Szülinapi gyerekmenük

Mit kíván egy szülinapos gyerek ebédre? Rántott húst? Palacsintát? Esetleg üres tésztát?

Egy korábbi cikkben már kiveséztük, hogy melyek a legjobb szülinapi torták gyerekeknek. Nálunk szinte mindig csokitorta van, bár olykor trüffelnek, olykor lúdlábnak álcázza magát, de mindig a jól bevált piskótatésztámat sütöm, és a krém is legtöbbször az elronthatatlan ganache-alapon nyugszik.

Ha a torta megvan, vagy legalábbis kitaláltuk, hogy milyen legyen, kezdődhet a menütervezés is. Bár ez nagyon nagystílűen hangozhat, talán ezen változtat, ha leírom, hogy nálunk miből is áll ez a „menü”. Mert először persze megkérdezzük, hogy az ünnepelt mit is enne szívesen a nagy napon. Tavaly emiatt paradicsomleves volt krumplifőzelékkel, idén pedig paradicsomleves és túrós tészta.

Kézzel-lábbal enni a legnagyobb buli

Nem lepődtünk meg a dolgon, a lányom szerint az év 365 napján paradicsomlevesnek kéne lenni, utána pedig felváltva krumplifőzeléknek, rakott krumplinak és túrós tésztának.

Mivel ilyenkor általában csak szűk körben, négyen vagyunk, nem okoz gondot a kívánságok teljesítése. Később, mikor már a nagyszülők, nagynénik és –bácsik és unokatesók is köszöntenek, akkor persze jó magyar szokás szerint kirántódnak a húsok és olajban sülnek a krumplik. Az unokatesók miatt egyébként is nehéz főzni, mert ők azon akadnak ki, ha valami zöld van a tányérjukon, ez akkor derült ki, amikor egy alkalommal zöldfűszeres tésztát főztünk nekik, de jóízű habzsolás helyett csak értetlen pislogást kaptunk cserébe.

Sokféle szempontot kell hát figyelembe venni egy ilyen menü megtervezésekor, és ha – teszem azt – az ünnepeltet nem kizárólag a paradicsomleves és a krumplifőzelék/túrós tészta kombó hozza lázba, akkor még gondolkodni is van lehetőségünk azon a bizonyos szülinapi menün. Erre az esetre álljon itt néhány ötlet.

Rántott zöldségek

Ha valamit bepanírozunk és bő olajban kirántunk, akkor annak a fogásnak rögtön ünnepi hangulata lesz, még akkor is, ha bunda nélkül csak egy átlagos zöldségről van szó. Persze forró zsiradékban kisütni valamit sosem egészséges, de azt a zöldséget akkor is elfogyasztjuk, ha kívülről bundázott. Ráadásul készíthetjük sütőben is, sokkal kevesebb olaj hozzáadásával.

Tészták

Még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki ne szeretné a tésztaételeket. Olyannal már igen, akinek semmilyen szósz nem felel meg hozzá, se sajt, se tejföl, de az üres tésztát akkor is elnyammogja. Szóval, ha a szülinapi menüvel az elsődleges célunk az örömszerzés az ünnepeltnek, akkor kedvenc tésztájával tuti a siker. Ide tartozik a pizza is, ami szintén jolly jokernek számít a gyerekek körében.

Bolognai spagetti kölköknek

Ez az étel nálunk a titkos adu a kisfiunk számára, bármikor előhúzhatjuk a tarsolyból, amikor éppen semmi sem jut eszünkbe, s ő mindig örömmel fogyasztja.

Kézbe vehető husik

Ha viszont húsételre esik a választásunk, biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek körében a falatkák viszik a prímet. Így például a húsgolyók vagy minifasírtok biztos befutók lehetnek. Egyféle hús van még, amit legalábbis az én gyerekeim nagyon kedvelnek, a nyeleshusi, a cimbalomverő, tehát a csirkecomb. Egy étel, amit kézzel-lábbal lehet, sőt kell enni, nincs is ennél nagyobb buli.

"Az igazi" svéd húsgolyók

Beszereztem az IKEA szakácskönyvét, és oly sok évi fölösleges próbálkozás után végre sikerült a konyhámban is előállítani a húsgolyókat, ami valami miatt, bárhogy is küzdök ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...