Szüret, nem uborkaszezon!

Ahogy belépünk az őszi szürke időszak világába, valahogy fel kell dobjuk a napjainkat. Színesítsük ételeinket, és kedvünk felderül!

Múlt héten említettem: ősszel őszi alapanyagokból érdemes sütni-főzni! Ahogy számot vetettem, kiderült, elég nagy lemaradásban vagyok, hiszen még egy csomó idényzöldséget és gyümölcsöt nem készítettem el a gyerekeknek ebben a szezonban.

Focaccia szőlővel rozmaringgal recept

Az első és legfontosabb, hogy nem voltunk szüretelni, tehát az igazi, hazai szőlő kimaradt a felhozatalból. Ezért a bevásárlólistám fő sorába írtam fel. Ugyan most már egész évben kapható, de természetesen a külhonból érkező, nagy szemű, vastag héjú szőlők nem olyanok, mint az ismerőseink szőlőjéből származó mézédes, mindeközben savanykás saszla, hogy a muskotályról ne is beszéljünk. Szőlőből általában nem készítek semmit, megmosom, és kis tálkákban megy a tanulóasztalra a gyerkőcök elé. Egy finomságot azonban nem hagyok ki: a fociaccát. Tésztája gyorsan megkel, isteni az illata, ha megsül, és gyönyörűen fest az étkezőasztalon.

Mézes sütőtök

Nemcsak isteni, hanem egészséges is.  A mézes sütőtök önmagában is kínálható gyors vacsoraként, de lehet a vasárnapi ebéd része: hús mellé köretként felszolgálva is zseniális.

Sütőtöksodó birskockákkal

Ha ősz, akkor sütőtök és birsalma. A birsalmasajt nekem sem volt kedvencem gyermekkoromban, ezért én sem erőltetem a családban. A sütőtökhöz, pedig már felnőttek annyira gyermekeim, ...

Krémsajtos sütőtökpüré

Gimnazista barátnőm készítette nekünk ezt az egyszerű, gyors finomságot. Azóta, ha rántott halat sütök, szóba sem jöhet más köret. Tökmagolajjal díszítve gyönyörű és ...

Konyhám másik hiányossága: a sütőtök. Ugyan kaptunk a nagyitól egy gyönyörű darabot, de olyannyira jól festett, hogy nem volt szívem felvágni. Asztaldísz lett belőle. Inkább felírtam a piacos listára, ha hétvégén beszerzem, biztosan sütök pár szeletet belőle. A maradékból krémsajtos püré lesz. Kiváló kísérője minden nemű sült húsnak, halnak. Édesség gyanánt pedig sütőtöksodót készítek belőle.

Ezeket olvastad már?

A kedvenc zöldségem nem más, mint a leghétköznapibb sárgarépa. A sütőtökhöz hasonlóan nemcsak ízével, de csodálatos színével is feldobja a napunkat, frissen felvágva pedig gyorsan elrágcsálják hazaérkező diákjaink is. A vitaminbomba szőlős karottát is kedvelik – ezt a receptet még általános iskolában mutatta nekünk a tanítónénink. Együtt reszeltük a répát, és csepegtettük a citromot és mézet bele. Valódi felüdülést ad ebben a borongós időszakban!

Egyébként egy egyszerű zöldséglevesben is szívesen fogyasztják gyermekeink a répát. Attól sem izgulok, hogy szüreti boros ételeket adjak nekik, hiszen alkoholtartalma már nem lesz a pörköltnek, ragulevesnek vagy szószos húsnak, ha belefőzzük a bort, viszont klassz pikáns aromát kölcsönöz neki, és egy kis ízkalandozást nyújt az egész családnak.

Jövő héten brokkolis-karfiolos recepteket hozok, addig is készítsünk szüreti ételeket a gyerekeinknek!

Gréti

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!