A tél sztárjai – bab és lencse

A bab- és lencsefélék általában a hideg évszakban nyernek új értelmet. Mivel telítenek és kiváló fehérjeforrások, ezért ősztől sokszor kerülnek a tányérokra a belőlük készülő fogások.

Már egészen olcsón hozzájuthatunk 20-30 dekányihoz belőlük, a piacon kisebb mennyiségeket is vehetünk a boltban kapható félkilós kiszerelésekhez képest. A babfélék közül a vesebab és a vörösbab főzelékek, saláták, levesek kedvelt alapanyaga, a fehér bab inkább csak levesbe való. A bab fehérjetartalma sokszorosa a burgonyának, energiával tölt fel, hiszen szénhidrát is bőven van benne, a fontos ásványi anyagokról se feledkezzünk meg. Inulint tartalmaz, akárcsak a csicsóka, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Fasírt - ahogy eddig nem próbáltad! >>

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Valenciai paella

És eljött az idő az általam imádott paella elkészítésének, amiről érdemes annyit tudni: eleinte ez volt az eledele a legeltető pásztoroknak Spanyolhon szerte, és eredetileg a mórok ...

Gombás chilis bab

Ezen az oldalon találkoztam először olyan chilis bab recepttel, ami ír hozzá kakaóport. Azóta én is így csinálom, csak változtattam rajta kicsit az én ízlésem szerint. Érdemes ...

A zöldbab szintén sokak kedvence, bár teljesen más fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint fentebb említett testvérei. Felhasználási módja viszont hasonló. A megszokott ételeken túl újíthatunk is, következzenek a rakott ételek, süssük-főzzük húsok mellé és kapaszkodjatok meg, akár gesztenyepürét is álmodhatunk babból. A babot fagyaszthatjuk is és a tél folyamán bármikor előkaphatjuk, ha kedvünk szottyan rá. Érdemes egyébként némi füstölt ízzel bolondítani a babos ételeket, nagyon feldobja egy kis darab kolozsvári szalonna a belőle készülő finomságokat. A ló- és a ceruzabab is népszerű, utóbbi párolva, köretként, kis szalonnával felturbózva nagyszerű köret húsok mellé.

Lencsereceptekért kattints >>

Bográcsos babgulyás Gelevától

Nálunk mindig így készül ez a finomság nyáron. Kicsit macerásnak tűnik, de én nagyon szeretek a szabadban "elszöszmötölni" a főzéssel. Mi nem igazán szeretjük a marhahúst, ezért a ...

A lencse felhasználási területe nagyban megegyezik a babéval, szintén kitűnő fehérjeforrás, vasat, káliumot, cinket bőven tartalmaz, A-vitaminból is jócskán találunk belőle. Szénhidrátot a lencséből is nyerhetünk, szerencsére a jobbik, lassan felszívódó típusból. A belőle készülő főzeléket mustárral és szintén egy csepp szalonnával vagy kolbásszal tuningolhatjuk föl, így a legfinnyásabbaknak sem lesz rá panasza!

Vörösbabos receptek itt >>

Mustáros - tojásos lencsesaláta

A hiedelem szerint, ha szilveszter és újév napján sok lencsét eszik az ember, az elkövetkezendő évben azt a pénztárcája se fogja bánni. Hát ezen igazán ne múljon, így nálunk a ...

Lencseleves 3.

Szilveszterkor mindig szoktam lencselevest főzni, mivel a hagyomány szerint, ha ilyenkor lencsét, esetleg babot eszünk, az új évben sok pénzünk lesz. Ez a hagyomány nem, vagy csak ...

Talán azt mondanunk sem kell, hogy akárcsak a babot, a lencsét is minimum nyolc órán át kell vízben áztatni felhasználás előtt, kivéve persze, ha konzerv terméket választottunk. Egy kivétel létezik: a vöröslencse. Ez a harsogóan narancssárga lencseféle nagyon hamar szétfő, húsz perc elegendő neki. Kókusztejjel, currypasztával pikáns levest főzhetünk belőle.

Nincsen tél sütőtök nélkül >>

Süssünk, süssünk sütőben! >>

Mindentudó muffinsütő >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...