Tavaszváró almás kalács

E heti gasztrobloggerünk, Recept Lounge egy télűző almás finomságot hozott nektek. Hiszen perceken belül itt a tavasz, úgyhogy ideje ráhangolódni az új évszakra!

{ GALÉRIA = title:Tavaszi%20alm%C3%A1s%20kal%C3%A1cs, 1,2,3,4,5,6 }

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem olyan érzésem van, mintha ez a tél soha nem akarna véget érni. Nem vitatom, a télnek is megvolt a varázsa. Rengeteg szívet melengető sült, teasütemény, torta, fánk, és más finomság is megfordult a konyhámban, de a napokban már óriási kényszert éreztem, hogy vidám színekkel becsalogassam végre a tavaszt is. Így született meg az utolsó téli almák felhasználásával ez a mutatós tavaszhívogató kalács.

Hozzávalók a tésztához

  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 65 g cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • pici só
  • 1 db citrom héja

Töltelék:

  • 2-3 db alma
  • 1 db citrom leve

Hozzávalók a cukros morzsához:

  • 120 g liszt
  • 60 g cukor
  • 8 dkg vaj

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A tészta többi összetevőjéhez adva kelt tésztát készítünk. Legalább 60 percig kelni hagyjuk, közben pedig elkészítjük a tölteléket.
  3. Az almákat megmossuk, hámozás nélkül kettévágjuk, a magházakat eltávolítjuk, vékonyan felszeleteljük őket, és a szeleteket megöntözzük a citrom levével.
  4. Az időközben megkelt cipónkból egy rudat formázunk, és kb. 2 cm-es távolságban több helyen mélyen bevagdossuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt király sütőformába tesszük, és a mélyedésekbe legyezőszerűen belenyomkodjuk az almaszeleteket.
  6. A lisztből, cukorból, vajból morzsát készítünk, és rászórjuk a kalács tetejére.
  7. Letakarva még további 30 percig kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e már a kalács.

Recept lounge blogja >>

Recept lounge a facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...