthető, és minél többet áll, annál jobb lesz az íze. Sőt ezt a típusú töltött húst nyugodtan túlfűszerezhetjük egy kicsit – sülés közben a hús szépen, fokozatosan átveszi a töltelék ízét, így sem a fűszerekkel, sem az ízesítéssel nem kell csínján bánni!

Hajtsd finomra! Hajtogatós finomságok >>

A felturbózott hússzelet

A rántott hús – csirke vagy karaj – szintén elmaradhatatlan hétvégi kellék. Bár azt sem könnyű megtanulni minden esetben, hogy tökéletes rántott húst készítsünk, ha már ismerjük a dörgést, jöhet a nehezített terep: a töltött rántott hús vagy göngyölt natúr szelet. És bár a rántott vagy natúr szelet önmagában nem egy kreatív műfaj, a töltött verzió készítésekor elővehetjük a játékos énünket. Télen készülhet aszalt gyümölccsel, tavasszal a friss zöldek, medvehagyma vagy spenót, a klasszikusok kedvelőinek pedig a sajtos-sonkás változat. Ha a töltelék megengedi, ezt is elkészíthetjük előre – szépen felszeletelve és újra összeillesztve bármelyik hidegtál dísze lehet!

Így használd a római tálat! >>

Karaj tűzve és szúrva

Kemény színhús, nagyon kevés pluszzsiradékkal. Rengeteg mindent lehet vele kezdeni, tölteni, vagyis felszúrni viszont egyenesen tökéletes! Ha már a hidegtálaknál tartottunk, egy klasszikus hidegtál elképzelhetetlen a kolbásszal töltött karaj nélkül. Ideális további egy vastagabb, téli főzelékhez feltétnek vagy mindenfajta felvágott helyett, szendvicsbe. A karajt emellett spékelni is lehet – aszalt szilvával, fokhagymával, olívabogyóval vagy éppen lefagyasztott fűszervajdarabkákkal.

Megböktük a malacot! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek