Az ember általában a koncertek miatt jár fesztiválozni, és nem azért, hogy kulináris élvezetekben részesüljön. Jó hír viszont, hogy aki erre vágyik, az a legtöbb fesztiválon azt is megtalálja!
Mert mindig megéhezünk
Hiába a nagy meleg, a por, az ezernyi ismerős, a jó ebéd otthon, fesztiválon az ember mindig megéhezik. Érkezéskor kezd pár sörrel vagy fröccsel, de az esti nagy koncertek előtt – legkésőbb után – mindenképpen vágyik néhány jó falatra. Különösen, ha fél percenként elszalad mellettünk egy fürdőruhába bújt kolléga, törölközővel a vállán, óriási adag étellel a kezében.
Mit együnk?
Nem, nem amiatt aggódunk, hogy valami elsőre frissnek tűnő finomság később bekavarna – erre azért nagyon ügyelnek mind a szervezők, mind a vendéglátósok. A probléma sokkal inkább abból fakad, hogy a nagy kavalkádot végigenni emberfeletti teljesítmény, a kedvencet kiválasztani pedig igen nehéz. A legtöbb zenei fesztiválon megkapható a klasszikus lángos, óriási hamburger, hot dog és töki pompos, mellettük azonban ott figyelnek óriási kondérokban a borzasztó ínycsiklandó, rettenetesen zsíros fesztiválfogások, a különböző egytálételek, pecsenyék, kolbászok, nyársak savanyúsággal, sült és rántott hallal, a pizzás és olasz tésztás standok, szendvicsbárok, palacsintázók, pékségek. Ember legyen a talpán, aki ebből a felhozatalból egyszerűen tud választani!
Világkonyha a Szigeten
A Sziget mint ősfesztivál, nemcsak zenében, ételkínálatban is a legszélesebb választékot nyújtja. Ahogy a színpadokon a legkülönbözőbb zenék elférnek egymás mellett békében, ugyanúgy ehetünk finom falatokat a világ minden tájáról az ételstandokon. Az indiai kaja kultúrája még a krisnások ételosztásával kezdődött – adományukon egy egész sziget-generáció nőtt fel. Mára az indiai sátor terjedelmes választékából szemezgethetünk, de sajnos igencsak megkérik az árát. Van itt churros a spanyoloktól, plejskavica a jugoszláv szekciótól, kutyult tészták a thai standon, Mexikó kedvenc burritója, az olaszok piadinája, minifánkok a német konyha kedvelőinek, klasszikus egytálételek a magyar gyomornak, aki pedig a higgadt skandinávok gasztronómiáját részesíti előnyben, az is megtalálja a számításait a Nordsee halas fogásokat árusító standjánál. Hogy mit választunk végül, az nyilván pillanatnyi hangulatunktól függ. Kezet mindenképp mossunk előtte, aztán pedig fesztiválozzunk kifulladásig!