Szervezetünk védőbástyái: az antioxidánsok

Szabadgyökök? Antioxidánsok? Sokat hallunk róluk a reklámokból, de tudjuk, hogy valójában mik ezek és mire "valók"?

Szabadgyökök, antioxidánsok - a reklámok kedvenc szlogenjei. Mit kell róluk tudni egészségünk szempontjából?

A szabadgyökök

A szabadgyökök jelenléte szervezetünkben nem csak természetes, hanem szükséges is, hisz ezeknek köszönhetően védve vagyunk a mikroorganizmusoktól. Gond akkor lép fel, ha a szabadgyökök tevékenységét szabályozó "védelmi rendszer” zavart szenved és így a szabad gyökök száma túlságosan megnő. Ilyenkor válnak károssá az emberi szervezet számára és számos betegség kialakulásához hozzájárulnak.

Mik lehetnek a túlzott szabadgyök-képződés kiváltó okai?

Sokat közülük sajnos nem áll módunkban a mindennapokból teljes egészében kizárni. Ezek közé tartozik a káros UV sugárzás vagy épp a környezetszennyezés. Ám több ellen van lehetőségünk védekezni. Ebbe a csoportba tartozik a negatív stressz, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlhevített zsiradékok ételeink elkészítésekor.

Olvastad már?

A hosszú élet 12 titka

Milyen következményei lehetnek, ha a túl sok szabadgyök halmozódik fel szervezetünkben?

Melegágya lehet immunrendszerünk legyengülésének, szív- és érrendszeri zavaroknak, daganatos megbetegedéseknek, tüdőpanaszoknak, allergiák kialakulásának, korai öregedésnek.

Antioxidánsok

A felesleges szabadgyökökkel több anyag képes felvenni a harcot és megsemmisíteni azokat. Ezeket a vegyületeket hívjuk összefoglaló néven antioxidánsoknak. Egy részüket - enzimeket, kéntartalmú vegyületeket - a szerveztünk termeli, de nagyban támogathatjuk a védekezést, ha magas antioxidánstartalmú ételeket fogyasztunk.

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

Vegyük sorra a legfontosabb antioxidáns hatású anyagokat és nézzük meg, milyen sok kedvelt és ízletes alapanyag tartalmazza ezeket!:

  • E-vitamin: növényi olajok, gabonacsíra,
  • C-vitamin: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, káposztafélék, paprika, csipkebogyó, brokkoli,
  • Béta-karotin: sárgarépa, sárgabarack, paradicsom, görögdinnye, brokkoli, kivi, kukorica, tojássárgája, édesburgonya,
  • Szelén: teljes kiőrlésű gabona, gabonacsíra, halak, tenger gyümölcsei,
  • Flavonoidok: brokkoli, eper, szeder, málna, feketeribiszke, fekete berkenye, áfonya,gránátalma, lilahagyma, spenót, alma, fokhagyma, zöldtea, vörösbor, kakaó,
  • Ásványi anyagok (magnézium, mangán, cink): teljes kiőrlésű gabonafélék, cékla, kukorica, banán, hüvelyesek, tojás, máj,
  • Telítetlen zsírsavak: olajos magvak, tengeri halak, növényi olajok,
  • Koenzim-Q10: húsfélék, halak, növényi olajok.

Olvastad már?:

Szabadulj meg a stressztől mozgással!

A következő néhány érdekes kutatási eredmény arra ösztönözhet minket, hogy nap mint nap tudatosan válogassunk a fenti élelmiszerekből.

  1. Az oxidatív stressz káros hatásainak semlegesítésében a gyümölcsök szerepe kiemelkedő. Ezt igazolta több kísérlet is, amikor áfonya, szilva, kékszőlő, cseresznye, kivi és szamóca elfogyasztása előtt és után vizsgálták a résztvevők vérösszetételét. Bár még hosszú távú klinikai vizsgálatokat javasoltak a hatás erősségének pontos megállapításához, de egyértelműen kijelenthető már ezek alapján is ezen gyümölcsök krónikus betegségek kockázatát csökkentő hatása.
  2. Napjainkban népegészségügyi problémát jelentenek az időskori degeneratív szembetegségek. Szakemberek szerint kétfajta antoxidánsban (lutein és zeaxantin) gazdag étkezés lényeges szerep játszik e betegségek megelőzésében.
  3. Számos kísérletben és epidemiológiai vizsgálatban foglalkoztak a fekete és a zöld teában megtalálható polifenoloknak (katechinek) daganatos betegségek súlyosbodásának késleltető hatásával. A sejtek teából nyert polifenolokkal történő kezelése során megfigyelték, hogy a daganatsejtek természetes pusztulása felgyorsul.
  4. Egy skót vizsgálat eredménye arra mutatott rá, hogy napi fél kilogramm, idénynek megfelelő, színanyagban változatos zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett már a szervezet hozzájut ahhoz az antioxidáns mennyiséghez, amelynek jelentős egészségvédő hatása van.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...