Tények és tévhitek a pezsgőről

A dugó pukkanásával izgalmasabbnál izgalmasabb titkok pezsegnek elő a palackból!

Pezsgő vagy habzóbor?

Minden hasonlóság ellenére a pezsgő és a habzóborok – például a secco blanco vagy a prosecco – között zongorázni lehet a különbséget. És nemcsak árban… A pezsgőt a minimum 10 százalékos alkoholtartalom, 3,5 bar szénsavnyomás teszi különlegessé. És persze az eljárás, amellyel „készül”, hiszen csak az a pezsgő nevezhető pezsgőnek, amelyet üvegben érleltek, nem hordóban. Minden más habzóbor.

Tudtad?

Ne gondold rossznak vagy silánynak a habzóborokat sem! Perlwein, frizzante, secco blanco – ezeken a neveken kaphatóak azok az italok, amelyek tulajdonképpen második érési stádiumban palackozott, buborékos borok. A Prosecco hasonlít a secco blancóra, annyival különlegesebb, hogy csupán kilenc olaszországi tartományban – köztük Velencében, Padovában és Triesztben – készítik.

A világ legnemesebb itala

Láthatod, szigorú szabályokhoz kötött, hogy mely italt lehet pezsgőnek nevezni. Nem mindegy az sem, hogy milyen szőlőből készítik a mennyei nedűt. A vörös pezsgőkhöz csak a telt Pinot Noir-t vagy a gyümölcsös Pinot Meunier-t szüretelhetik, a fehér pezsgő pedig általában játékos, könnyed Chardonnay-ból vagy több szőlőfajtából kevert Cuvée-ből érlelik a pezsgőmesterek. Méghozzá cukorral és élesztővel keverve, lezárt üvegekben, általában 15-36 hónapig, de a nemesebb pezsgők ennél többet töltenek a hűvös pincében.

Tipp

Láthatod, szigorú szabályokhoz kötött, hogy mely italt lehet pezsgőnek nevezni. Nem mindegy az sem, hogy milyen szőlőből készítik a mennyei nedűt. A vörös pezsgőkhöz csak a telt Pinot Noir-t vagy a gyümölcsös Pinot Meunier-t szüretelhetik, a fehér pezsgő pedig általában játékos, könnyed Chardonnay-ból vagy több szőlőfajtából kevert Cuvée-ből érlelik a pezsgőmesterek. Méghozzá cukorral és élesztővel keverve, lezárt üvegekben, általában 15-36 hónapig, de a nemesebb pezsgők ennél többet töltenek a hűvös pincében.

Csak hidegen!

Ahogy Orson Welles amerikai filmrendező szerint három pocsék dolog van a világon, ezek egyike a langyos pezsgő. A fehér pezsgők ideális fogyasztási hőmérséklete 5 és 7, a rozék 6 és 8, míg a vörös fajták 9 és 11 fok között van. Ha ennél langyosabb, vagy hidegebb az ital, az ízélmény már nem tökéletes.

Tipp

Van egy egyszerű trükk, amellyel meggyőződhetsz arról, hogy a pezsgőt megfelelően hűs-e. Tölts meg egy pezsgős vödröd jégkockával és vízzel, majd tegyél bele két evőkanál sót. Ha a jég olvadni kezd, akkor körülbelül 10 perc múlva éri el a megfelelő hőmérsékletet a pezsgő tárolására.

(Címlapkép: Flickr by David Singleton)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...