Szülinapi tortateszt

Az idén, szakítva a hagyománnyal, unokám szülinapi zsúrján új tortát tesztelt a gyereksereg. Mondhatom, teljes sikert aratott a citromos, eperrel díszített túrótorta.

Már írtam arról, hogy édes mindegy, sütemény vagy tortaformát ölt, nálunk a mézes krémes verhetetlen. Legalábbis így volt eddig. Most azonban kisebbik unokám születésnapján másféle torta lett a buli csúcspontján feltálalva. Azt is mondhatnám, hogy azért, mert változott a csillagok állása, de nem erről van szó.

Két tészta, egy eset >>

Több összetevő játszott szerepet a váltásban. A legfőbb és egyben legörvendetesebb, hogy unokám kinőtte, vagy az eddig eltelt öt év során valahol „elveszítette” a tejjel, tejből készült ételekkel szemben tanúsított érzékenységét. Így aztán szabad utat kaptak például a túrós édességek is.

Tócsni azaz krumplilepény

A krumplin kívül mehet bele még sokféle zöldség, ez csak az alaprecept. Aki attól tart, hogy nem áll össze a lepény, készítheti tojással is. Az csak újkrumplinál fordulhat elő, amiben ...

A születésnap pedig éppen egybeesett a Nagyszülők és unokák című könyvem megjelenésével, amiben többek között egy isteni recept is szerepel, ugyanis a könyv írása közben kapóra jött, hogy barátnőm egy buliban újra elkápráztatott tortájával, amit – szokás szerint – pillanatok alatt eltüntettünk. Most citromosat készített, de mint kiderült, előző alkalommal ugyanennek egyik variánsát hozta, csak másféle gyümölccsel. Azt is elárulta – a recepten kívül –, hogy a remekmű alapvetően túrótortaként kezdte a pályafutását, csak az extra mennyiségű citromnak köszönhető a névváltozás, és miután megtanultuk az alapreceptet, a többi már csak fantázia kérdése – erről a receptleírásnál olvashattok bővebben.

Túrótorta eperdísszel

Szóval, nem szaporítom a szót, nagy sikere volt a kicsit kevesebb citrommal készített és eperrel díszített születésnapi tortának. Ajánlom mindenki figyelmébe, mert mutatós – és főleg, nagyon finom!

Mari nagyi

A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...