A párizsi bisztrók egyik legnagyobb sztárja a croque monsieur elnevezésű melegszendvics, amit legyintéssel sokan beburkolnának egy egyszerű sajtos-sonkás melegszendvics köntösébe. Pedig ennél többről van szó! Bár még a francia fővárosban is viszonylag ritka, hogy eredeti formájában pepecselnek a monsieur-vel, de most arra biztatlak, próbáld ki otthon autentikusan, mert végül igazat fogsz adni, hogy megérte.
Nincs is jobb annál, mint croque monsieur-vel indítani a napot!
Semmi esetre sem lehet diétás szösszenetnek nevezni, két szelet kenyér közé fogjuk pakolni a belevalókat. Ebben az esetben a fehér kenyeret ajánlom, de ha ragaszkodsz a teljes kiőrlésűhöz, akkor készítsd azzal. Ha előkészítettél mindent, jöhet a besamel, a szendvics lelke: ez az, amit sok helyen megspórolnak erről a szendvicsről, mi most nem fogjuk! Mehet a felolvasztott vajra liszt, majd apránként hozzáadagoljuk a teljes tejet (próbálj meg valódi tehéntejet beszerezni), majd ha már kellően sűrű állagú a mártásunk, na akkor zuttyantsd bele a tojássárgáját. Hagyjuk kihűlni.
Közben a kenyérszeletekre megindulhat a rétegezés, sonka, egy csepp dijoni mustár szépen eloszlatva, hivatalosan Gruyére sajttal kellene folytatni a pakolászását, ennek híján válaszd a kedvenc sajtodat és dolgozz azzal. Teríts el rajta szépen 1-2 evőkanált besamelt, majd borítsd be a szendvicset egy másik szelet kenyérrel. Told be a sütőbe és alig tíz perc elmúltával már tálalhatod is őket. Ha ez kevésbé szimpatikus, serpenyőben, kevés vajon is átpiríthatod a szendvicseket, de süthetsz a tetejükre tükörtojást, ez esetben croque madamme-ot fogsz alkotni, melyhez szuper tojásfőzőt is ajánlunk a NoSalty Webshopból, ha neked is sokszor gondot okoz a tökéletes tojás sütése/főzése!
A Lékué tojásfőzővel egyszerűen, gyorsan készíthető el a tojás: a tartóban ízesíthetjük ízlés szerint zöldségek, fűszerek vagy egyéb finomságok hozzáadásával. Mikróban vagy vízfürdőben használható.
A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>