A szoptatás után új élet kezdődik!

A szoptatás fokozatos elhagyása, a hozzátáplálás megkezdése a napi étkezési ritmus kialakításának fontos időszaka. Egy kis odafigyeléssel a gyermek 1-1,5 éves korára kialakíthatjuk a napi 5 étkezésből álló ritmust.

Miért fontos a napi ötszöri étkezés?

A gyakori étkezések lehetővé teszik, hogy a szükséges energia- és tápanyag mennyiséget kiegyensúlyozottan, egész napra elosztva biztosítsuk a szervezetünknek, ezzel megkönnyítve működését. A kisdedek, kisgyermekek anyagcseréje gyorsabb a felnőttekénél, gyomruk befogadóképessége természetesen kisebb, azaz az ő esetükben különösen fontos, hogy a napi energia- és tápanyag szükségletüket egyenletesen elosztva biztosítsuk.

Ha a nap indulásának szerves részévé tesszük a nyugodt, energiadús reggelit, amelyet pár óra múlva a változatos tízóraikövet, gyermekünk nyugodtan fog asztalhoz ülni ebédkor hiszen nem lesz farkaséhes. A hosszabb délután során, az alvás után is jólesik egy kis friss gyümölcs, egy finom házi joghurt vagy turmix, az esti vacsora pedig kiváló családi program lehet.

Fűszeres sült joghurt

Nálunk régi recept, de azóta már láttam egy vegetáriánus könyvben is. Gyors, de nem feltétlenül egyszerű. A sütésnél ügyeljünk, hogy a víz valóban forrjon, amikor a tepsibe ...

Gyümölcsös joghurt

Ritkán veszek ízesített joghurtot, hiszen házilag nagyon egyszerűen megoldható a natúr joghurt felturbózása és az eredmény sokkal finomabb, egészségesebb, mint a bolti változat. Télen ...

Klassz tízóraik és uzsonnák kicsiknek >>

Gyakorló szülőkként tudjuk, hogy egy kisgyermek étvágya mennyi minden függvénye - fogzás, fáradtság, szopik-e még, inkább elszaladna. Ezek figyelembevételével ugyan, de törekedjünk arra, hogy a gyermek étkezései rendszeresek legyenek, étkezés jellegűek legyenek – azaz aszalnál (etetőszékben) történjenek, tányér, evőeszközök használatával, nyugodt körülmények között, az ételre, az evésre figyelve, lehetőleg a többi családtaggal egy időben. Ne ugorjuk át a reggelit, mert sietünk és a bölcsiben úgyis kapnak tízórait, ne spóroljuk meg az uzsonnát, hogy akkor majd legalább a gyermek jobban vacsorázik. A fő- és kisétkezések között megbújó egyéb étkezések, falatnyi nassok pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy a megfelelő tápanyagok biztosítása nélkül, némi extra energiát a szervezetbe juttatva vegyék el a rendes étkezésekhez szükséges étvágyat.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...