Szereted-e a tojásos nokedlit?

És el is tudod jól készíteni? Tarts velünk és megtudhatod, mire tanácsos ügyelni, ha nekiállsz, és mitől lesz még finomabb. Sőt azt is eláruljuk, hogyan tisztíthatod el bosszankodás nélkül a nokedlitésztás tálat!

A tészta

A két legfontosabb mozzanat nokedli gyártásakor, hogy közvetlenül szaggatás előtt állítsuk össze a tésztát (tehát ne pihentessük, mint a palacsintáét), és ne dolgozzuk ki nagyon, épphogy csak keverjük el a hozzávalókat fakanállal.

Az alaprecept szerint (4 fő részére) 50 dkg liszthez 1,5 tk sóval, 2-3 tojással számoljunk, és kb. 3,5–4 dl víz szükséges ahhoz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. (Fontos, hogy ne legyen se nem túl folyós, se nem túl kemény a tészta!)

Törökparadicsomból krémet! >>

Szaggatás, de mivel?

Kétségkívül a tojásos nokedli készítésének legutálatosabb része (a tésztástál elmosása után), de legalább választhatunk három módszer közül is, ízlés kérdése, kinek melyik válik be leginkább:

  1. A kiskéssel deszkáról való szaggatás az autentikus megoldás, a nagymama konyhája rajongóinak és időmilliomosoknak ajánljuk.
  2. Ha szempont a gyorsaság, nokedliszaggatóval dolgozzunk.
  3. És ott van még a kanál is mint szaggatóeszköz, nem a leghatékonyabb módszer, de van, aki erre esküszik.

Tojásos nokedli 2.

A tojásos nokedli az öcsém egyik kedvenc étele, gyakran készítek neki, amikor meglátogat, de nálam is toplistás, főleg ilyenkor tavasszal, amikor fejessaláta szezon van. A nokedli ...

Vajon sült tojásos nokedli

Általában a fejessaláta szezonjában szoktam inkább készíteni. Ahhoz, hogy jó nokedli tésztánk legyen, nem szabad túlkeverni a tésztát, épphogy csak összeforgatjuk az alapanyagokat. ...

Borsos tojásos nokedli

A hétvégén rokonok voltak látogatóban vidékről. Kaptunk sok szép házi tojást. Innen jött az ötlet, hogy legyen az ebéd tojásos nokedli. Ezt, mint annyi sok mindent a konyhai ...

Bármelyik szaggatási procedúra mellett döntünk, a következőkre ügyeljünk:

  • Mindig forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát.
  • Több adagban szaggassuk, ne zsúfoljunk egyszerre sok nokedlit a lábasba.
  • Ahogy feljönnek a galuskák a víz felszínére, máris szedhetjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni. (Van, aki hideg vízzel átöblíti a kifőtt nokedlit, ez a lépés opcionális.)

4 tipp fehér liszt helyett >>

Jöjjön a lényeg!

Tojást a nokedlire! Fejenként 1,5–2 tojással kalkuláljunk (vagyis fél kg lisztből készülő galuskára 6–8 tojás kerüljön).

  • Számít a sorrend: a serpenyőben felhevített zsiradékon (ez lehet vaj, olaj, zsír) átforrósított nokedlire kerüljenek a lazán felvert tojások, és ne fordítva (tehát ne rántottát készítsünk először és a végén abba forgassuk bele a galuskát), mert a végeredmény nem ugyanaz lesz.
  • Vigyázzunk, ne süssük túl, akkor az igazi, ha lágyan veszi körbe a tojás a galuskákat.

5 tipp, hogyan készíts pestót >>

Turbózd fel!

Még finomabb lesz a végeredmény, ha a serpenyőben kisütjük némi szalonna zsírját, hagymát dinsztelünk benne, és ezen a füstös alapon készül a tojásos nokedli.

További ötletekért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:V%C3%A1ltozatok%20a%20tavasz%20legfinomabb%20%C3%A9tel%C3%A9re, 0,1,2,3,4,5 }

Mosogatás bosszúság nélkül

Az alábbi három megoldás bármelyikével garantáltan bosszankodás mentesen tisztíthatod el a nokedlitésztától ragadó tálat:

  1. Felengeded hideg vízzel (nem langyos vagy meleg vízzel, mert attól csak még rosszabb lesz), hagyod állni egy kicsit, majd először kézzel megszabadítod a tálat a felázott tésztától, s csak aztán jöhet a szivacs.
  2. Kettő az egyben megoldás, ha ezt választjuk, nem kell annyira kikaparni a tésztát a tál aljából: itt ugyanis a nokedlitésztás tálba lisztet hintünk, és ezzel dolgozzuk le az edény faláról a tésztát, az egészet összegyúrjuk, és kész is a csipetketészta, amit elcsipkedünk, kifőzzük a galuska főzővizében, és mehet a fagyasztóba.
  3. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk: félreteszed a tálat úgy, ahogy van, és hagyod, hogy beleszáradjon az egész. Másnap nem kell mást tenned, mint kézzel kidörgölni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...