Egy tipp és egy történet a habkifliről

Készíts habkiflit! Ez az egyik legjobb dolog, ami a maradék tojásfehérjével és a darált dióval történhet – akkor, ha amúgy is szereted a habcsókot!

Előző héten a tojásfehérje hasznosításának lehetőségeiről írtam egy tortarecept kíséretében. Most, még mindig a témánál maradva, egy régi, családi kedvencről lesz szó, a habkifliről.

Elkészítése gyerekkorom nagy, közös sütéseinek többnyire a befejező aktusa volt. Máig orromban érzem a sütőből áradó, elpárolgó ecet savanykás-édes illatát, mert a gazdaságos tojásfelhasználás jegyében a habkifli zárta a sütemények sorát. A tojásfehérjét ugyan sosem verhettem fel, azt mondta anyukám, azt egy kéznek kell csinálnia, azonos ütemben, mert különben összeesik a hab, és én még nem bírnám végig erővel. Azt nem értettem, hogyan érzékeli a kézcserét a tojásfehérje, de nem firtattam a dolgot, elfogadtam az indoklást. A cukorral vegyített habot aztán kavarhattam vég nélkül, mert fél órát kellett volna küzdenem vele – persze hamarabb elfáradtam.

A habkifli receptjéért kattints ide!

Mivel pedig fontos a családi hagyomány, én sem engedtem át soha a tojásfehérje habbá varázslását gyerekeimnek. Aztán győzött a robotgép, és most unokáim tiszte lett a tojáshab előállítása, de hagyománytiszteletből, meg hogy közben tudjunk beszélgetni, a fényesre, keményre kavarást mindig kézi erővel végezzük, aztán jöhet a darált dióba vagy mandulába forgatás, formázás és a sütés, vagyis inkább hosszas szárítás. A habkifli ugyanis állagát, hovatartozását tekintve nem más, mint egy kifli alakú, dióba hempergetett habcsók.

A mostani habkiflink kicsit szomorkás hangulatban készült el. Csak kevergettem a cukros masszát, nemigen beszélgettem unokámmal, mert folyton két kutya körül keringtek gondolataim. Az egyik Dorisz, a mi sokat megélt, öregen eltávozott kedves családtagunk, a másik pedig Kifli, Krisztina barátnőm nemrég örök álomra szenderült kutyája, aki a Habkifli nevet kapta tőlem. Még hasonlítottak is egymásra, zsemleszínűek, hosszú szőrűek voltak, és életük végére ugyan elhomályosuló, de mégis kifejező kutyaszemükkel a legádázabb antikutyásokat is levették lábukról. A habkifliről sem véletlenül jutottak eszembe, mert utolsó éveikre mindketten olyan törékennyé, szinte habkönnyűvé váltak, mintha csontjaik már nem is lettek volna.

Ez a habkifli-sütésünk most hát amolyan búcsúvá, emlékezéssé sikeredett, és hogy véletlenül estek-e így egybe a történtek vagy sem, azt mindenki döntse el maga...

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...