Táplálkozási tippek a III. trimeszterre

Már nincs sok hátra, hamarosan karjaidba zárhatod gyermeked. Addig is táplálkozz úgy, ahogy a várandósság utolsó szakaszában ajánlott. Tanácsokért és receptekért tarts velünk!

Legfontosabb tudnivalók a III. trimeszterben:

  • Ebben a hónapban jelentős növekedésnek indul a magzat. Ez a növekedés visszatükröződik a kismama testsúlyában is, azonban ideális esetben emiatt nem kell aggódni. A kismama folytassa a kiegyensúlyozott táplálkozás szerinti étrendet, ugyanakkor (amennyiben a kismama súlya nem gyarapodott a szükségesnél nagyobb mértékben az első két trimeszter során) szükség lehet a napi energiabevitel kb. 15%-os emelésére, azaz az előirányzott kalóriabevitel 2300 kcal/nap.
  • Az étrend fele álljon szénhidrátokból, köztük is előnyt élveznek az összetett szénhidrátok: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, péksütemények, tésztafélék, zöldségek.

Kismamáknak ajánlott fogásokért kattints a képre >>

{ GALÉRIA = title:Az%20eg%C3%A9szs%C3%A9gess%C3%A9g%20jegy%C3%A9ben, 0,1,2,3,4,5 }

  • A baba fejlődéséhez fontos a megfelelő fehérjebevitel, ami fele-fele arányban legyen állati eredetű (húsfélék, tejtermékek, tojás) és növényi eredetű (gabonafélék, magasabb fehérjetartalmú zöldségek). Erről bővebben itt olvashattok. A kismama étkezéséből sem maradhatnak el a – zsírban oldódó vitaminokat is biztosító – zsírok, a napi energiabevitel maximum 30%-át tegyék ki. Részesítsük előnyben a növényi eredetű olajakat főzéshez vagy hidegen sajtolt változataikat salátákhoz.

Így táplálkozz az I. trimeszterben >>

Így táplálkozz a II. trimeszterben >>

  • Ebben az időszakban a baba egyre inkább összetolja az édesanya szerveit, köztük a gyomrot is, így ekkor is fontosak a gyakori, kis étkezések. Emiatt a jelenség miatt kialakulhat gyomorégés, reflux is, ennek tüneteit a csípős, fűszeres, zsírdús, puffasztó ételek, szénsavas italok kerülésével enyhíthetjük.
  • Kevésbé megterhelő az emésztőrendszerünknek, ha zsírszegényen főzünk, ha kerüljük a hagyományos, magyaros rántással készült ételeket, a friss, meleg, kelt tésztákat, a zsírdús ételeket.

Egészségesebb megoldások rántás helyett >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...