Szülés után: több salátát!

Elérkezett a nagy pillanat, megszületett a kisbabánk! Alig várjuk, hogy újra normálisan étkezzünk, hogy a maradék súlyfeleslegünktől is megszabadulhassunk. Vigyázzunk azonban, szülés után sem mindegy, hogy mit eszünk!

Ahogy a várandósság időszaka, úgy a szülés utáni, a szoptatás alatti időszak sem a fogyókúrák ideje. Sőt próbálkozni sem igazán érdemes, hiszen hormonháztartásunk továbbra sincs normál állapotban, szervezetünk a különböző diétákra nem biztos, hogy jól vagy egyáltalán reagál-e.

Mari nagyi ötletei kismamáknak >>

Ebben az időszakban is fontos a kiegyensúlyozott étrend, az anya szervezetének minden tápanyagra szüksége van, különösen, hogy újszülöttjét továbbra is ő táplálja. Az anyatej termelése energiaigényes folyamat, bár továbbra sem kell kettő helyett ennie az édesanyának.

5 konyhai trükk a fogyás érdekében >>

A legmegfelelőbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsősorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minőségű fehérje is elengedhetetlen a megfelelő minőségű anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített, könnyű húsételeket. Zsiradékok közül kiemelném az omega-3 zsírsavak jelentőségét, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az időhiányban szenvedő anyukáknak is jó szolgálatot tehet.

Brokkolisaláta 2.

Ebben a salátában az a különleges, hogy a brokkolit egy picit hőkezeljük (tényleg csak egy picit, hogy a vitamintartalmat megőrizzük!), az összes többi zöldséget pedig nyersen adjuk ...

Insalata caprese

Egyszerű olasz saláta. Titka a kifogástalan alapanyagokban rejlik, azaz, ha lehetőségünk van, készítsük bivalymozzarellából, nagyon finom paradicsomból, és szuper minőségű ...

Sajtos céklasaláta

A sült cékla nagyon egyszerű, és nem is lesz minden piros!:) Íze finomabb is, mint a főtté, ezért ajánlom mndenkinek, próbálja ki. Ez a saláta különleges és picit csípős a ...

Az eredeti Cézársaláta

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...

Mozzarellás-pesztós csirkesaláta

Anno valahonnan rendeltem egy hasonló salátát. Nagy kedvencem lett, így szomorúan vettem tudomásul, amikor új étlapra áttérve megszüntették :( Így aztán csináltam valami hasonlót... ...

Spenótos gombasaláta

Natúr, grillezett halfilé mellé készítettem ezt a meleg salátát, de egy-két szelet ropogós fehér kenyérrel is lehet belőle gyors ebéd, vacsora.

Epersaláta 2. - andalúz módra

Andalúz főzőkurzuson jártunk, melyet Férjecske nyert a fúziós (halas-sonkás-lecsós-kuszkuszos-olajbogyós) receptjével. A két spanyol séf hamar elvarázsolt a közvetlenségével és ...

Fűszeres gyümölcssaláta

Nagy előnye ennek a salátának, hogy a szirup legalább 2-3 napig frissen tartja a gyümölcsöket. Nem lesz szottyos, állott ízű. Így lehet belőle nagyobb adagot is készíteni. Ne nagyon ...

A kisbaba mellett alig van időnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset. Kérjünk bátran segítséget szüleinktől, barátainktól egy-egy ebéd erejéig, raktározzunk be gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből.

Rukkolakrémleves

Még a boldogult szépidőkben, amikor a rukkola nem volt divatban kis hazánkban (nem ez volt a szépség ismérve!), a pitypang friss (tavaszi) leveleiből készítettem a levest az Anna Malomban. ...

Csípős zöldséges spagetti

Úgy jöttem haza, hogy fogalmam sem volt, mit fogok főzni holnap ebédre, de gondoltam, valami majdcsak kerül a kamrából... hát, került, így készítettem egy zöldséges spagettit. ...

Citrom-hab

Egy szállodában ettük, ez volt a desszert. Nekem annyira megtetszett, hogy megkérdeztem a szakácsot, hogy készítette. :-) Nem akartam elhinni, hogy ilyen egyszerű... Ezért ahogy ...

Ne felejtsük el azt sem, hogy az anyatej termelésének fontos alapja a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék, a rendszeresen étkezés, és minél több pihenés!

A szoptatás után új élet kezdődik! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Túrós leveles kockapogácsa

Jobban szeretjük a levelesebb pogácsákat, de a túrós pogácsát általánosságban omlós tésztával készítjük. Most megpróbáltam kikísérletezni ennek egy leveles változatát, nagyon ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!