Tojáslikőr otthon

Karácsonyi ajándéknak sem utolsó, de házilag készített tojáslikőrt kortyolgatni a fa alatt igazi kényeztetés.

A tojáslikőrt jellemzően az angolszász országokban isszák Karácsonykor, itthon kevésbé van ünnepi hagyománya. Mostanra azonban talán kezd begyűrűzni Magyarországra is a karácsonyfa körüli tojáslikőr-fogyasztás. Épp ezért gondoltam, hogy remek kis karácsonyi ajándék lesz, ha magam készítem el ezt az italt.

A tojáslikőr eredetéről keveset tudni, annyi bizonyos, hogy az egyik első említése az 1700-as évek végéről származik egy útikönyvből. De egyéb feljegyzésekből is úgy tűnik, hogy Nagy-Britanniában jellemzően az arisztokrácia fogyasztotta. A tejet összekeverték a tojással, valamint kevés brandyvel illetve madeirával, és reggelire fogyasztották.

Olvastad már?

Méteres kalács először

Az ital aztán szép lassan eljutott az óceán túlpartjára is. Itt viszont olyan adók sújtották a borféléket és a brandyt, hogy a közeli Karib-térségből könnyen beszerezhető rummal helyettesítették az alkoholt. Az olcsó és hozzáférhető rumnak köszönhetően hamar népszerű lett a tojáslikőr a frissen alapított Egyesült Államokban is. Amikor az amerikai függetlenségi háború miatt a rumutánpótlás akadozott, az amerikaiak a hazai whiskeyhez, azon belül is konkrétan a bourbonhöz fordultak, és ezzel a tojáslikőr el is érte mai, végleges formáját.

Ennyit a történelemről, lássuk, hogyan készül a hagyományos tojáslikőr. Nagyjából azonosak a receptek: tojás, tej, cukor, alkohol, és jellemzően szerecsendió a hozzávalók. Ezen belül lehet annyi változás, hogy a tej kiegészül tejszínnel, a fehérjét külön is fel lehet verni, vagy ha azt nem, akkor a tejszínt, hogy könnyebb, habosabb folyadékot kapjunk. A fűszereket általában nem keverik az italba, hanem csak a tetejére szórják, és a fahéjon és a szerecsendión kívül ezek lehetnek még a kardamom, csokoládéreszelék, csillagánizs vagy vanília is, de ez utóbbit általában belefőzik a likőrbe.

A tojáslikőr egyébként egy főzött tojásos krém, tulajdonképpen egy sűrű madártej, amiből hiányoznak a “madarak”. Amennyiben úgy döntünk, hogy felverjük a tojáshabot, ezt is bele kell kevernünk a krémbe. Az alkohol csak a végén kerül bele, de ha nem akarjuk, hogy nagyon alkoholos legyen, akkor tegyük bele az elején, az íze így benne marad, az alkoholtartalom nagyobb része viszont elpárolog. De akár ki is hagyhatjuk.Ha alkohollal készítjük, akkor akár 3-4 hétig is simán eláll hűtőben, és igazán nincs sok munka az elkészítésével sem. Néhány helyes üveg beszerzésén kívül sok feladatunk nincs az alapanyagokkal sem, hiszen még az alkoholt is mi választhatjuk ki. Kellemes karácsonyi készülődést, finom tojáslikőröket kívánok addig is!

Olvastad már?

Kutyakeksz 3 hozzávalóból

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...