Tényleg ennyi cukrot eszünk?

Csokiszelet, üdítők, ketchup és salátaöntet - mind-mind tele cukorral. Nézd meg, melyik mellett mekkora kockacukor-piramis áll!

Ámuldozás, fejcsóválás, "hűházás" a tipikus reakció azokra a képgyűjteményekre, amelyek kockacukor-piramisok formájában megmutatják, hogy egy-egy alapanyagban, élelmiszeripari termékben, ételben mennyi cukor van.

1 db kis dobozos (330 ml) kóla = 37 g cukor

A Sugarstacks oldal számos termék cukortartalmát mutatja be cukorpiramisokkal illusztrálva - igaz, elsősorban amerikai termékeket, de érdemes átlapozni (a lap közepén ill. alján találhatóak a különböző kategóriák) az oldalaikat, hiszen akad köztük hazánkban is kapható vagy ahhoz hasonló termék.

1 db mogyorós csokiszelet (50 g) = 25 g cukor

Ez a képi információ szerintem alapvetően arra alkalmas, hogy elgondolkozzunk a cukor szerepén az étrendünkben. Ugyanakkor csalóka is, hiszen (ahogy sok minden más a táplálkozástudományban sem), azért a cukorkérdés sem ilyen fekete és fehér.

1 db közepes őszibarack = 11,5 g cukor

Hogyan értelmezhetjük helyesen ezt a típusú információt?

  1. Először is, szerintem abban semmi meglepő nincs, hogy egy csokoládészeletben, egy fagylaltban sok cukor van. Ezeket azért fogyasztjuk, mert cukrosak, édesek. Ezeknél a termékeknél én nem érzem úgy, hogy az élelmiszeripar áldozata lennék, ezért ezek inkább szenzációtípusú képek, bár persze azért hasznos szembesülni a cukor mennyiségével is.
  2. Ami miatt szerintem fontosak ezek a gyűjtemények, azok tipikusan pl. a mostanában nálunk is divatos amerikai kávézók nagy kávéi, a kekszek, a gyümölcslevek, az üdítők, a zsírszegény termékek, a fűszeres mártások, salátaöntetek - szóval összességében a félkész-, késztermékek. Tipikusan ezek azok az élelmiszerek, amelyeknél gyakran nem is gondolunk arra, hogy lehet bennük cukor, vagy hogy valójában mennyi cukor van bennük.
  3. A gyümölcsök, zöldségek cukortartalmával ilyen formában szerintem nem szükséges foglalkozni, hiszen azok természetes eredetű cukrok, az alapanyagok saját részei. Nyilván jó tudni, hogy az őszibarackban van cukor (gyümölcscukor, azaz fruktóz - többek között ezért is szeretjük, finom édes gyümölcs), de semmiképpen nem hasonlítanám össze egy csokoládészelet cukortartalmával, hiszen ez utóbbi kizárólag hozzáadott cukorból fakad. Míg a barack tartalmaz a természetes cukor mellett értékes élelmi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és sok vizet, ami miatt azért alapvetően a kalóriatartalma alacsony marad - , addig ezek egyike sem mondható el egy csokoládészeletről.

Olvastad már?

A Skinny Bitch diéta

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...