Tölts cukkinit!

A nyár egyik legkedveltebb zöldségféléje a cukkini, mert könnyű, olcsó és változatosan elkészíthető. Tippjeink cukkinis fogásokra! 

Cukkinikrémleves cukkinichips-szel

A cukkini viszonylag frissen nemesített zöldségféle, itthon is mindössze pár évtizede futott be karriert – viszonylag gyorsan, ami annak is köszönhető, hogy nem igényel extra odafigyelést és megfelelő körülmények között nevelve bő terméssel kecsegtet. Népszerűsége abban is rejlik, hogy semleges íze révén remekül kombinálható szinte bármilyen másik hozzávalóval, megtölthető, grillezhető, de nyersen is alkalmas salátákba. A kabakosfélék családjába tartozik és minden bizonyosság szerint a tök és az uborka házasításából jött létre.

Sprotni-saláta

Nyár van, most már talán végleg... Ilyenkor én személy szerint jobban szeretem a könnyű salátákat, mint egy pörköltet galuskával. Egy ilyen vacsorának való könnyű, nyári saláta ...

Nyári minestrone

Piríthatunk alá kevés húsos szalonnát, és gazdagíthatjuk ízlés szerint tésztával vagy rizzsel, de én most kimondottan ilyen könnyű zöldséglevest szerettem volna.

Juhtúrós ratatouille

Itt a ratatouille-szezon. Egyrészt zöldségszezon, másrészt kánikula; az embernek semmi kedve nehezebb ételekhez. Gondolom, nem én vagyok az első a világon, aki juhtúrót kevert a ...

Spenótos-cukkinis kosárkák

Egy nyári napon piknikezni indultunk a barátnőmmel, és gyorsan össze akartam dobni valami könnyű, és finom falatozni valót, amivel nincs sok macera. Egyetlen egy nagy baj volt vele, hogy ...

Energiatartalma tíz dekában nem több mint harminc kalória, vitamin- és ásványianyag-tartalma sem különösebben kiemelkedő, ugyanakkor rengeteg a víz benne. Túl sokáig főzni nem szabad, éppen csak párolni érdemes egy csepp olívaolajon, különben összelottyan és élvezhetetlen lesz, éppen úgy jó, ha még ropogós marad. Kiváló helyettesítője egyébként a burgonyának, tócsni alapanyagaként feltétlenül próbáld ki!

Reszelés közben persze sok vizet enged magából, amit le kell önteni róla, különben nem fog összeállni a lepény tésztája, de megéri, mert rengeteg kalóriát megspórolhatunk így, ha legalább a krumpli felét cukkinivel váltjuk ki. Főleg, hogy mit sem vesz el az élvezeti értékéből. Megtölteni úgy szokás, hogy a puha belsejét kivágják és darált hússal, sajttal, tojással, tejföllel, besamellel, ezek különböző variációival készítenek belevalót – de mások még több, apróra kockázott zöldséggel pakolják meg a cukkinihajókat.

Green soup pulykahússal

Igazán zöldséges, tartalmas levesre vágytam. Elkezdtem a hűtőből kipakolni a hozzávalókat, és arra lettem figyelmes, hogy csak zöld színűeket készítettem ki. Húsra is szükségem van, ...

Cukkinis omlett

Egy nagyon gyors, és nagyon laktató paleo egytálétel. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, és nagyon szuper. Jó reggelire, ebédre és még vacsira is.

Cukkinis-paradicsomos-bazsalikomos quiche

Ma ebédre nem volt kedvem semmi bonyolultat készíteni, így esett a quiche-re a választásom. A quiche egy klasszikus francia étel, azt is szokták mondani, hogy a "franciák pizzája". Azt már ...

Rántani is lehet, ehhez nagyobb példányokat válasszunk és vágjuk karikára őket, illetve gyors, zöldséges tésztavacsorákhoz is nagyon passzol, de ezeken kívül lecsóba is alkalmas és nagyon jó, hideg krémleveseket lehet belőle összedobni. Mivel egész júliusban terem és viszonylag sokat, ezért az ára a piacokon elég kedvező, jó, ha betárazunk belőle, fagyasztani is lehet, de csak lereszelve, bezacskózva érdemes eltenni.

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...