Szilveszteri pezsgőszótár

{ KÉP = 29857, 2, ajanlo/szilveszteri-pezsgoszotar } Pezsgő és pezsgő között óriási a különbség! Ha a kedvedre való nedüt keresed, fusd át a szilveszteri szótárunkat, amelyben sok hasznos tippet adunk a pezsgőválasztáshoz! {T}

Pezsgő és pezsgő között óriási lehet a különbség! Ha a kedvedre való alkalmi nedüt keresed, fusd át a szilveszteri szótárunk, amelyben sok hasznos tippet adunk a pezsgőválasztáshoz!

Milyen ételekhez illik pezsgő?

Nemcsak a kaviár vagy az eper való a pezsgőhöz! Ez az ital ennél sokkal sokoldalúbb. Természetesen egy üveg pezsgő nem bundás kenyérhez való, mégis sokféle ételhez kínálható. A száraz és fanyar fajták nagyon jól illenek a sós, pikáns, savanykás ételekhez, míg a félszáraz és vörös italok az édességekhez passzolnak, előbbiek a kekszekhez, piskóta-jellegű süteményekhez, utóbbiak a pitékhez.

Kedvenc pezsgős receptjeinket itt olvashatod >>

Tények és tévhitek a pezsgőről >>

NoSalty-tipp: A csípős és fűszeres ételekhez azonban ne igyál pezsgőt! A csilivel, borssal vagy más intenzív fűszerrel ízesített ételeket a szénsavas pezsgő még intenzívebbé, kellemetlenül erőssé teszi.

Édes, száraz, herb, vagy extra brut?

A cukortartalom szempontjából négyféle pezsgőt különböztethetünk meg. A szárazban a legkevesebb a cukor, maximum 9 gramm lehet benne literenként, a félszáraz fajtákban ennél több, legfeljebb 18 gramm lehet, míg a félédes pezsgőben 45 gramm cukor a maximum literenként. Ha a pezsgőben még ennél is több a cukor, akkor nevezhetjük édesnek.

A pezsgők azonban még más hét ízcsoportba is sorolhatóak, a cukor- és szénsavtartalmuk alapján, így lehet az ital "brut nature", "extra brut", "brut", "extra száraz", "száraz", "félszáraz" és "enyhe". A brut a nyerspezsgőket jelzi, értelem szerűen ezek a legerősebbek mind közül.

Rebarbarabólé

A rebarbarás jeges teával együtt készült, annak felnőtt változata. Pontosan úgy néz ki, de az íze egészen más. Èn kicsit csaltam, kevesebb alkoholt töltöttem hozzá, ennél a színe ...

Gyümölcsös bólé

Mi most először készítettünk bolét szilveszterre, annak ellenére, hogy nekem se a pezsgő, se a bor nem tartozik a kedvenceim közé! De bárkinek, aki megkóstolta ízlett - szóval nem ...

Szilveszteri bólé

Nálunk minden szilveszterkor elkészül ez az ital. Nem túl erős, ha a szilveszteri vacsorával megalapozzuk, egész éjjel járhatunk rá, túl sok kárt nem fog tenni bennünk.

Bólé

Szilveszterre készítettem ezt a fiomságot. Tudom, már elkéstem vele, de lesz szilveszter jővőre is! És akkor még a pótszilveszterről nem is tettem említést. Vigyázat, itatja ...

Pezsgőkoktél

A recept alapját  a Bellini nevű koktél szolgáltatta, amit egy koktélos könyvecskéből bogarásztam elő az ünnepekre.

De ezzel még nem zárhatjuk be a pezsgőszótárt. Ha egy palackon azt olvasod, hogy Crémant, akkor az kevésbé habzót jelöl. A Blancs de blancs fehér szőlőből készített fehér nedűt, míg a Blancs de noirs vörös szőlőből érlelt fehér pezsgőt jelent.

Koccints James Bonddal! >>

A méret a lényeg?

A leggyakrabban 0,75 literes, imperial palackokban kerülnek az üzletek polcaira a pezsgők, a második leggyakoribb pedig a 0,2 literes pikkolóméret, ami éppen egy koccintásra való. Tehát az üvegméretek a pikkolóval kezdődnek, majd következik a 0,375 literes, ezután a kétszer nagyobb imperial, majd a 1,5 literes magnum-méret. A jeroboam-üveg 3 literes, a rehoboam pedig 4,5. Ezután következik a 9, 12, 15, 18, 25, és végül a 30 literes pezsgős palack.

Így bulizzanak a gyerekek szilveszterkor! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...