Téli megmentőnk: a citrom

Az influenza mint klasszikus téli betegség, sajnos már az egész országban tombol. Ebben az időszakban legértékesebb táplálékként egyértelműen a citrusfélék állnak a lista élén.

Sült citrom

Ezt a receptet Jamie Oliver: Olasz kaják c. könyvéből többször készítettem már, főként téli kedvenc előétel, egy csepp nyarat idézve a szürke, hideg napokon.

Áldásos hatások

Az érett citrom magas C-vitamin-tartalmával kiváló gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, lúgosító gyümölcsnek bizonyul, továbbá rendkívül hatékonyan vesz részt szervezetünk méregtelenítésében, vérünk savtalanításában, rendszeres fogyasztásával pedig a megfázást is elkerülhetjük. Fogyasztását azonban ne vigyük túlzásba, mert hosszú távon, más citrusfélékhez hasonlóan, a citrom is hashajtó hatású!

Tudtad? A citrom kiváló vírusölő hatását akkor képes kifejteni, ha nincs kitéve magas hőhatásnak, illetve, ha nem cukorral együtt fogyasztjuk.

Mennyei citromos álom >>

Felhasználáskor

A citrusfélék bomlási folyamatait gátló kezelések különböző vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek között mindig van olyan, ami felszívódó hatású, ezért a citrom vagy narancs vízzel történő, alapos tisztításával sem orvosolható a probléma. Ha egy mód van rá, akkor inkább kerüljük a gyümölcs héjának felhasználását. A vegyszerektől eltekintve is nagyon fontos a citrom megmosása a kívül található szennyeződések miatt, hogy azok a konyhai feldolgozás során nehogy bejussanak annak húsrészébe.

Bármilyen ételt is készítsünk, törekedjünk kezeletlen vagy biogyümölcsök beszerzésére a nagyobb bevásárlóközpontokban, bio-zöldségboltokban, hogy távol tarthassuk ételeinket, és ezáltal szervezetünket is a különböző káros növényvédő szerektől.

Citromos borjúszelet

Ahogy korábban írtam, albániai tartózkodásom eredménye lett az ott olcsón kapható borjúhús "magánimportja". Most a mélyhűtőm bővelkedik borjúhúsban. Kerestem a borjúrecepteket. A ...

Mindig friss citrom a hűtőből? >>

NoSalty-tipp: Frissen facsart narancs-, illetve citromlé készítésekor, először mossuk meg a gyümölcsöt, majd alaposan távolítsuk el a héját!

Citrommal az igazi! Sárga vagy zöld?

Az olívaolajjal készülő salátaöntetek és az egészséges halételek elmaradhatatlan ízesítője a frissen facsart, magmentes citromlé. Na, és persze ne feledkezzünk meg közkedvelt retro italunkról sem, a limonádéról, amit egyszerűen nem lehet megunni. A citrom vegyszerektől mentes, reszelt héja pikáns, mediterrán ízvilágot kölcsönöz a mézes süteményeknek, kelt tésztáknak, főzelékeknek vagy a tejföllel-tejszínnel készülő mártásoknak.

Leggyakrabban a sárga citromot használjuk az ételkészítés során, a zöld citrom inkább koktélok és különböző frissítő italok ízesítésére ajánlott. Ha a jóval keményebb állagú, zöld citrom mellett döntünk, akkor a legkönnyebb felhasználása úgy történhet, hogy tenyerünkkel görgetve egy műanyag vágódeszkához finoman hozzányomjuk, utána sokkal könnyebben tudunk dolgozni vele. Sok étel ízesítéséhez, vagy egy zöldség és gyümölcs barnulási folyamatának meggátolásához pár csepp citromlé is elegendő, ezért érdemes egy kisebb lyukat vájnunk a citromon, és azon keresztül az ételhez csepegtetni a citromlevet. Így nem kell azonnal felvágnunk, és sokkal hosszabb ideig megőrzi minőségét.

Sós citrom a marokkói konyhából >>

Áfonyás limonádé

Nem főztem össze a citromot vízzel és az áfonyával, mert nem volt időm. Aki akarja megteheti, és a cukrot is tegye bele. Elég csak pár deci vízben, és azt majd hozzáönteni a ...

Zöldcitromos barack lassi

Igen prózai a történet. Mangó helyett barack volt otthon, és szerettünk volna valamit hörpölgetni. Így mangó lassi  helyett, barackkal csináltuk. Igazán egészséges (friss ...

Limoncello házilag

Még mindig tart a citrom-szerelem, ami a sós citromnál és a vele készült receptnél kezdődött és még folytatódik is. Születésnapra készült a házi limoncello. Jóuram legjobb ...

Még több citromos recept itt >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...