Cukkinikrémleves cukkinichips-szel
A cukkini viszonylag frissen nemesített zöldségféle, itthon is mindössze pár évtizede futott be karriert – viszonylag gyorsan, ami annak is köszönhető, hogy nem igényel extra odafigyelést és megfelelő körülmények között nevelve bő terméssel kecsegtet. Népszerűsége abban is rejlik, hogy semleges íze révén remekül kombinálható szinte bármilyen másik hozzávalóval, megtölthető, grillezhető, de nyersen is alkalmas salátákba. A kabakosfélék családjába tartozik és minden bizonyosság szerint a tök és az uborka házasításából jött létre.
halsaláta
Nyár van, most már talán végleg... Ilyenkor én személy szerint jobban szeretem a könnyű salátákat, mint egy pörköltet galuskával. Egy ilyen vacsorának való könnyű, nyári saláta ...
minestrone
Piríthatunk alá kevés húsos szalonnát, és gazdagíthatjuk ízlés szerint tésztával vagy rizzsel, de én most kimondottan ilyen könnyű zöldséglevest szerettem volna.
cukkinikrémleves
Idén is bőséges a cukkini termés. Készült már belőle főzelék és rántott cukkini is. Most a levesbe került.
pizzakülönlegességek
Egy amerikai internetes oldalon találtam ezt a receptet. Mindjárt ki is próbáltam, és nagyon ízlett.
különleges savanyúságok
Jó kis recept a hűtőben összegyűlt maradék zöldségek eltüntetésére.
töltött cukkini
Ez a recept eredetileg gombával készült volna, de nekem cukkini volt itthon.
lecsó
Itt a ratatouille-szezon. Egyrészt zöldségszezon, másrészt kánikula; az embernek semmi kedve nehezebb ételekhez.
Gondolom, nem én vagyok az első a világon, aki juhtúrót kevert a ...
zöldséges tészta
Az egyik legnépszerűbb olasz tésztaétel, a spagetti zöldséges változata. Minden ízében nyár.
www.barilla.hu
sós kosárkák
Egy nyári napon piknikezni indultunk a barátnőmmel, és gyorsan össze akartam dobni valami könnyű, és finom falatozni valót, amivel nincs sok macera.
Egyetlen egy nagy baj volt vele, hogy ...
Energiatartalma tíz dekában nem több mint harminc kalória, vitamin- és ásványianyag-tartalma sem különösebben kiemelkedő, ugyanakkor rengeteg a víz benne. Túl sokáig főzni nem szabad, éppen csak párolni érdemes egy csepp olívaolajon, különben összelottyan és élvezhetetlen lesz, éppen úgy jó, ha még ropogós marad. Kiváló helyettesítője egyébként a burgonyának, tócsni alapanyagaként feltétlenül próbáld ki!
Reszelés közben persze sok vizet enged magából, amit le kell önteni róla, különben nem fog összeállni a lepény tésztája, de megéri, mert rengeteg kalóriát megspórolhatunk így, ha legalább a krumpli felét cukkinivel váltjuk ki. Főleg, hogy mit sem vesz el az élvezeti értékéből. Megtölteni úgy szokás, hogy a puha belsejét kivágják és darált hússal, sajttal, tojással, tejföllel, besamellel, ezek különböző variációival készítenek belevalót – de mások még több, apróra kockázott zöldséggel pakolják meg a cukkinihajókat.
lecsó
A kertben megnőtt az első cukkini, és vacsorára ezt készítettem belőle.
raguleves
Igazán zöldséges, tartalmas levesre vágytam. Elkezdtem a hűtőből kipakolni a hozzávalókat, és arra lettem figyelmes, hogy csak zöld színűeket készítettem ki. Húsra is szükségem van, ...
omlett
Egy nagyon gyors, és nagyon laktató paleo egytálétel. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, és nagyon szuper. Jó reggelire, ebédre és még vacsira is.
carbonara
Még mindig a "takarítsuk ki" a hűtőt akcióban vagyok. Ma cukkinit és maradék bacont találtam, így esett a választásom erre az ételre. Jamie Olivért meg imádom.:)
quiche
Ma ebédre nem volt kedvem semmi bonyolultat készíteni, így esett a quiche-re a választásom. A quiche egy klasszikus francia étel, azt is szokták mondani, hogy a "franciák pizzája". Azt már ...
zöldségleves
A szó szoros értelmében vett zöldségleves. Üde, vitaminban gazdag és laktatóan tavaszias.
töltött cukkini
A cukkinit minden formában kedveljük. Ez egy gyors, laktató finomság.
Rántani is lehet, ehhez nagyobb példányokat válasszunk és vágjuk karikára őket, illetve gyors, zöldséges tésztavacsorákhoz is nagyon passzol, de ezeken kívül lecsóba is alkalmas és nagyon jó, hideg krémleveseket lehet belőle összedobni. Mivel egész júliusban terem és viszonylag sokat, ezért az ára a piacokon elég kedvező, jó, ha betárazunk belőle, fagyasztani is lehet, de csak lereszelve, bezacskózva érdemes eltenni.
Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>