Tejszínes-zöldborsós lazac Gizitől

E heti gasztrobloggerünk, Gizi, egy halas receptet hozott el nektek. Igazi könnyű, tavaszi fogás, amit érdemes még azoknak is kipróbálni, akik ritkán esznek halat, garantáltan nem fognak csalódni!

Egyre többet lehet arról olvasni, hogy Magyarországon milyen ritkán fogyasztunk halat. Emlékszem, gyerekkoromban szinte csakis karácsonykor készült nálunk halászlé és rántott hal. Az is az ünnepre való tekintettel, és kizárólag pontyból. Igaz, abban az időben tengeri halakról szinte nem is hallottunk. Manapság már könnyű helyzetben vagyunk mi halkedvelő háziasszonyok, mert a halpiacokon és nagyobb bevásárlóközpontokban ízlésünk szerint válogathatunk az édesvízi és tengeri halak között. Nekem egyik nagy kedvencem a lazac, melyet most egy tejszínes-zöldborsós szószban készítettem el, és krumplipürével tálaltam.

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 2 szelet lazacfilé
  • 1 db póréhagyma
  • 30 dkg zöldborsó
  • színes bors
  • citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 dl csirke- vagy halalaplé
  • 1,5 dl főzőtejszín

  1. A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk állni kb. fél órát, hogy az ízek átjárják.
  2. A póréhagymát szeleteljük fel vékonyra. Amennyiben fagyasztott zöldborsót használunk, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
  3. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát és pároljuk üvegesre.
  4. Amikor már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  5. Ezután helyezzük bele a lazacszeleteket, majd forraljuk fel. Amikor már felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd fedjük le a serpenyőt és 15-20 perc alatt főzzük készre (főzés közben néha kicsit rázogassuk meg a serpenyőt, de kevergetni nem szabad, mert szétesik a hal húsa).
  6. Végül szórjuk meg az elkészült ételt apróra vágott snidlinggel, és szintén rázogassuk kicsit össze a szafttal.
  7. Közben készítsük el a krumplipürét, és tálalásig tartsuk melegen.
  8. Tálaláskor kanalazzuk a krumplipürét a tányérra, majd helyezzük rá a lazacszeletet, és locsoljuk meg a zöldborsós-tejszínes szósszal.

A receptet itt tudod elmenteni >>

{ GALÉRIA = title:Tejsz%C3%ADnes-z%C3%B6ldbors%C3%B3s%20lazac%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5 }

Gizi receptjei blog >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...