A kelt tészta az, amiről nem tudok, de nem is akarok lemondani – alkalomadtán készítve, ezerféle változatban szeretem, a legnagyobb kedvenc persze nyáron gyümölcsös lepények és piték alapjaként.
bukta
A kelt tészta titka, hogy ismerni kell :)! Az első és nagyon fontos lépés, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek, hisz ezzel is segítjük az élesztőgombák tevékenységét. A kelesztési ...
Számos ügyetlen próbálkozás és túlfuttatott élesztő után mára szerencsére rájöttem a nem is olyan nagy titok nyitjára, s bármikor sikeresen összerittyentek egy kelt tésztát, ami még mindig lenyűgöz, mikor pihentetés után a kétszeresére megkelve szinte kibuggyan a tálból. Én a friss élesztőt favorizálom, mert bolti kutakodásaim során, jó pár szárított verziót átvizsgálva, azt találtam, hogy az instant fajtákban sok hozzáadott, pluszadalékanyag is feltűnik, amire persze semmi szükségünk.
Tésztaételek tavaszra >>
aranygaluska
Németországban magyar vendégeknek készült ez a mutatós finom békebeli finomság. Senki sem utasított vissza belőle egy darabkát.:)
aranygaluska
Életem második aranygaluskája. Amikor először készítettem, kissé száraz lett a tésztája, és a dió is túl kevésnek bizonyult rajta.
Ez a recept azonban tökéletes, most már nem ...
aranygaluska
Nagyon szeretjük, általában gulyás vagy bableves mellé készítem.
batyu
Ez a legeslegfinomabb túrósbatyu, amit életemben ettem. A tésztája és a tölteléke is így tökéletes számunkra. A mazsolát nemigen kedveljük, úgyhogy kihagytam belőle, viszont ha valaki ...
batyu
Valami különlegeset akartam készíteni! A hagyományos batyu volt az alap ötlet, amit én a kakaós tésztával bolondítottam meg :)! Bár a formája nekem így inkább egy virágra, mint ...
bukta
Mindkettőt szeretjük, így a bukta és a sütőtök házasságából született meg ez a fincsi sütike. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi süteménybe belecsempészhető és ilyen jól ...
bukta
Kisfiam és a kislányom is nagyon szereti.
Szóval, ha egy mód van rá, maradok a friss élesztőnél, manapság hatvan forint körül árulnak egy ötdekás kockát. Ez a mennyiség egy kiló liszthez elegendő, mivel általában egy átlagos háztartás kisebb adagokkal süt-főz, felezzük meg, két és fél deka elegendő lesz fél kiló liszthez. És akkor a felfuttatás mint a legnagyobb kihívást jelentő feladat: fél deci tejben, csepp cukorral dolgozzuk össze az élesztőt. A tej legyen langyos, mondjuk kézmeleg. Akkor dolgoztál jól, ha a massza kissé megemelkedik a pohárban és kis buborékok képződnek benne – az élesztőt felfuttattad. Ha túl forróra hevíted a tejet, az egész munka kárba veszhet, az élesztő ugyanis magas hőmérsékleten tönkremegy.
Hozd előre a nyarat! >>
Annyi minden készülhet vele! Ott van máris a nagyi specialitása, az aranygaluska, isteni sodóval és darált dióba forgatva. A csigatorta – már csak a fahéj miatt is – ugyan téli hangulatot áraszt, de én nem mondok le róla nyáron se: mindig megmelegíti a saját és mások lelkét is, ha egy omlós, cukros-fahéjas kelt tésztával állítok eléjük.
kakaós csiga
Fiam mindig irigykedik a barátjára, amikor a bolti kakaós csigát eszi. Énrajtam ne múljon, egyen ő is csigát, ha annyira akarja. Elég sokat sütöttem, és csodák csodájára zokszó ...
kakaós csiga
Valami könnyen elkészíthető dolgot kerestem, ami ráadásul mutatós és finom. A kakaós csigát pedig ki ne szeretné mini változatban.
kalács
A húsvéti asztalra készült a sonka, a tojás, és a többi ünnepi finomság mellé. Finom, puha kalács. Akár reggelire vagy uzsonnára is egy pohár kakaó vagy tej mellé is kínálható.
kalács
Nem vagyok egy kimondottan húsvétra ráállt ember, ezt a kalácsot merő véletlenül sütöttem meg éppen húsvétkor.
Ami tény: életem egyik legjobb kelt tésztája lett egyrészt, ...
gyümölcsös kelt tészta
Ennek a sütinek a formáját is az interneten találtam, az elkészítését pedig én az én családom részére (az ízvilágukat figyelembe véve) így képzeltem el. Ez is csak egy ötlet, amit ...
gyümölcsös kelt tészta
Egy régi Baba magazinban leltem a receptre, és gondoltam, hogy a hosszabb sétákhoz tökéletes kis "elemózsia" lesz a gyereknek, ha megéhezik. Jól tippeltem, imádta, de nem csak ő, hanem az ...
gyümölcsös kelt tészta
A Kifőztük táblamagazin most megjelent, szeptemberi számában találtam tegnap... és nem tudtam ellenállni! A kalács gyönyörű, ünnepi és fantasztikus ízharmóniát érezhet, aki végül ...
gyümölcsös kelt tészta
A receptet úgy kaptam, és nekünk nagyon ízlett.
töltött kelt tészta
A Zöldséges pillangók és a Sajttal szórt pizzás kalász házasításából született ez a finomság. Maradék sonkából, sajtból, zöldségekből, ami a hűtőben épp volt. Természetesen a ...
töltött kelt tészta
Nagyon megtetszett a formája, és nem tudtam megállni, hogy el ne készítsem. Finom lett.
töltött kelt tészta
Egy dologban biztos voltam a mai ebéddel kapcsolatban: pizzaféleségre vágyom. De nem a klasszikus pizzára, hanem valami másra. Így elkezdtem kutakodni a világhálón, és rábukkantam egy ...
A kalács igazi szezonja éppen véget ért, hiszen a húsvéti sonka mellé, ha kellett, ha nem, mindenki ezt ette, viszont a buktával talán mások is úgy vannak, hogy ezer éve nem ettek egy igazán jót: ha van jóféle házi lekvárunk, ne sajnáljuk az időt, múljuk felül az iskolai menzát, ahol előszeretettel kínálták desszertként a buktát – késsel vágható ízzel, azaz lekvárral. Aztán hamarosan friss gyümölcsökkel süthetjük, tölthetjük a tésztákat, de amíg ez bekövetkezik, érdemes kipakolnod a kamrát, megmaradt befőtteket felhasználni. Ennek híján idézd meg a nyarat mirelit bogyós gyümölcsökkel (ribizli, málna, szamóca, szeder, áfonya)!
További kelt tésztás receptek között itt válogathatsz! >>
A Dobd össze! korábbi cikkeit pedig itt találod >>