Szeretem, nem szeretem, mégis szeretem

„Ez nem is keserű" - mondta unokám, és tömte magába a májas kencés falatokat. Amit ő, ugye, állítólag nem szeret. Hogy is van ez a szeretem-nem szeretem-ügy?

{node=143578}

Az előző blogomban említett szülinapon történt az eset, és bevallom, magam is meglepődtem, amikor az „én ezt nem szeretem, mert keserű” címmel illetett májast pillanatok alatt bekebelezték a gyerekek. Azt hiszem, nemcsak saját tapasztalatom, hanem szülők és nagyszülők is megerősíthetik, hogy egy-egy zsúron főleg a süteményekből, tortákból várható tetemes fogyasztás. Az tehát biztos siker, ha csokis, túrós, gyümölcsös, esetleg krémes vagy pudingos finomságokkal készülünk a bulira. Persze nem akarjuk kizárólag édességgel tömni a gyerekeket, ezért aztán szendvicsek, falatkák, különféle kencék is várják az apró vendégeket és szüleiket. Amikor ugyanis a meghívottak óvodáskorúak, még jórészt kísérőkkel érkeznek, akik, pláne, ha kerti mulatságról van szó, szívesen ottmaradnak a buliban – és őket is illik megkínálni.

Egyszerű csirkemájpástétom

Nem eszünk bolti felvágottat már egy jó ideje. Csak a piacon veszek a parasztoktól házi füstölésű húsárut. Viszont be kell hogy valljam, a májkrémet nagyon szeretem, ezért gyakran ...

Marhamájkrém

Talán legelőször egy gyermekzsúron ettem ilyen finomságot. Ott csirkemájból készült és kevésbé volt fűszeres. Meglepett a recept egyszerűsége. Azóta, ha resztelt májat készítek, ...

Csirkemájparfé

Tudom-tudom: ezeregy házi májkrém recept szerepel már az oldalon. DE. Ez itt, Jamie Oliver készítésében, valami egészen más dimenzió: selymes, lágyan olvadó, elegáns. És akkor a ...

Az ilyen alkalmakra, de reggelire, uzsonnára, vacsorára szintén kiváló az otthon készülő májas kence. És itt térjünk vissza a szeretem-nem szeretem problémára. Az köztudott, hogy a gyerekek ellesnek és utánoznak jó és rossz szokásokat. Ez alól nem kivétel az egyes ételek időszakos kedvelése vagy elutasítása sem. A folyamat elindításához pedig többnyire elegendő, ha az ovis csoportból az egyik barátnő vagy barát közli: „én ezt nem szeretem”. Nos, szinte biztos, hogy azonnal követőkre talál. Szerencsére legutóbb, a szülinapi bulin, az egyik húsimádó fiúcska letelepedett az asztalhoz, és csak annyit mondott: „Imádom a májast!”

Kacsamáj terrin

Imádom a májat. Bármilyen formában. Ha májról van szó, kizárt, hogy ne én készítsem. A feleségem örömmel vette segítségem, a barátoknak tartott, 10 fős karácsonyi vacsorára ...

Avokádós tonhalkrém

A reggeli a legfontosabb étkezés. Legyen energikus, finom, minőségi, lelket kisimító. Egy kényeztetési lehetőség is, hogy jó lendületet kapjon a napunk. Ha lehetőségünk van rá, ...

Paradicsomos makrélapástétom

Mr Smith saját ötlete alapján született ez a recept. Az unalmas konzerveket változatosabbá tudjuk így tenni. Juniornál "bejött" ez a finomság, ezért úgy gondolom, hogy más gyerkőc ...

Libamáj tatár

Karácsonyra hideg előételnek ajánlom. Nettó időt számolva (azaz a hűtést nem) körülbelül negyed óra elkészíteni, majd bevágni a hűtőbe és a vendégsereget levenni a lábáról. A ...

Bizony, mire mi, felnőttek felocsúdtunk, alig maradt belőle egy kis kóstoló. És még csak nem is volt „beépített emberem” a kis kenceimádó. De nem rossz ötlet egy következő, „én ezt nem szeretem” korszak lerövidítésére!

Mari nagyi

Két tészta, egy eset: spagettipalacsinta

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...