A tökéletes buggyantott tojás titka

Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és kész is az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos húsvéti reggeli. Tanuljunk meg buggyantott tojást készíteni!

Zöld is és tojásos is, ez a Húsvét két szimbóluma – na jó, hivatalosan csak a tojás az, nem hiába játssza ebben a receptben is a főszerepet, a zöld avokádó csak a hangulati aláfestés. A recept pofonegyszerű, tulajdonképpen csak az időzítésre kell odafigyelnünk. Az egyetlen, amihez egy kevés gyakorlat is szükséges, az a tojás buggyantása, de ebben talán segítenek a képek.

Nekem megvan a technikám a nem-olyan-tökéletes-de finom buggyantott tojáshoz, amit havonta legalább egyszer elkészítek kevés hollandi mártással és kanadai baconnel. Most viszont úgy döntöttem, kipróbálok három különböző technikát nyerjen a legjobb alapon. Mindhárom esetben ugyanolyan hőfokú, ecet és só nélküli vízben főztem a tojást, hiszen mindkét ízesítő a fehérje összeállásában segít, ami attól viszont kicsit keményebb, gumisabb lesz. Mivel én krémesebb állagra vágytam, kihagytam mindkettőt, és felforralt, majd épphogy csak gyöngyözőre visszahűtött vízbe engedtem a tojásokat. Igen, engedtem, nem ütöttem vagy dobtam, hiszen a szépségért szenvedni kell...

Avokádós toast buggyantott tojással recept

Mindig egy kis tálba ütöttem a tojást, onnan került a vízbe, és minden esetben pontosan 3 percig hagytam főni, hogy a sárgája még folyós legyen. { GALÉRIA = title:Hagyom%C3%A1nyos%20m%C3%B3dszer, 1,2,3,4 }

1. Hagyományos módszer

Először minden előkészület nélkül a vízfelszín tetejéről a mélybe engedtem a tojást. Utána kicsit megpiszkáltam ugyan, hogy nehogy leragadjon, de alapvetően békén hagytam.

2. Merőkanálban

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A második technika a formában buggyantás volt. Nekem nincs külön formám, azonban létezik ilyen, és aki biztosra akar menni, érdemes is kipróbálni. Most egy merőkanálban tartottam a tojást, majd a főzési idő végén kis segítséggel ugyan, de egyszerűen kiemeltem belőle. { GALÉRIA = title:Mer%C5%91kan%C3%A1lban, 5,6,7 }

3. Örvényes technika

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A harmadik tojást pedig az örvényes módszerrel készítettem el: egy kanállal megkevertem a vizet, majd az örvény kellős közepébe öntöttem a tojást, hogy a forgás majd szépen „becsomagolja” a fehérjével a sárgáját. Máskor jobban sikerül, most kevésbé. { GALÉRIA = title:%C3%96rv%C3%A9nyes%20technika, 8,9,10,11,12 }

Mondanom sem kell, hogy a formában lett a legszebb, de érdemes gyakorolni, akár sóval, ecettel is, és mindenkinek megtalálni a számára legszimpatikusabb módszert. A toasthoz visszatérve pedig még csak annyit: egy jó karéj kenyéren elhelyezett 4 szelet érett avokádó soha nem fog itélkezni, hogy hogy néz ki a buggyantott tojás. Akár örvényes, akár formában készült, a lényeg a 3 perc főzési idő, a folyós sárgája és a napsütés.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...