E heti gasztrobloggerünk, Recept Lounge egy télűző almás finomságot hozott nektek. Hiszen perceken belül itt a tavasz, úgyhogy ideje ráhangolódni az új évszakra!
{ GALÉRIA = title:Tavaszi%20alm%C3%A1s%20kal%C3%A1cs, 1,2,3,4,5,6 }
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem olyan érzésem van, mintha ez a tél soha nem akarna véget érni. Nem vitatom, a télnek is megvolt a varázsa. Rengeteg szívet melengető sült, teasütemény, torta, fánk, és más finomság is megfordult a konyhámban, de a napokban már óriási kényszert éreztem, hogy vidám színekkel becsalogassam végre a tavaszt is. Így született meg az utolsó téli almák felhasználásával ez a mutatós tavaszhívogató kalács.
Hozzávalók a tésztához
- 5 dkg élesztő
- 50 dkg finom liszt
- 1 db tojás
- 1 db tojás sárgája
- 65 g cukor
- 8 dkg vaj
- 2 dl langyos tej
- pici só
- 1 db citrom héja
Töltelék:
- 2-3 db alma
- 1 db citrom leve
Hozzávalók a cukros morzsához:
- 120 g liszt
- 60 g cukor
- 8 dkg vaj
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.
- A tészta többi összetevőjéhez adva kelt tésztát készítünk. Legalább 60 percig kelni hagyjuk, közben pedig elkészítjük a tölteléket.
- Az almákat megmossuk, hámozás nélkül kettévágjuk, a magházakat eltávolítjuk, vékonyan felszeleteljük őket, és a szeleteket megöntözzük a citrom levével.
- Az időközben megkelt cipónkból egy rudat formázunk, és kb. 2 cm-es távolságban több helyen mélyen bevagdossuk.
- Sütőpapírral kibélelt király sütőformába tesszük, és a mélyedésekbe legyezőszerűen belenyomkodjuk az almaszeleteket.
- A lisztből, cukorból, vajból morzsát készítünk, és rászórjuk a kalács tetejére.
- Letakarva még további 30 percig kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e már a kalács.