Szezonzáró szedres-citromos pite

Várjuk az őszt, csodás ízeivel, de azért nehezünkre esik búcsút venni a nyártól. E heti gasztrobloggerünk, Asztika, egy szezonzáró citromos-szedres pitét készített nektek!

Nem sokáig kellett azon gondolkodnom, hogy mit készítsek, mert egyértelműen a sütemények állnak hozzám közelebb. Különösen szeretem azokat, melyek készítése türelmet, precizitást igényel, vagy az olyanokat, amelyeket sokféleképp lehet variálni. Ezért is kedvelem nagyon a muffinokat vagy a macaronokat, legújabb kedvenceim pedig a piték. Ugyanaz a tészta, töltelékek milliónyi kombinációja. Én még igyekeztem kihasználni a szederszezon utolsó darabjait, de helyettesíthető más gyümölccsel is. Ha pedig kihagyjuk a citromot a tésztából, akkor bármilyen gyümölcshöz alkalmas alapreceptet kapunk.

Hozzávalók

A tésztához

  • 250 g liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 125 g enyhén puha vaj
  • fél citrom héja
  • 6 dkg porcukor
  • egy csipet só
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • száraz bab vagy rizs nehezéknek

A töltelékhez

  • fél citrom leve
  • 150 ml tejszín
  • 3 tojás és még 2 tojás sárgája
  • 150 g cukor
  • 350 g szeder

Elkészítés

  1. A tésztához szitáljuk a lisztet egy közepes méretű tálba, adjuk hozzá a porcukrot, sót, kockázzuk bele a vajat, reszeljük rá a citrom héját és tegyük bele a tojás sárgáját is. Gyors mozdulattal morzsoljuk, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat, ha szükséges adjunk hozzá kevés hideg vizet (1-2 teáskanálnyit). Ha összeállt a tészta, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 15-20 percre (de jobb, ha még tovább tudjuk pihentetni).
  2. Közben melegítsük a sütőt 180 fokra.
  3. Mossuk meg a szedret, facsarjuk ki a citrom levét (csak a fél citrom leve kell!) és készítsük elő a töltelék többi hozzávalóját is. A piteformát vajazzuk ki vékonyan.
  4. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra (kb. 3-4 mm), kör alakúra, akkorára, hogy a forma méretét 3-4 cm-el meghaladja. Lazán tekerjük nyújtófára, és fektessük a formára, majd igazgassuk bele. Vágjuk le a felesleges, kilógó tésztát és pótoljuk ezekkel a darabokkal az esetleg üresen maradt részeket. Ismét tegyük hűtőbe pár percre.
  5. A hűtőből kivéve fektessünk a formára egy sütőpapírt (az is jó, amivel nyújtottuk a tésztát), és öntsünk bele nehezéket (pl. száraz bab, rizs), majd süssük az előmelegített sütőben 10 percig. Ezután vegyünk ki a formát, szedjük le a nehezéket és a papírt, majd tegyük vissza sülni további 5 percre. Ha kész, tegyük félre hűlni, a sütőt pedig vegyük vissza 150 fokra.
  6. Közben készítsük el a tölteléket: a tojásokat (és a sárgákat) verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejszínt és a citrom levét is (folyékony lesz!). Öntsük bele a citromos keveréket a kihűlt tésztába és ismét tegyük a sütőbe 25 percre. Ekkor vegyük ki, sorakoztassuk bele a szederszemeket és együtt süssük még 15 percig. Figyeljük a tésztát, ha nagyon barnulna, akkor fedjük le alufóliával.
  7. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt szeletelni kezdjük. Lehetőség szerint hűtsük le teljesen, mert hidegen finomabb!

Aszitka tippje: Úgy is elkészíthető, hogy a szedret összeturmixoljuk és miután beöntöttük a tésztába a citromos keveréket, belecsorgatjuk a pépet is. Kicsit összekavarjuk, így egy márványos mintázatú pitét kapunk.

Asztika receptjei a NoSaltyn >>

Asztika blogja >>

Asztika a Facebookon >>

Gasztrobloggereink korábbi cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...