Téli vitaminpótlás - tényleg szükség van a multivitaminokra?

Hogyan biztosíthatjuk a téli időszakban a megfelelő vitaminbevitelünket? Étrenddel? Multivitaminokkal? Mindkettővel? Íme a szakorvos véleménye!

Télen gyakoriak a megfázásos és influenzás megbetegedések, amelyek ellen megfelelő vitaminpótlással is védekezhetünk. Manapság divatosnak számítanak a multivitamin-készítmények, amelyek különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak. Tényleg szükségünk van ezekre? Milyen vitaminokat érdemes pótolni? Ennek jártunk utána dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosának segítségével.

Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani azonban nem tudjuk őket, így fontos gondoskodni a pótlásukról. Télen kevés napfény ér minket és jellemzően egészségtelenebbül is táplálkozunk: kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, több zsíros és cukros ételt fogyasztunk. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására, hogy elkerüljük a betegségeket.

Pótoljuk, de hogyan?

Az egészséges, változatos táplálkozás a legjobb megoldás. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, sovány húsokat, dióféléket, olajos magvakat. Alapvetően tehát a természetes pótlás javasolt, de a multivitaminos táplálékkiegészítők fogyasztása sem káros, ha ügyelünk az adagokra és kúraszerűen alkalmazzuk. Nagyon figyeljünk azonban arra, hogy a zsírban oldódó A-, D-, E-, és K-vitaminok túladagolhatók, így az ezeket tartalmazó vitaminkészítményeket nagyon körültekintően alkalmazzuk, ne lépjük túl a napi előírt mennyiséget.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

C-vitamint, D-vitamint mindenkinek!

A C- és D-vitamin szedése a téli időszakban mindenki számára tanácsos, utóbbit a hazai időjárási viszonyok miatt egész évben javasolt szedni. A szervezet D-vitaminszintjét nem szükséges vérvizsgálattal mérni, napi 2000 Nemzetközi Egység mindenkinek ajánlott belőle. C-vitaminból pedig 500 mg-ot fogyasszunk minden nap. Figyeljünk azért arra, hogy ezeket a vitaminokat természetes úton is pótoljuk:

  • téli C-vitamin-források pl. a citrusfélék, kivi, brokkoli, paprika, savanyú káposzta,
  • D-vitamin-források: tejtermékek, tojás, tengeri halak.

Nem feltétlenül kell tehát multivitamin tablettákkal tömni magunkat télen. Táplálkozzunk egészségesen és változatosan, szedjünk C- és D-vitamint és lehetőség szerint töltsünk minél több időt a szabad levegőn. A vírus- és bakteriális fertőzések megelőzése érdekében ezek mellett figyeljünk a higiéniára is: mossunk kezet alaposan!

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Egy tipp, amitől sokkal szebb lesz a kaszinótojás és a...

Bár mindenki másképp ünnepli a húsvétot, a kaszinótojás vagy töltött tojás igen sok családban szerves része a húsvéti menüsornak. Kicsit pepecselős, de minden rászánt percet megér, mi pedig mutatunk egy tuti Napi Tippet, amivel még pár szinttel feljebb emelheted!

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!