Tojás nélkül, boldogan

Hazánkban az egyik leggyakoribb allergének a tyúktojásban (annak fehérje vagy sárgája részében) található fehérjék. Csecsemőkorban egyéves korig nem ajánlott tojásfehérjét adni a babának, a kisgyermekek körülbelül egy százaléka allergiás a tojás valamelyik fehérjéjére, igaz, nagy részük ezt az allergiát idővel kinövi.

Parmezános puliszka

Tudom, hogy van, akit ki lehetne kergetni a világból a puliszkával. Ezt a receptet nem Nekik ajánlom. Pedig, ha ezt megkóstolnák lehet, hogy másképpen néznének rá.

Rejtőzködő tojás

Elsőre azt gondolnánk, nem is olyan nagy ügy elhagyni a tojást az étrendünkből, de ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy a tükörtojás mellett le kell mondanunk többek között a fasírtról, a „gombócozott” húsokról és a hagyományos sütik nagy részéről. A diagnosztizált tojásallergiás beteg étrendjéből ki kell zárni a tojást és minden, tojást tartalmazó, tojás alapú vagy a tojások egyes alkotórészeinek felhasználásával készített ételt. Az élelmiszercímkén a tojásallergiával élők az alábbi összetevőket keressék az egyértelmű tojásjelölések (pl. tojáspor, -sárgája stb.) mellett: tojás-albumin, tojás-lecitin, ovalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovov-, ovoglobulin (forrás innen)

Tökéletes helyettes

A fentiek mellett a tojásallergiás betegeknek figyelemmel kell lenniük az esetleges keresztreakciókra is, akár más baromfik tojásaival, húsával.Az ételeket főzzük tojás nélkül, fogyasszunk tojás nélkül, durumlisztből készített száraztésztákat. A kereskedelemben ma már hozzáférhetők speciális tojáshelyettesítő porok, amelyek egyes ételek elkészítésénél jól alkalmazhatók.

Legújabb receptek

Túrós leveles kockapogácsa

Jobban szeretjük a levelesebb pogácsákat, de a túrós pogácsát általánosságban omlós tésztával készítjük. Most megpróbáltam kikísérletezni ennek egy leveles változatát, nagyon ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Répatorta

Nem csak nyuszikáknak. Finom, puha piskóta. Fiúkkal érdemes csak fogyasztás után közölni az összetevőket :).

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!