Szingli konyha: sütőtökkrémleves

Jöhet egy igazán őszi recept? Vacsoraként, egyszemélyes háztartásban akár két napra is le van tudva az esti főzés dilemmája: másnapra is marad belőle. 

Sütőtök-krémleves kókusztejjel

A Szingli konyhában ezúttal (és végre) levest mutatok be nektek, ami talán a sorozat összes, egyszemélyes háztartásra kalibrált része közül a legegyszerűbb: aki a rántás csomósságán és az olajban eláztatott krumplin kívül messzebbre még nem jutott a konyhai műveletekben, akkor hajrá! Egyszerűen NEM lehet elrontani. Na jó, viszont az már tényleg művészet.

Vacsorára mindenem a leves. Különösen télen, a sűrű, meleg krémlevesekre nem sajnálom az időt, becsülettel kivárom egy bögre tea vagy pohár bor elfogyasztása közben, amíg a zöldségek fogyaszthatóan, mixelhetően puhák lesznek. A sütőtök a szezonjában nálam nagyüzemben fogy: többféle hús mellé kínálom köretként, de este egyértelműen feldobja a hangulatomat, ha arra gondolok, hogy hazaérve egy fűszeres, meleg sütőtök-krémlevest fogok enni.

A sütőtökkrémleves receptjét itt mentheted el >>

Mint mindenből, a szingli elnevezés ellenére ebből sem készítek pontosan egy adagot: legalább hárommal számolok, mert frissen kétadagnyi úgyis elfogy, másnapra, felmelegítve a maradék tökéletes lélekemelő a hirtelen jött, sötét szeptemberi őszben.

Nagyon sokféleképpen főzik a sütőtökkrémlevest: tejszínnel, tejföllel is dúsítják, én a kókusztejes változatban hiszek, ami talán nem meglepő az ázsiai konyha iránti rajongásomból következvén. Azt figyeltem meg, hogy most már nagyobb üzletekben is tartanak belőle, szóval nem kell külön fűszereshez járni a kókusztejért. A fűszerezés is ezerféle lehet, elmondom, nekem mi jött be igazán: ma már egyáltalán nem félek a fahéjat bátrabban használni, mint azelőtt, például van egy isteni padlizsános receptem, sose gondoltam volna, hogy alapvetően sós ételhez ennyire jól illik majd az általam csak édes sütikbe használt fahéj.

De mégis! Gondoltam, megpróbálom a sütőtökkel is összehozni, valahogy nagyon jó ötletnek tűnt és láss csodát, működik a dolog! A másik két kedvencem a chili és a frissen reszelt gyömbér is sokat hozzátett azért az ügyhöz, nem beszélve a kókusztejről, egy kevés fokhagymából pedig még baj nem volt, így két gerezddel az is került a levesbe.

Még több sütőtökös recept >>

Tökmaggal a tetején, pici tökmagolajjal meglocsolva fejedelmi, ha ez éppen nincs kéznél (ez azért könnyen előfordulhat), akkor kevés bacont pirítsunk, tálaláskor szórjuk a leves tetejére és máris szebbnek tűnik a világ.Az a legjobb, hogy a megmaradt sütőtökből is nagyon jó – így biztosan nem vész kárba, amit az előző nap megsütöttem.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...