Táplálkozási tippek a II. trimeszterre

A várandósság II. szakaszához érve fontos tudatosítani magunkban, hogy továbbra is fontos a helyes és változatos táplálkozás. Ehhez nyújtunk most segítséget és ötleteket!

Sült-cékla saláta

Kicsit macerás mire megsül az összes cékla, de az íze kárpótol minden pepecselésért.  Már frissen is finom, de minél többet áll, annál jobban összeérnek az ízek.

A II. trimeszter táplálkozás szempontjából is talán a legnyugodtabb időszak a terhességben. A reggeli rosszullétek már múlóban, a csökkenő gyomortérfogat miatti panaszok még nem jelentkeznek.

Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az anyai raktárakból szerzi be, így azok pótlására a várandósság teljes ideje latt szükség van.

Brokkolis vörössügér

A minden héten együnk halat akcióm e heti nyertese. A "zenélős autóból" nagyon jó vörössügér filét és brokkolit vettem, ez készült belőle.  

Teljes kiőrlésű kenyér

Bár viszonylag sok pékség van a környékünkön, a teljes kiőrlésű kenyérrel nagyon ritkán sikerül összefutnom. Ha meg mégis, akkor olyan árban adják, mintha aranypelyheket sütnének ...

Legfontosabb tudnivalók a II. trimeszterre:

  • Energiabevitel szempontjából semmiképpen ne essünk túlzásokba, nem szükséges kettő helyett enni. Ideális a 2000–2500 kcal napi energiabevitel, amit a legjobb napi 5-6 kisebb étkezéssel lehet elérni. Az energiabevitel alapjai legyenek az összetett szénhidrátok – a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó kenyerek, tésztafélék, amelyek fehérjében, vitaminokban és élelmi rostban gazdagabbak fehér lisztből készült társaiknál.

Így táplálkozz az I. trimeszterben >>

Így táplálkozz a III. trimeszterben >>

  • Továbbra is fogyasszunk minden étkezéskor zöldséget, gyümölcsöt, reggelire, vacsorára szezonális zöldségeket, ebédre főzelékeket, párolt zöldségeket köretnek, friss salátákat. Tízóraira, uzsonnára gyümölcsöt, gyümölcssalátát, gyümölcsturmixot. Ezen keresztül biztosíthatjuk az emésztési panaszokat csökkentő élelmi rostokat, a baba fejlődéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok egy részét.

3 természetes kozmetikum száraz arcbőrre >>

Egészséges fogásokért kattints az alábbi képre!

{ GALÉRIA = title:Eg%C3%A9szs%C3%A9ges%20fog%C3%A1sok%20kismam%C3%A1knak, 3,4,1,0,5,2 }

  • Fontos a folsavban gazdasg táplálkozás – együnk gyakran zöld, leveles növényeket.
  • A vasbevitel kritikus pontja a magzat fejlődésének, terhesség idején a napi ajánlott vasbevitel 20-30 mg. Elsődleges vasforrások a vörös húsok (marha, borjú), a máj (sertés-, marha-, libamáj) és a tojás, növényi eredetű élelmiszereink közül – amelyek vastartalma azonban kevésbé hasznosul – a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, az amarant, a száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete és vörös ribiszke, dió, mandula, mák.
  • A várandósság alatti nem kielégítő kalciumfogyasztás hozzájárulhat az édesanya fogainak gyorsabb romlásához, a csontritkulás kialakulásához. A terhes nő napi kalciumszükséglete 1200 mg. Fogyasszunk naponta tejet, tejtermékeket: sajtot, túrót, joghurtot, kefírt. A probiotikus tejtermékek szintén hozzájárulhatnak a kismama bélrendszerének egyensúlyához, az immunvédelemhez és az emésztőrendszeri panaszok tüneteinek enyhüléséhez.

3 természetes csodaszer cserepes ajkakra >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...